Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film vypráví o dívce Michelle, která je od mala hluchá a slepá. Rodiče ji chtějí dát do ústavu, ale jednoho dne se objeví svérázný učitel, který se z divokého zvířete pokusí udělat lidskou bytost. Vzniká tak hluboké pouto na celý život. Na konci cesty se však role obrátí. Učitel trpí Alzheimrovou chorobou a je to právě Michell, která jediná mu může pomoci si vzpomenout. Zde také vlastně příběh začíná a skrze Michell je nám celý vyprávěn. Vzorem pro tenhle film je oscarový THE MIRACLE WORKER z r. 1962. (berg.12)

(více)

Recenze (29)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Na bolywoodské remaky jsem samozřejmě zvyklá, ale úplně okopírované scény z Miracle Worker, to bylo na mě přece jen trochu moc. Navíc opravdu nechápu, proč hlavní hrdinka chodí jako Charlie Chaplin. Slepce potkávám často a všichni chodí úplně normálně. A neslyšící lidé se netváří jako mentálně zaostalí. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, z nichž se prožitek znásobí zhlédnutím v kvalitním kině. Do této kategorie bych zařadil Black. Těžko by mě můj první indický snímek na malé obrazovce monitoru tak převálcoval, jak se tomu stalo v komfortním a dobře ozvučeném sále multikina na letošním Febiofestu. Nádherná hymnická hudba, která jakoby vypadla z Pána prstenů, spousta křiku, slz, vzrušených a patetických proslovů, a kopec dojetí, jež z diváka až s brutální přímočarostí snímek doluje, v klasickém příběhu o outsiderovi, který se díky laskavé a otcovsky tvrdé pomoci zvenčí úspěšně vzepře krutému osudu. V indickém pojetí neskutečný doják, který nepokrytě citově vydírá. Kdo tuhle filmařskou metodu vyčítá korejským a japonským melodramatům, měl by vidět v kině Black. V počtu mých prolitých slz v kině drží Black od včerejška primát. Nebyl jsem v tom sám - vedle sedící černoch a vysoký mladík neustále popotahovali a utírali si oči, a po projekci bylo na některých zsinalých obličejích vidět, že jejich majitelé byli též otřeseni. Uf! Do konce Febia zbývají 3 dny, ale je téměř nemožné, aby se emocionálně drtivému zážitku z Blacku byť jen něco vyrovnalo. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že zrovna z Indie přilítne film, kterej označim jako jedno z nejsilnějších a nejlepších dramat, co jsem kdy viděl. Ono je pravda, že třeba jihokorejská produkce chrlí spousty melodramat, který jsou mnohdy podobně kvalitní, ale tam většinou silný momenty přichází až ke konci, jenže Black prakticky už od samýho začátku celým svým pojetím a vlastně i tématem dokáže vytvořit tak silnou atmosféru a momenty, že jsem nic takovýho, co by trvalo po celej film, sand ještě neviděl. A herecký výkony nemá cenu ani komentovat, dokonalost, neni náhoda, že Rani Mukherjee za svůj výkon vyhrála co se dalo. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Moje první indie a hned v kině. Po chvíli jsem si sundal sluchátka se simultálním překladem, protože mě rušil od nádherné zvukové stopy a jal jsem se užít film s anglickými titulky. Příběh charismatického učitele, který je mixem mezi Svěrákem z Kolji a Nicholsonem ze Shining, starajícího se o slepou dívku je nádherně natočený, plný strhujících scén plných napětí, přestože tam není žádný výbuch:) a spousty emocí. A já se jimi nechal převálcovat. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Remake, který jde hodně nad rámec svého originálu. Po týdnu indického filmu působil jako zjevení. I když typický patos mu určitě upřít nelze, stejně tak jako pro evropského diváka zbytečnou teatrálnost. Žádný muzikál, žádná love story, žádné "závažné" rodinné problémy, ale dojemný příběh o síle lidskosti a cestě za světlem. Na komorní drama používá v podstatě epický formát a výsledný obraz, spolu s nádhernou hudbou, je mnohdy úchvatný. To, nad čím bych se jindy jen kysele pousmál, dokázali Indové udělat způsobem, kterému jsem naprosto podlehl. Už dlouho se mi nestalo, aby mě takhle dostal v podstatě první záběr filmu. Závěrem řečeno: přesvědčil jsem se, Bollywoode, že také umíš točit krásné filmy a teď už Ti zkrátka leckjakou tu srágoru neodpustím, svéráz-nesvéráz. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak, že to bude taková síla, jsem opravdu nečekala. Těžko se dá vymyslet horší kombinace pro běžné člověčí žití, než je ztráta zraku i sluchu najednou a ještě ke všemu, když se to stane hned po narození. Blázni ovšem hýbou světem všude - tedy i v Indii. Tady se našli dva, jejichž cesty se šťastným řízením osudu ve správný čas protly. Silné téma dokonale zrežírované i zahrané. Paní režisérka snad musela vystudovat někde v Evropě, jakoby to ani nebyl indický film. Několik dní bude o čem přemýšlet. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Artový, komorní snímek o hluché a slepé dívce a jejím svérázném učiteli, kteří si díky silně vytvořenému poutu navzájem pomohou, ačkoliv to vypadá, že pomoc potřebuje jen jeden. Standardní snímek pro malou část diváckého osazenstva, kteří ve filmu hledají hloubku a náznaky něčeho většího než snímek nabízí. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hluchonemého človeka vykresliť ako zviera, hádam aj niečo horšie, no neviem či to bola práve najšťastnejšie zvolená forma. Hlavne ma iritovalo to dievča, chodilo ako Chaplin, správanie aj pohyby mala ako retardované dieťa, a nemusím byť doktor aby som vedel, že hluchonemí človek sa takto nechová. Ci to takto bol nastavený scenár alebo herečka si to zle vyložila, to už sú len moje dohady. Príbeh je smutný, ma sebe aj nejaké posolstvo, že aj keď 100 krát padneš na hubu, vstaň a dokáž nie iným ľudom, ale sebe, že na to máš a keď máš pri sebe človeka, ktorý ta vie naviesť správnym smerom, o to lepšie. Aj keď je príbeh veľmi silný, kamera je slušná, hudba sa do scén hodí, a celkové spracovanie a forma majú v sebe ľútosť, ale tu precítenosť, ktorú by film mal mať, tak práve tým nedisponoval. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, takže kritizovat zkopírované scény nemůžu a mimo to se jedná opravdu o silné a kvalitně natočené drama s fungujícími city a emocemi. Navíc až na minimum scén mi nepřijde, že by se jednalo o drastickou citovou vidíračku, což filmu také nahrává. Dalším držákem je charisma hlavního herce, představujícího učitele hlucho-slepé dívky, jenž obětuje svůj život pro ni. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Najlepšia na celom filme bola snáď kamera a interiéry. Príbeh nebol spracovaný typicky európsky - ženy poplačte si, čo všetko nám tá hluchoslepá Michelle dokázala - bol viac umelecký než popisný. Ale napriek tomu film zvlášť v poslednej tretine tiahne k citovému žmýkaniu až hrôza ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla film, který by na mě tak hluboce zapůsobil (po všech stránkách) a dojal mě. Způsob vyprávění, herci, zvláštní patos (tam, kde jsem ho nečekala) i nepatos (tam, kde bych ho čekala), prostě téměř všechno se někde uvnitř dotklo mé struny a velmi jemně mi na ni zahrálo "melodii tklivou". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi nepodareny indicky film, len sa tam slaboducho tliacha o medziludskych vztahoch a o zmykani vsetkych moznych emocii .... vrcholova nuda, navyse vyse 2 hodinova : 55 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Keď si predstavím ten scenár ako celok, je to niečo absolútne úžasné! Ale spôsob, akým je tento príbeh spracovaný sa mi až tak nepáčil a prílišná teatrálnosť a tlačenie na pílu pomerne dosť poškodili môj celkový dojem. Postava učiteľa Debraja bola na môj vkus až príliš sadistická, a hoci to na Michelle fungovalo, tak mi to prišlo občas až nedôstojné. Násilné fázy sa striedajú s tými dojemnými, až to pôsobí až príliš kontrastne a nesúrodo - čo považujem za najväčšiu slabinu celého filmu. Každopádne, príbeh mal svoju silu a krásne posolstvo, ktoré vháňalo až slzy dojatia do očí. No popravde, viac sa mi na túto tému páčil francúzsky film Marie Heurtin. Mimochodom, Rani Mukerji zahrala rolu slepohluchonemej Michelle priam vierohodne - je to pani herečka! No film ako taký hodnotím na také lepšie 3* (najmä kvôli spomínaným nedostatkom) ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Tento film zanecháva zaujímavý dojem, naozaj pôsobivé duo Rani a Amitabh. Príbeh o tom ako sa čudácky učiteľ snaží z hluchoslepého divokého dievčatka vychovať "človeka" a nakoniec sa mu to podarí a vybudujú si vzťah na celý život. Ťažko sa vžiť do myslenia a konania takto postihnutého človeka. Dojemný príbeh, nádherné až do rozprávkova podfarbené prostredie spôsobili, že som si vlastne ani neuvedomila, že je to indický film v ktorom chýbajú tance a piesne a aj napriek dĺžke človek ani nesledoval čas. Na filme mi naozaj nesadla Michelina divná chôdza, to mi prišlo trochu prehnané.... a kazí to dosť dojem z filmu. Aj po jeho dopozeraní mi v pamäti neustále vyvstáva len jej kačacia chôdza... a ďalšia vec pokus Michel o zblíženie s učiteľom, z rámca celého príbehu mi táto scéna vytŕča ako bodliak z kytice ruží....Inak zaujímavý zážitok, ale viac ho vidieť nemusím :-( ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Některé scény v tomto dramatu vyznívají spíše směšně (např. mávání před malým slepým dítětem) ale jinak velmi povedené a silné. Jsem rád, že se ke mě dostala Indie, taky z jiného filmařského úhlu než je klasický Bollywood. ()

Zephyra 

všechny recenze uživatele

Jak tak projíždím tu indickou filmografii, tak narážím na velkolepá díla, ale tohle byl skvost! Hrozně silné drama o životě a o hledání světla ve tmě. Zasloužil by si daleko větší pozornost (zvedla jsem mu svým hlasem jedno procento nahoru). Amitabh Bachchan se u mě zařadil mezi nejlepší herce vůbec. Jdu si užít zmrzlinu, než se rozteče a budu se snažit nikdy nepřestat jít za světlem. ()

xtraper 

všechny recenze uživatele

Tak silné téma a takovou šaškárnu s odpuštěním z toho udělat, to může jen bolywood. Šílené divadelní přehrávání, šílené nesmysly, jako řvát na hluchou a slepou v jednom , řekni lžička,když vím že 8 let let žije v "džungli" domova, kde ji ozvonkují, jako zvířátko a jinak ji ani jíst nenaučí, no to je fakt neuvěřitlné. Já doufal, že Indové předvedou něco jako skutečnou školu pro takto postižené lidi, ale hluboce jsem se mýlil. Myslím, že v tomto případě, vidět tento bolywoodský "trhák" na 7 palcích tabletu je až příliš. ()

Reklama

Reklama