Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou mužů, kteří se na začátku třicátých let rozhodli navzdory společenským konvencím překročit zaběhnuté limity medicíny. Jejich pacienti, známí jako "modré děti", trpí srdeční vadou, končící drastickou smrtí. Doktoru Alfredu Blalockovi (Alan Rickman) a jeho pomocníkovi Vivienu Thomasovi (Mos Def) se sice podaří objevit zcela nové metody léčby této nemoci, nepodaří se jim však přesvědčit okolí, že černá barva pleti a absence univerzitního vzdělání u Viviena nehraje při záchraně dětských životů roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (37)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Možno sú štyri hviezdičky prejavom nadhodnotenia, ale lepšie bude ich vnímať ako výraz toho, ako ma tento film zaujal. Príbehom sú životopisné filmy viacmenej stereotypné, ani osobitosti spolupráce dvoch odlišných ľudí v rasovo rozdelenej Amerike neboli tým, čo ma zaujalo. Ale herecké výkony, drobnokresbu pováh, ambícií, možností, tvrdohlavosti i nutných ústupkov som si vychutnal. Myslím si, že môj dobrý pocit pri záverečných titulkoch dostatočne odôvodňuje hodnotenie. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nádherný ľudský príbeh niekto by mohol tvrdiť, že sentimentálny, avšak práve schopnosť citu je na ľuďoch predsa tou najobdivuhodnejšou tak prečo máme problém ich vnímať aj pozitívne? Nie je to predsa preexponovaný romantický "doják", ale skutočný príbeh skutočných ľudí, ktorý napriek tomu, že to v živote nie vždy mali ľahké vždy uprednostnili životy iných pred tými vlastnými. V kategórii televíznych filmov vysoko nadštandardný a výborne stvárnený. U mňa je to päť hviezdičiek bez zaváhania. ()

Reklama

Rembrant 

všechny recenze uživatele

Filmy z produkce BBC bývají často sázkou na jistotu a můžete očekávat kvalitní podívanou, zde se ovšem našla čestná vyjímka. Děj složený z průkopnických metod v medicíně a zároveň rasové diskriminace působí velice zajímavě, ale občas v něm nastanou hluchá místa. Co mi ovšem nejvíce vadilo je, že herci hráli na půl plynu. Jistě, i tak podali výborný výkon, zvláště Alan Rickman, který snad ani nemůže být špatný, ale herci mohli podlě mě hrát daleko lépe. Film je to velice dobrý, napínavý a zajímavý, v žádném případě není špatný, jen se z něj dal udělat mnohem lepší film. Hodnotím 3,5* za nevyužitý herecký potenciál. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála Alanových filmů, které jsem ještě neviděla, takže jsem ráda, že se na něj našel čas. Bylo zvláštní ho slyšet mluvit s americkým přízvukem, ale zvládl to na jedničku. Celkově i snímek se mi moc líbil, není to nic dokonalého, ale na klidné odpoledne je to fajn a člověk se dozví pár nových věcí. Herecky je to zahrané skvěle. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nie je to tak dávno, čo som si Rickmana vymazala z TOP 10, aj napriek tomu, že tam vlastne patrí. Aj v tomto filme to zase raz dokázal. A Mos Def mu výborne sekundoval. Príbeh, réžia, herci, prostredie, výprava, hudba ... nemám čo by som vytkla, naozaj príjemný a poučný film, ktorý môžem len a len odporučiť. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Obrazy hlavních postav v Hopkinsově univerzitě nejsou umístěny vedle, ale na protilehlých stěnách, aby se obě legendy na sebe dívaly. (Tonula)
  • Název filmu vznikl ze skutečné příhody. Thomas zašil ránu na psím srdci tak dokonale, že Dr. Blalock nemohl najít místo, kde byl veden řez. Dr. Blalock se tedy Viviana zeptal, jestli skutečně zašil ránu a když mu to Thomas potvrdil, řekl: „No, vypadá to jako něco, co udělal sám Bůh.“ (Tonula)
  • Protože v té době nebyly zkušenosti s operacemi srdce dětí, používali chirurgové nástroje vyvinuté Thomasem při pokusech na psech. (Tonula)

Reklama

Reklama