Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragický příběh se odehrál na jaře roku 1931, kdy bylo devět černochů vyvlečeno z nákladního vlaku v Alabamě a obviněno ze znásilnění dvou mladých bílých žen. Devět mladíků bylo rychle postaveno před soud a odsouzeno na elektrické křeslo. Zpráva o rozsudku se rozšířila a vyvolala takovou kontroverzi, že se případem začal zabývat Federální nejvyšší soud Spojených států.V roce 1933 odjel do segregační Alabamy newyorský právník Sam Leibowitz (vítěz Ceny Akademie Timothy Hutton), aby se ujal obhajoby devíti mladých mužů – a odstartoval tak právní bitvu, která nakonec změnila životy všech zúčastněných, včetně americké právní vědy. (Magic Box)

(více)

Recenze (12)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nemohl uvěřit že se něco takovýho stalo. Nemyslím obviněný černochů ze znásilnění Leelee Sobieski, myslím ten závěr. Ve tváři jsem měl na konci podobný výraz jako ten advokát. Jen je škoda, že film nedokázal přenést víc atmosféru amerického jihu 30 let. Možná by to nabralo na mnohem větší síle. Taky trošku nechápu postavu černošskýho novináře, na začátku to vypadalo, že bude mít ve filmu podstatnější úlohu, ale nakonec se ukázalo, že to byla úplně zbvytečná postava. Bohužel téma rasismu asi nikdy nezmizí ze soudních síní a z tohoto důvodu považuju film za velmi přínosný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dráma z Alabamy nakrútená podľa skutočnej udalosti nie je prvým filmom, ktorý som o rasovej neznášanlivosti na Juhu USA videl, ani prvým filmom, ktorého väčšia časť sa odohráva v súdnej sieni. Je teda s čím porovnávať. A bohužiaľ z porovnaní nevychádza tento film príliš dobre. Chýba mu najmä atmosféra, podhubie, z ktorého vyrastá južanské myslenie so sklonom k braniu spravodlivosti do svojich rúk, predsudky, idealizovanie černochov atď. Ak porovnám tento film napr. s filmom Horiace Mississippi, vystúpia nedostatky ešte zreteľnejšie. Napriek tomu považujem nakrútenie filmu za užitočný počin, i keď na pridelenie viac ako troch hviezdičiek nevidím najmenší dôvod. Nepatričné pousmiatie vyvolala na mojej tvári podobnosť obsahu filmu so súčasnou kultovou vetou na Slovensku: „Skutok sa nestal.“ V opačnom garde, pochopiteľne. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Tak tohle tedy bylo Alabamské právo, to byla Alabamská spravedlnost jak hlásali na konci filmu. No tedy v této době by se (snad) něco tak absurdního stát nemohlo... - 9. 3. 2012 - 30% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podhodnotenie filmu ma prekvapilo. Dej má svoju dynamiku, stupňuje sa, právnické spory a proces je slušne rozpracovaný. Myslím, že pohľad na južanské súdnictvo v danom období sa podarilo zobraziť nadpriemernou formou. A nebolo k tomu vôbec treba žiadne veľké hollywoodske hviezdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše 2,5*. Soudní drama podle skutečných událostí, kdy jsou kluci v Alabamě 30. let 20. století souzeni za údajné znásilnění, ale přitěžuje jim barva pleti. Na podobná témata vzniklo už hodně filmů, Hořící MIssissippi mělo i určitý akční šmrnc. Tohle je poklidné, unavené a ospalé jako samotná Alabama, čímž sice vynikne atmosféra místa a jisté vtáhnutí do děje, ale kdo není vyloženě "soudní" typ, pokud jde o filmy, asi si moc neužije. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mam rad tento typ fimov o sudnom procese, ktore sa venuju pripadu s prvkami rasizmu, ale ked obete nemaju ziadnu sancu nech maju akekolvek dôkazy o nevine, tak to z filmoveho hladiska postrada akekolvek napätie a pôsobi to iba absurdne. Sice sa v tej dobe dialu krute veci, ale nie je prilis zaujimave to sledovat v takomto spracovani. 3/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Soudní proces z devíti černochama ,kteří jsou obviněni ze znásilnění. Bohužel vše se odehrává na Jihu země, kde se nedá sehnat dvanáct mužů, kteří by je osvobodili. Toto není spoiler, tato věta zazní hned na začátku filmu. Jak proces dopadne, hádejte, nebo se podívejte. Docela strhující příběh plný zvratů a nových důkazů v procesu Scottsboro. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o znepokojujúcom, ale skutočnom príbehu. Myslieť si, že inak inteligentní, morálni a dobre vychovaní ľudia môžu mať také idiotské názory na ľudí inej farby pleti, je ohromujúce a Amerika by sa za to mala hlboko hanbiť. 6/10 ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

...aj takto sa prejavoval rasizmus....smutné.......ešte smutnejšie však je, že aj v dnešnej dobe sa rasizmus ešte vyskytuje.....a tak ako vo filme mnohokrát iba z dôvodu zaužívaných zvyklostí....... ()

PerToon 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý případ, o němž jsem se velkou část informací dozvěděl ze závěrečného epilogu a po shlédnutí z wikipedie. Na vzbuzení zájmu by ale stačilo míň jak 101 minut. Dokument to není, hraný dokument to taky není, samotný film ale ničím zajímavým nepřispívá. Není to špatný, ničím to neurazí, určitě je nutný si připomínat, že rovnoprávnost občanů je ještě na míle daleko od zrušení otroctví a znát tuhle kauzu se hodí, ale tenhle film je tak nějak zbytečný, a to i pro fanoušky Leelee Sobieski. Průměrně průměrných 50%. [tv, dabing] ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Kruté podmienky pre černochov v USA, nie sú ničím novým. A to hovorí aj o dnešnej dobe a nie len o USA a černochoch. Na to, že sa jednalo o spracovanie podľa skutočných udalostí je to tak slabé, že divadelná hra má väčšie napätie. Jeden z tých horších príbehov o rasizme. Za zmienku stojí hlavne postoj sudcu Hortna v podani Davida Strathaima. ....... ....... ............ ....... ...... ..... ........ .. Akcia: * Vtiahnutie do deja: ** Realita: *** ()

Reklama

Reklama