Reklama

Reklama

Jesus Christ Superstar

(divadelní záznam)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Muzikál s biblickým příběhem je dnes již kultovní záležitostí. Z divadelních scén, kde byl osud Ježíše zpracováván od počátku středověku, převedl příběh do hudební podoby Andrew Lloyd Weber ve spolupráci s Timem Ricem. Do širšího podvědomí se muzikál zapsal díky filmovému zpracování Normana Jewisona z roku 1973, ve kterém ztvárnil postavu Ježíše legendární Ted Neeley. Na tento snímek navázal v roce 2000 již méně úspěšný Nick Morris, který si do role Ježíše vybral Glenna Cartera. Tuzemské publikum pak muzikál Jesus Christ Superstar zná především díky české verzi s Kamilem Střihavkou, Danem Bártou a Bárou Basikovou v hlavních rolích. Premiéru u nás měl 24. července roku 1994 na prknech divadla Spirála. V současné době prožívá toto dílo symbolické vzkříšení v podobě znovunastudování divadla Karlín, při zachování původního obsazení ve většině hlavních rolí. Tento záznam jest však z roku 2005, zachycuje tedy první éru Weberova skvostu u nás, za účasti několika zvučných hostů naší hudebně populární scény (Pepinec)

(více)

Recenze (24)

Madluska 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že jsem neviděla původní muzikál. A po zkouknutí (poslechnutí) koncertu ještě mnohem víc. Ale co tam předváděla Dara? Vždyť se sem nehodila ani typově, ani hlasově, ani vzhledově, ani... Prostě vůbec. :-) Trochu mě zklamala i neúčast Báry Basikové, jejíž Máří Magdaléna se mi líbila podstatně víc, ale tím už můj výčet negativ končí a následoval by sáhodlouhý seznam superlativů o hudbě, Střihavkovi, aranžích, Bártovi, textech... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Réžia: Gabriel Barre | Libreto: Tim Rice / Michael Prostějovský | Hudba: Andrew Lloyd Webber | Choreografie: Pavel Strouhal | Je dôležité zdôrazniť, že môj komentár obsahuje data k naštudovaniu divadla Karlín z roku 2010 - pretože na čsfd nie je vytvorený zvlášť profil ani pre divadeľné verzie Prahy z roku 1994 Spirála, ani 2010 Karlín - preto píšem na profil koncertnej verzie... Takže: Vzľadom k tomu, že filmové predlohy poznám naspamäť (1973, 2000), vedel som, že jedna vec na predstavení bude určite dokonalá: a to hudba. Tvorcovia to veľmi dobre vedeli, a tým pádom sa držali overenej schémi pražskej muzikálovej filozofie: Pozbierať hercov, ktorí hlavne "spievajú", a poprípade vedia aj trochu tancovať a hrať. V prvej rade sa musí vyzdvyhnúť spevácky výkon Kamila Střihavky, ktorý ma napriek ostrým kritikám z poslednej doby nielenže prekvapil, ale šokoval. Jeho hlas do Vás vstúpy viacrozmerným spôsobom, emotívne, audiofilne pohltí. V niektorých pasážach som mal pocit, že sa mu naraz v hlase ozývajú tri rôzne frekvencie (Hlavne v pesníčke V záhrade Getsemanskej). Človek jednoducho neuverí, že je niečo také vôbec možné, kým to nepočuje na vlastné oči a nevidí na vlastné uši... Pretože presne to sa stalo aj mne :) Viac než chválihodný je výber company, kde všetci veľmi šikovne tancujú i spievajú. Celé je to okorenené živou hudbou orchestra, ktorý síce skoro po celý čas predstavenia nevidíte, ale cítite jej obrovskú energiu a vášeň, s ktorou sa vyžívajú v hraní diela A.L.Webbera. Réžia i celá garda tvorcou odviedla slušnú prácu, no je pravda, že nič prevratné sa nekonalo, ale u kusu ako je JCS sú nároky diváka obrovské, a v mojom prípade boli kvalitne uspokojené. Musím povedať, že za ten čas, čo som v Prahe - 3 roky - som videl skoro všetky veľké muzikálové produkcie, no prvá, ktorá sa právom môže volať MUZIKÁL, je práve karlínsky Jesus Christ Superstar. Prečo? Pretože ako jediný spĺňa náplň rovnocennej úrovne spevu, tanca a herectva - to jest syntézi Muzikálu. Z veľkej časti je to spôsobené výbornou predlohou, v tomto prípade svetovým muzikálom JCS. Z českej palety to spĺňa ešte Svobodov Dracula. Ps: Nebudem váhať, a na JCS sa vyberiem aj druhý krát, jednak aby som videl daľšie obsadenie, a hlavne, pretože je to fakt zážitok ;) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jako celkové představení velmi zdařilé, které by pro mě nejspíš nebylo tím, čím je, nebýt Kamila Střihavky. Jeho pěvecký výkon a to, co dokázal především "V zahradě Getsemanské" na mě zapůsobilo, jakoby to pocházelo z nějaké jiné, vzdálené dimenze, kam nikdo z nás nedokáže dohlédnout. V určitých pasážích jsem měla doslova pocit, jakoby do mě jeho hlas vstoupil, semlel mě a nakonec ze mě vymáčkl slzy a naprosto nepopsatelný pocit a konsternaci. Místy byl jeho výkon tak neskutečný, že jsem měla pocit, že už neunesu ho déle poslouchat. Jakoby mě svým hlasem v určitou chvíli doslova roztrhal. Ten člověk jím dokáže otevírat brány, ke kterým nikdo jiný nemá klíč. Dokáže se dotýkat hvězd... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

za hudbu a výkony mužských postáv 5*, Bárta a Střihavka paráda a zaranžovaná a capella skladba v podaní Jirku Korna a jeho kvarteta mi vyrazila dych ! FunkyDara to však sťahuje o jeden level nižšie ... Dara, choď spievať na diskotéky a nie do JCS! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Předně je potřeba říci, že prvé nastudování Weberova veledíla českými umělci považuji za naprosto vrcholné. Jedním dechem je však nutné dodat; ale také nedostižné. Z čehož vyplývá, že přítomnost hostů v tomto záznamu sráží v mém osobním hodnocení celkovou úroveň zážitku o pěkných pár pater níže. Buďme spravedliví a hodnoťme skutečně to, co ČSFD nabízí. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ide o to, že všetky spevácke čísla boli naozaj kvalitné ... a že Dan bol úplne famózny, ani netreba písať. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Česká lokalizace vynikajícího broadwayského muzikálu se povedla jako málokterá. Když jsem o letošní Velikonoční neděli po mnoha letech slyšel její písně v tomto libretu, zarazily mě hluboko do křesla. Výběr špičkových pěvců, přesně obsazených do svých rolí -- sugestivní Dan Bárta jako Jidáš, rozpustilý hastroš Bohouš Josef jako Herodes, povedené odbočení ze zajetého v podání 4TETu a i všichni ostatní mají zásluhu na top kvalitě tohoto muzikálu. Jediné, co mě mrzelo, že se jako Máří neobjevila Bára Basiková. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Skvělé koncertní provedení nejlepšího muzikálu všech dob... Bárta se Střihavkou vždycky budou patřit k elitě. ()

2mig1 

všechny recenze uživatele

připomínka toho, že český nastudování v čele se střihavkou, bártou a basikovou byla show světovýho formátu.. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Najkrásnejšie árie, aké mohli vidieť svetlo sveta muzikálu.Prevedenie klasického Broadwayského muzikálu patrí azda k tomu najlepšiemu v našich končinách.No a, Bárta so Střihavkou boli po stránke spevu aj libreta skutočne famózny. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Na české poměry neuvěřitelně dobře zazpíváno ( mimo Rolincové, ta tam rozhodně nepatřila ). A vlastně celá show byla nádherná. ()

JK-Stinger 

všechny recenze uživatele

Už když jsem byl na české verzi muzikálu jako malé dítě ještě ve Spirále, byl jsem z něj naprosto unešen. Česká lokalizace je velmi povedená a tento "vzpomínkový" koncert rozhodně stojí za shlédnutí. Hosté jsou fajn, až na Darinu Rolins, ta to teda zprznila jak se dalo...Každopádně po shlédnutí v televizi jsem dostal takovou chuť na anglickou verzi, že jsem ji hned další den vyhrabal ze sbírky a musel si ji pustit. ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Diky hostum, kteri si prisli prihrat polivcicku a s puvodnim nastudovanim nemeli nic spolecneho , diky "originalnimu pojeti " techto umelcu davam tomuto zaznamu vecera z Pardubic ***. A to se jedna pro me o neprekonatelny muzikal, zejmena prave v ceskem nastudovani, kdy muzika a zpev , jsou lepsi,nez original. Skoda....jednalo-li by se o zaznam treba ze Spiraly, dam bez vahani plny pocet. ()

sima275 

všechny recenze uživatele

... a nyní vy, slečno dokonalosti, berete si přítomného Jesuse Christ Superstar. Ano. Viděno v Ostravě s Kamilem Střihavkou a v Konzervatoři v Ostravě, kde ho hráli studenti z mého gymplu (MGO). 100% ()

DaveSmith 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý zavzpomínaní na velice úspěšnou českou adapataci slavnýho muzikálu. Střihavka s Bártou jsou prostě nepřekonatelný, navíc je dobře doplnili ostatní zpěváci. Navíc některý písně jsou velice originálně pojatý. Prostě paráda. ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Bárta a Střihavka!! Ale hlavně Střihavka je ten, díky kterýmu sem se do tohohle muzikálu úplně zamilovala. Později sem to porovnávala s anglickým originálem a nemůžu si pomoct, ale Kamil prostě vede. Když sem to slyšela poprvé, měla sem mráz na zádech celou dobu. Po tolikerým opakování mi už zůstává jen v určitých pasážích, ale furt to stojí za to. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že se nepodařilo natočit původní verzi z divadla Spirála. Ježíš byl první a žádný další muzikál ho nepřekonal a pravděpodobně nepřekoná. ()

Reklama

Reklama