Reklama

Reklama

1/2 Mensch

všechny plakáty

Recenze (12)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi hodinový videoklip německých industrialistů Einsturzende Neubauten v režii Sogo Ishii (jinak též Electric Dragon 80000V), točený v nějaké opuštěné ocelárně v Tokiu a některé části jsou opravdu hodně úchylné divadlo - šklebící se pošuci v šílených kostýmech ve skladbě Z.N.S. a všudypřítomný kovový šrot, který kapela využívá místo perkusí, roli dalších hudebních nástrojů obstarává např. bruska nebo pneumatické kladivo. Prostě zážitek pro oči i uši a peklo pro netrénované oči a uši:) Vzniklo ještě několik let před Tetsuem. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Se vznikem uskupení Einstürzende Neubauten se hudební žánry musely rozrůst o novou kolonku – industriál. Bylo to právě album Halber Mensch (tomu ještě předcházel debut Kollaps, jenž se však setkal s nepochopením), které definovalo nový zvukový směr, z drtivé části založený na hlukových projevech. Disharmonie byla pozvednuta na rytmus, kakofonie dosáhla obludných rozměrů. Kombinací rockových nástrojů (baskytara..) s plejádou rachotících předmětů (plechy, trubky, vrtačky, cirkulárky, sbíječky, ale třeba i nákupní košík) dosáhly ojedinělé sugestibility na hudebním poli. Když EN jeli v roce 1985 na japonské turné, požádali právě S. Ishiiho, aby zaznamenal jejich vystoupení. To se stalo více než obyčejnou koncertní nahrávkou, neboť záběrům z „živáku“ je věnována zhruba čtvrtina snímku. Ostatní skladby jsou nahrané v polorozpadlé tovární hale, jež má zdůraznit chladnost a syrovost jednotlivých rytmů. Prostřihy na hromady plechu, šrotu a jiného haraburdí jsou spojeny s dechberoucím extatickým vystoupením jednotlivých členů kapely. Vrchol se ukrývá u písní Halber Mensch a Z.N.S., v nichž ojedinělá performance poskakujících zmalovaných tanečníků dosahuje atmosféry blížící se extázi. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozpad a zmar zmechanizovaného sveta navodený úvodnými zábermi šrotovísk kovového odpadu v kulisách mrakodrapového veľkomesta príznačne ilustrujú nasledujúce pesničky industriálových bohov: Einstürzende Neubauten, zväčša odohrané v opustenej továrenskej hale. Zo dve pesničky, ktoré spomína užívateľ dwi chytili za srdce, zvyšok však bohužiaľ zaraďujem kamsi k predpokusom modernej vážnej hudby, ktorá možnosti zvukov mechanizovaného sveta, obklopujúceho moderného človeka, využívala už niekedy v 40. rokoch 20. storočia. S tým rozdielom, že bola omnoho sofistikovanejšia než zvuky Padajúcich novostavieb. Sugestívna atmosféra a zanietenie smrteľne vážne sa tváriacich hudobníkov sa však tomuto videu uprieť nedajú a preto idem s hodnotením nahor. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Jeden z důvodů, proč nelikvidovat sbírku VHSek (takový ty černý krabičky se sklonem k autodestrukci). Volání mistra Kemra: "Půlčlověk, půlčlověk!!" v jistém seriálu dostává po shlédnutí této orgie zcela jiný rozměr. ()

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Hanbun Ningen je presne ten prípad, keď sa z minima vyťaží maximum. Pre gro society nepozerateľné, nepočúvateľné. Einstürzende Neubauten sa nekompromisne vydali vlastným smerom a na svojej hudobnej ceste industriálu si rokmi získali spústu fanúšikov a nasledovateľov. Čaro ich hudby okrem iného spočíva v tom, že ktokoľvek by sa ich pokúšal napodobniť, naveky zostane v ich tieni. Zaujímavosťou je, že dovtedy pomerne úspešný režisér Sogo Ishii sa (mimo jedného krátkometrážneho filmu) na ďaľších päť rokov ocitol bez práce. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

EN patří mezi mé nejoblíbenější hudební uskupení. Viděl jsem jejich koncerty i na živo, ale netušil jsem, jak Blixa, Rudolf, MNU, FME a Alexander vypadali za mladých let... Blixův účes a propadlé tvářičky...Vyholená hlava MNU, Einheitova sežraná noha, ohořelá mrtvolka kočky na zádech A. Hackeho...Velmi japonské...to vše propojeno s jejich hudbou se promítlo a zaútočilo na mne stejně jako na dav šílejících, křepčích Japonců v orgiastickém sevření industriální extáze. Protest, agresivita a rasance v jedné hodině... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Normální Mazec-Einstürzende Neubauten pod Ishiiovským drobnohledem v parádním mixu hudby drásavé jako rašple znásilňující vlnitý plech a obrazu smrdícího jako surrealistická noční můra s předzvěstí tetsuovské estetiky. Drolící se železobeton, rezavý plech, masožravé stonožky, roury a dráty prorůstající prostorem..krása............ Pravda-člověk na to musí být naladěný. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Po setkání s Einstürzende Neubauten pro Vás zvuk zapnuté automatické pračky získá zcela nový rozměr .. :) ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky kapely povinnost.Nezopmenutelné záběry a nápady(např. obrazovky) Skvělé je úvodní Sensucht, Z.N.S, Armenia a hlavně poetický konec. ()

MManual 

všechny recenze uživatele

Halber Mensch je milnik v tvorbe Einsturzende Neubauten, nemeckych pionierov industrialnej sceny, ktory nadviazali na Throbbing Gristle a preniesli industrial do absurdnych rovin. Skladba s nazvom Halber Mensch je smycka viacerych vokalov, ktore tvoria rytmus aj melodiu skladby zaroven a je to jedna z najbizarnejsich vytvorov tejto jemne psychopatickej kapely. Yu-Gung, ZNS a Seele Brennt su tahakmi ak to tak mozeme nazvat a bez nich by Halber Mensch nebol tym cim je. Tazko najst nieco porovnatelne s tym co sa tu deje, Einsturzende Neubauten stale hraju a dokonca ich posledne album je z roku 2005, ktore vsak postrada tu surovost ich prvotnej tvorby no dohana to v elegancii (100%). ()

novocestna 

všechny recenze uživatele

Einsturzende Neubauten měli fakt geniální nápad, totiž nechat se zdokumentovat Sogem Ishiim, a nechat tak lidi ještě více nahlédnout do svého zvláštního, ale tak nádherného světa.Tady je vidět, že bizardnost a zároven vyrovnanost, a příslib cesty si neodporujou, naopak jdou si ruku v ruce.Přijde mi nevhodné tento film komentovat ( protože vše co se dotýká EN, se poznává celý život, takže na žádný "názor" a "pravda" o této skupině umělců není definitivní) ale pozor, přijde mi to zároven nutné (protože já vím... a tak musim poreferovat, jelikož málokdo o téhle zvláštnosti ví, čím je vyjímečná).Ano, Einsturzende Neubauten vypadají šíleně,a "ne jako muzika", ale za prvé je a vždycky bude jim to jedno,za druhé věřím, že kdyby člověk kvůli sobě obětoval trošku času k pochopení této kapely, a kdyby to udělal každý, bylo by na světě dobře.Otevřelo by nám to dveře, rozšířilo obzory....Obsahuje to odvahu výjímečnost a nekonečnou víru v člověka a jeho schopnosti a možnosti, a tenhle film je náhled k tomu zázraku.Proboha, ještě že vzniknul! ()

Reklama

Reklama