Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Johnny Case, který se vlastní pílí vypracoval z ničeho, se zasnoubí s Julií, která mu teprve poté řekne, že pochází z velmi bohaté rodiny. Seznamuje se s její bezstarostnou sestrou Lindou a nešťastným bratrem Nedem. Postupem času se mezi snoubenci začnou projevovat propastné rozdíly v názorech na jejich další život. Johnny nikdy nechce být příliš bohatý a rád by brzy přestal pracovat, aby si mohl života užívat, v tom se shoduje s Lindou, s níž si je stále bližší. Jeho snoubenka je ovšem takovými názory zděšena, chce, aby Johnny nastoupil k jejímu otci a budoval kariéru. Johnny se musí rozhodnout, zda obětovat své sny či se vzdát své snoubenky... (fleurette)

(více)

Recenze (53)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je značně neamerické nepovažovat vydělávání peněz za smysl života. Tak jsem typický neameričan, no a co? Johnny jím taky je, ale v několika drobnostech se lišíme. Je to totiž sympaťák, má smysl pro obchod a ještě navíc ovládá přemety vpřed i vzad. Já zase dopředu vím, kdo skončí v jeho náruči, ale je mi to jedno, protože tohle je poctivá filmová klasika plná konverzačního humoru a radosti ze života. A to já rád. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Tak dokonale vyvážený film, geniální od první do poslední repliky, s divadelní atmosférou, leč bláznivým tempem a skvělými charaktery, jsem snad letos neviděl. Bringing Up Baby je silnou konkurencí, ale Cary Grant v Holiday boří všechny laťky... je to černobílé, je to staré, ale zamiloval jsem se do toho až po uši. Try and stop me, someone. (100% ... do posledního centu) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Prozřel jsem až napodruhé. Leopardí žena je sice perfektní komedií, ale Prázdniny májí oproti ní jednu značnou výhodu. Cukorovo dílko má totiž srdce. A ač se tu Cary s Katharine nesnaží uběhat a uhlásit k smrti, jejich postavy jsou mnohem zajímavější a film se tak celkově stává podstatně interesantnější podívanou. Here's to Johnny and Linda. Elá hop :) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný Hollywood. O newyorské smetánce bažící pouze po mamonu, o nezkaženém klukovi z chudých poměrů (Cary Grant k sežrání), o pravé lásce a o tom, jak trpí ti, kteří musí žít s tolika penězi a uvnitř takové společnosti, aniž by jí byli zcela stráveni - pošuk Ned (Lew Ayres v hodně dobré formě) stále se sklénkou v ruce - spíše neškodnou revolta. A pak Linda (Katharine Hepburn - andělsky démonická jako vždy), která si nakonec nadosmrti poroučet nenechá. Samozřejmě - jak uvidíme Katherine, "pointa" nám okamžitě dojde (asi v desáté minutě filmu - na sto procent potvrzeno pochopitelně až úplně na konci). Cukor na vrcholu své "situační romantiky" a úsměvný film pro těžké chvíle. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

When I find myself in a position like this, I ask myself what would General Motors do? And then I do the opposite! říká nezkažený Johny v milionové komedii George Cukora. Mlaďounký Cary Grant v ní pro krásné oči Katherine Hepburn předvádí salta vzad, postup vpřed a cimrmanovský úkrok stranou. Přísady jsou vyvážené-špetka cukru,kopa situačního koření, vagón sociální ironie a výbušnina v milostném trojúhelníku. Jeden z těch filmů, kde si na konci, při nyvém pohledu na černobílé gentlemany, říkám: proč jsem se nenarodila o sto let dřív?:) 90% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Po letech mě to vlastně už moc nebaví - herci jsou fajn (byť Grant je bez Hitchcocka poloviční), ale celková divadelnost a průhlednost je dost ubíjející. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak trochu remake Caprovy o sedm let starší "Platinové blondýnky". Je to fajn, ale půvabu a lehkosti "Příběhu z Filadelfie" i co do výkonu zúčastněných zdaleka nedosahuje. (nebo mi je vážně o tolik sympatičtější James Stewart než Cary Grant?) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

skvelý scenár, dokonalí herci, super atmosféra...a mohol by som pokračovať ešte.... ešte veľmi dlho.. ďalší dokonalý film old school hollywoodu.Try and stop me, someone. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale postupem času mi tento snímek v lecčem připomínal kultovní Velkou zemi, ale také jiné snímky, jejichž názvy si momentálně nevybavím. A čím mi je připomínal? Povrchností v jednání jednoho z partnerů, ale také rodičů daného partnera ad hoc Julie a jejího otce. Cary Grant předvádí tradičně skvělé výkony podobně jako Katharine Hepburn. Abych pravdu řekl, tak více než o komedii se jedná o romantické drama, které má co říci i dnes. Alespoň já v tomto snímku mnoho komediálních scén nepostřehl a více jsem se soustředil na sílu ústřední myšlenky. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film s geniálním Grantem a ještě lepší Hepburn. Proběhla rodinná projekce a všichni mlaskali blahem. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Já tyhle filmy miluju. Jsou staré, černobílé, jednoduše romantické, s kouzelnou atmosférou, úžasnými herci, a i když je vždy jasné, jak nakonec dopadnou, ani na minutu nenudí. Svižné dialogy, vtípky a pár přemetů Caryho Granta je najednou lepší než všechny ty moderní velkolepé superspektakulární blockbustery, kde si člověk přes různé výbuchy a další počítačové triky skoro ani nevšimne hlavní postavy. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia, ktorá najmä v prvých dvoch tretinách je nabúchaná skvelými scénkami s fantastickými výkonmi v podstate všetkých zúčastnených. Každopádne postava Julie sa v poslednej tretine otočí o 180 stupňov a pseudodramatické vložky pre postavu Katherine Hepburn zbytočne narušujú výbornú komediálnu atmosféru. Ak by to bolo celé o tom, ako sa Johnny musí prebojovať do posh bohatej rodiny, bolo by to oveľa lepšie. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Komedie? Hodně vzdáleně. Romantické drama? To už ano. Silný příběh? Ano. Hudba? Žádná. Proboha, proč? Vždyť to celý film strašně sráží! Teď ke Katherine - pamatuju si ji z Philadelphia Story, kde mi vadil její ukřičený teatrální herecký projev, proto jsem všechny filmy, v nichž hraje, dlouho odkládal. Tady mi nevadila. Ukázala, že je výborná herečka, ale nemůžu si pomoct, její teatrálnot (v divadle ok, ve filmu nepřirozená) tu místy taky byla. # [viděno: monitor, 2.0->5.1, EN sub] # příběh 8 | hudba 0 | humor 1 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Konverzační komedii narušují především protivně napsané charaktery, kdy jsou všichni hned bodří, plácají se po ramenou a při prvním setkání si sdělují stará rodinná traumata. Ze všeho nejhorší je odpudivá Linda, která střídá vlezlost, pózu skautsky správného děvčete a patetické projevy, které by skvěle zapadly do budovatelského filmu z padesátých let. Šílený je nejenom charakter její postavy, ale i herecký projev K. Hepburn coby teatrální upištěné slípky s mimózními pohledy kamsi ke světlým zítřkům._______ Za hranicí divácké únosnosti pro mě bylo i zobrazení chudých lidí, coby partičky okamžitě se sbližujících veselých parťáků, zatímco boháči byli jakože nechutní snobi bez emocí. Přitom trucovité chování Lindy k sestře i otci nemělo žádné opodstatnění, chovala se jako vzteklý fracek, který se bouří a nemá vůči čemu, protože její otec, stejně jako sestra, nebyli žádná necitelná monstra, jen lidé, kteří žijí podle svých pravidel. Zatímco Linda a Johnny působili jako zastydlí puberťáci, kteří nevědí kudy kam. _____ Postava Johnnyho byla dost nešťastná, protože neměl moc prostoru na projevení se - vpadl rovnou do nepochopitelné rodinné bitvy a nakonec posloužil hysterické kravce, aby dokonala svoji předem vykalkulovanou a nahranou vzpouru. ___ Chudák Johnny, to bude ošklivé prozření! /10. 8. 13./ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Paráda. Kombinace Cukor, Grant a Hepburn nemůže zklamat. Holiday se profilují ve své první polovině jako klasická divadelní screwballka, aby se před blížícím se očekávaným závěrem překvapivě proměnily do dramatické polohy, ve které hlavní postavy touží po vlastním sebeurčení. Tenhle docela neočekávaný tah ve výsledku funguje výborně a dodává postavám Granta a Hepburnové na plasticitě. Cukor byl prostě hollywoodský král. 9/10 ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Velkoryse obsazené Cukorově komedii, skládající naivní příběh ze současně vtipných i důvtipných dialogů (nejednou i mimořádné citové hloubky), lze vytknout jen nedostatečné prokreslení (naštěstí nenaplněného) prvního hrdinova vztahu, který se (ač se kolem něj zprvu vše točí) ve vyprávění nenáležitě odbývá jen jako jakási danost a nekonkretizuje se odpovídající milostnou souhrou, ale jen nevěrohodnými ilustrativními gesty. Kvůli tomuto povrchnímu omezení mileneckého poměru na pouhý tělesný kontakt bez špetky porozumění a sdílení (jež šlo vyjádřit nějakým smysluplným hovorem či naznačit odpovídající epizodou), vedoucích k celoživotní společné cestě, působí jejich cit nevěrohodně, prázdně, až šíleně (prost zjevného milostného šílenství, prazákladní touhy a magnetismu lásky). Konfrontací se strhujícím životním entusiasmem starší sestry, inspirující a senzitivní, i se vzorem staršího manželského páru hrdinových přátel, okouzlujících svou vzájemnou oddaností a souhrou, vyvstane prázdnota svazku zasnubujících se zcela jednoznačně. Tento nedostatek je zcela zásadní a tříští se jím celý scénář. Sama realizace, herecká interpretace postav, však dovoluje (ba přímo nutí) přehlédnout jej a pokorně svědčit. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Holiday je jeden z filmů, které si mě absolutně získaly. Cary a Katharine jsou dvojicí kterou musím pokaždé chválit a obdivovat. A dělám to moc ráda, i když se mi vždycky zdá, že to nedokážu dostatečně vyjádřit. Jsou víc než perfektní! Jejich Johnyho a Lindu jsem si zamilovala. Romantika, humor, skvělí herci ( i ve vedlejších rolích - E. E. Horton) a Pan režisér George Cukor...Krása! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Cary Grant se tentokrát držel překvapivě při zdi a většinu zábavy obstarávala Katharine Hepburn. A že to ta holka umí, dokázala ten samý rok v Leopardí ženě. Z tohoto srovnání vychází Holiday jako poražený. Jak kvůli nepříliš podařenému scénáři, rutinní a nudné režii, tak díky zjevné naiviní melodramatičnosti. Jenže Grant a Hepburnová by mohli hrát vedle bílé zdi, bez jediného písmena ve scénáři a s jedinou zapnutou kamerou a stejně by to bylo zábavný. Takže co... ()

Reklama

Reklama