Reklama

Reklama

Sůl a oheň

(festivalový název)
  • Francie Salt and Fire (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

OSN vysílá do nejmenované země Jižní Ameriky tři vědce, aby zde vyšetřili původ a rozsah hrozivé ekologické katastrofy zvané Diablo Blanco. Ihned po příletu jsou ale zajati skupinkou teroristů najatých ředitelem nadnárodní společnosti, která katastrofu velmi pravděpodobně zapříčinila. Znepokojivý ekologický thriller Wernera Herzoga klade otázky po morálce a osobní zodpovědnosti každého z nás. (Febiofest)

(více)

Recenze (17)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Přiznám, že snad poprvé jsem z Herzoga poněkud zmatený.. Sice chápu proč to natočil jak to natočil, ale už nechápu co tím chtěl říct (jestli vůbec něco). Lidi tady píšou něco o ekoagitce, ale osobně vůbec nevím kde to berou. Mám naopak pocit, že ten náznak ekotématiky slouží jen jako čistě formální záminka k tomu aby nás Werner mohl (zase jednou) vzít na čistě atmosférickou a poetickou výpravu na místo které je jak z jiné planety. Možná, že ten smysl je právě v tom, že to žádný smysl nemá. Není to o ekologii, není to o politice, není to o charakterech..možná to nakonec není ani o té poušti... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po Královně pouště, prvním tvůrčím selháním v kariéře Wernera Herzoga, přichází film, který je objektivně řečeno mnohem horší, ale taky je strhující a na rozdíl od mdlého velkofilmu svůj. Mám rád, jak se Werner dokáže rozplývat nad banalitami a mísit svou inteligenci s určitou naivitou a čistotou. Sůl a oheň určitě není jeho vrchol, ale další těžko uchopitelná filmová esej. 3 a 1/2, zaokrouhlenu nahoru primárně v důsledku celkového nízkého hodnocení. Kdyby se tu Herzog vynášel do nebes, byl bych první, kdo by poukazoval na nedostatky - ale takhle bych radši dal najevo, že ani tenhle jeho film není radno smést ze stolu. Nejen kvůli nádherné kameře. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Michael Shannon se snaží, seč může, ale takhle prostě lidské bytosti nemluví. Herzog si chtěl natočit dokument o ekologické stopě, ale neměl dostatek materiálu, tak tuhle agitku natočil jako hraný celovečerák a neobtěžoval se ani předstírat, že by film měl nějaký jiný účel. "Thriller" to není, bylo tam spoustu humorných momentů, u kterých se však nikdo z kina nezasmál, jen jsme se nevěřícně kroutili v sedačkách a vyhlíželi konec. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Prítomnosť kukláčov som zjavne nepochopil v tomto filme. Tvárili sa drsne, ale proti komu? Ved' ani na letisku nebolo živej duši. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Salt And Fire." Možno si nemyslím, že ide o výborné dielo, no minimálne môžem za seba povedať, že som rád, že som ho aspoň videl raz. Čisto pre pár veci. Povedzme si najprv moje negatíva. V prvom rade nemá film dialógy, ktoré by zapadali do reality. Ale celkom som si na ne zvykol, a nijako výrazne ma nerušili. Ale áno, nikto nerozpráva týmto štýlom a o takýchto veciach. Rovnako nie som fanúšikom, keď vstúpime do deja na to, aby sme mali pätnásť minútovú backstory o tom, ako sme sa dostali na začiatok filmu. Je to otravné a nič to nepridáva. Mohli sme tam pokojne začať a nezmenilo by to absolútne nič. Plus doktor Cavini je neskutočne otravný. A nakoniec keď sa konečne začnem dostávať do ideológie filmu, tak posledná tretina úplne odbočí od všetkého a zmení celý film. A mám pocit, že tým pádom nemáme jasnú štruktúru. Chceli z toho tvorcovia urobiť dokument? Alebo thriller? Alebo drámu? Niečo by si mali vybrať, lebo sa im to nejako ťažko kombinuje. No teraz poďme na dobré stránky. Kamera je skvelá a ponúka nám skutočne vynikajúce zábery prírody, v ktorej musí Laura na nejaký čas prežiť. Michael Shannon je opäť vynikajúci a musím sa priznať, že som celkom prijal aj jeho postavu. A veril som mu jeho rolu. Možno nie úplne napísaným dialógom, ale minimálne som mu uveril, že to čo hovorí myslí úplne vážne. A asi mu aj rozumiem a na konci skutočne chápem o čo mu ide. Niekedy prežitie niečoho na vlastnej koži povie viac než grafy, dáta a tabuľky a výsledky. A v tom si myslím, že aj najväčšia silná stránka filmu. Vo svojom odkaze. No na druhú stranu je ťažké ten film odsedieť pokiaľ sa chcete naladiť na určitý tón. Pretože akosi mám pocit, že film chce byť všetkým naraz a nevie to správne vyvážiť. Rozhodnite sa preto sami. Hodnotenie: C+ ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Je to poutavý, je to zajímavý v krasný krajině a Shannon je prostě supr herec. Bavilo mě to, i když na to musí mít člověk náladu, aby se do toho vžil, jelikož se tam hodně konverzuje a vysvětlený to je vše až na konci. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Sakra co to bolo? Triler isto nie...Herzog klame vsetkym moznym,zavadza prostredim,Shannonom, Bernalom (jeho rola je cisty joke!!!),prostredim... Je to ekologicka agitka? Tie dialogy su myslene vazne? Proste cele je to tak divno-zle,ale preto je to WH,lebo z nejakeho NEPOCHOPITELNEHO dovodu ma to vlastne bavilo a ta posledna najdivnejsia tretina najviac. Nieco medzi totalnou srackou,parodiou a serioznou filozofiou,pricom hranica je maximalne tenka. A ten zaver (paradny!),tak na ten sa nazabuda;) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úlet. Pokud by se Herzog držel nějakého osvědčeného tuctového modelu, dopadlo by to mnohem lépe. Začátek s únosem ještě jakž takž ušel, ale jakmile se skupina vědců dostane na ředitelské sídlo, začne sled úmorných dialogů a filosofického blábolení, u něhož mě udržel jen snažící se Shannon, ačkoliv to, co jeho postava vypouštěla z úst, bylo na psychiatra. To horší ale mělo teprve přijít a to když hlavní hrdinku na druhou polovinu filmu odvezli -SPOILER- do solné pouště. Touhle pasáží už jsem se musel proklikat. Samotný závěr, který odhaluje celou "zápletku" je stejně střelený, jako celý film. Herzog už by toho měl asi také nechat. 25% ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Místy až nechtěně vtipné, přesto bylo ve filmu pár opavdu hezkých momentů. Nejvetší problém však spočíval v tom, že film vůbec nedával smyl :) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak tady se Herzog režisérsky totálně odstřelil. Ani se mi nechce věřit, že za tímhle paskvilem stojí on - ačkoli na tom ten jeho styl znát je. Kameru ten film má totiž dost slušnou, hlavně v poslední třetině, kdy se všechno odehrává v přírodě a líbila se mi i hudba - až na tu úplně první skladbu, která tam vůbec nepasovala. V tomhle to je Herzog. I v poselství to je Herzog, ale pak už je snad všechno špatně. Celá ta koncepce je divná, jako by Herzog chtěl natočit dokument, nedostal na něj prachy a tak narychlo spíchl scénář, sehnal nějaké průměrné a ne zrovna dobré herce a udělal z toho celovečerní film. A protože na tom asi nijak zvlášť nepracoval, vypadá to strašně. Celé je to hrozně násilně a vyděračsky (která k citovému vydírání diváka používá slepé domorodé děti, které nejspíš i časem umřou a vysokého věku se nedožijí) podaná ekoagitka, jejíž děj nedává moc smysl (Jak se jim povedlo je unést? Proč využili jen tu ženu a podobnou lekci nedali těm dvěma? A co se stalo se těma dvěma, to je ta skupina zabila? Proč tak náhle zmizeli z děje, proč se na ně ta žena na konci už vůbec neptá a místo toho SPOILER se přidá k té skupině a do svého únosce se asi i zamiluje? Hlavně že si pak udělali vtipné fotečky a celé to mělo něco na způsob happy endu... KONEC SPOILERU. Hlavně i ten jejich únosce byl dost naivní, když chtěl, aby ta žena na zasedání OSN přinesla něco víc, než grafy a statistiky. Přinesla by jen svědectví, které by převyprávěla, ale nikdo by z něj nic neměl, protože oni to nezažili a stěží by pak ten problém řešili víc. Navíc by se chtě nechtě musela zmínit o tom únosu. Vůbec všechny postavy se tu chovají neuvěřitelně naivně, tak, jak chtěl Herzog ale rozhodně ne tak, jak by se zachoval normální člověk. A vlastně jsou i černobílé, což platí i pro celý film, včetně toho, jak neskutečně tupě a směšně působí. U pár scén jsem se i nad tím musel zasmát, protože to jinak ani nešlo. Jako sorry, ale z tohohle filmu budou nadšení snad jen nejnaivnější "bojovníci" za planetu a přírodu, kteří se neřídí rozumem, ale jenom emocemi, vše neskutečně přehání navzdory tomu, že realita je trochu jiná a oni svým přístupem ostatní maximálně tak nějaké ekologické myšlení naprosto znechutí. Ostatní asi uvidí, jak strašně hloupě a trapně ten film působí... Pro mě je to každopádně další důkaz toho, že Herzog už by měl zůstat jen u dokumentů a na celovečerní filmy se vykašlat, když už se vytočil a nejdou mu. Ještě mi teda z jeho novějších filmů zbývá Nezlomný a Family Romance, LLC, ale naděje do nich moc nevkládám. Sůl a oheň je totiž rozhodně to nejhorší, co kdy Herzog kdy natočil. Slabé 2* ()

dhejbal 

všechny recenze uživatele

Občas je lepší točit méně filmů a více se soustředit na udržení si své vysoko nastavené laťky. Tohle dílo krom jiného zabily dost otravné dialogy… ()

Perr 

všechny recenze uživatele

Pěkná kamera, stejně tak téma, která však nespadá do Bolívie, bohužel otřesný pomalý scénář s katastrofálními dialogy a slabou herečkou v hlavní roli. ()

Akvidizerp 

všechny recenze uživatele

taková kompilace z dřívějších kusů mistra v totální slátanině- herečka, která má asi jiné přednosti možná v osobním životě, ale rozhodně ne ve filmovém, akční scény se zakuklenými tvrďáky by vystřihli i z parodií - pán co jezdí na vozíčku ale jinak chodit umí je takové to zrníčko pepře... pak rozhovory jak z dialogu antického mistra a šup na ostrůvek v soli se slepýma medvídkama místo Pátka a místo stromu pro kalendář tablet ... každý je zajatcem svých plánů a dcera hrdinky je v maroku proto jede místo do new yorku do říma protože tam je asi lepčí kostel kde si jí vymodlí nakonec se jenom nedozvíme co se stalo s kolegama pracujícími pro OSN tzn. je to koláž persifláž sebe sama a tak trochu brokovnicové umnění "reklama" na OSN a na ekologii rozhodně ne triler ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog si rád povídá sám se sebou. V dokumentárních filmech osobně a prostřednictvím obrazů, v hraných filmech, jako je tento, prostřednictvím obrazů a herců. Pro někoho je radost této samomluvě o umírajícím světě, více audiovizuálnímu eseji než filmu, naslouchat, pro někoho je to nebetyčná nuda. Tak to prostě je. Svět umírá, ale ještě pořád je v něm Řím... ()

Reklama

Reklama