Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlieho Bartletta (Anton Yelchin) vyhodili z další soukromé střední školy, a tak se musí uchýlit na státní. Ne že by tam zrovna zapadl, ale dostane nápad - otevře si psychiatrickou poradnu pro spolužáky. Jenže pak se sám zakouká do ředitelovy dcery…  Soukromá střední škola - prachy kam se podíváš, všichni študáci tu důvěrně znají alkohol i drogy. Charlie Bartlett (Anton Yelchin) do takového prostředí nezapadá a navíc ho ze školy vykopnou, což ovšem není poprvé. Zazobanému mládenci, který žije s neurotickou matkou, tudíž nezbývá než se snížit k docházce na státní střední. Ani tady sice nezapadne do kolektivu, ale časem zjišťuje, že zdejší teenageři se zase tak neliší od těch, co poznal dřív - i oni mají své problémy, se kterými nejsou schopni se vypořádat, i oni tápají. A tak Charlieho napadne spásná myšlenka zahrát si na školního psychiatra. Neoficiálně si otevře “kancelář” na pánských záchodcích, kde ostatním spolužákům radí ohledně rodičů, školy či lásky. Sám posléze zaměří svou pozornost na jednu půvabnou dívku. Bohužel to je ale Susan, dcera školního ředitele (Robert Downey Jr.)... a ten Charlieho bytostně nesnáší. (HBO Europe)

(více)

Recenze (243)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Charlie Bartlett je lehce nadprůměrná komedie nezvyklého ražení, nejedná se tedy o pouhou teenagerskou jízdu zabývající se pubertálními adolescenty toužících jen po pivě a sexu, ale nebojte se, i na něj dojde. To, co film vyzdvihuje ze zapadlých kolejí průměrnosti, je scénář a dobře zahrané postavy spolu s neotřelým humorem. Hlavní představitel hraný Antonem Yelchinem, kterého jsme měli možnost zahlédnout v "Hearts in Atlantis" nebo seriálu "Taken" nám z malého kluka dorostl do podoby slušňáka v saku, už teď ho vidím v uhlazené uniformě pobíhajícího Pavla Chekova v připravovaném Star Treku po palubě USS Enterprise. Do popředí se tu ale dostává i někdo jiný, postava ředitele školy Gardnera, kterou si zahrál právě Robert Downey Jr. Na druhou stranu jsem očekával více, než film nakonec nabídl. Charlieho psychologická poradna měla na můj vkus krátkého trvání a právě zde jsem čekal větší hloubku a interakci s ostatními charaktery. Zato vztah mezi matkou a Charliem i ředitelem - otcem své dospívající dívky je celkem vtipný. Hudební stránka je celkem obyčejná, zazněly ty skladby od různých tvůrců ze žánrů pop, rock či jazz a mezi ně vkládá své melodie Christopher Beck. A jak řekl sám Gardner, doporučuji držet se motta: "Never attack a drunk guy with a gun." (7/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mladí už nejsou na houbách, už si užívají sexu, vztahů, problémů, průserů a kdovíjakých vylomenin a Charlie Bartlett je kluk s IQ, ne tykve, ale vysokém jak Eiffelova věž v Paříži, který se snaží vtírnout a být součástí těchto vztahů. Nebavilo mě to, přišlo mi to neskutečně trapný. Hlavně ty postavy mě tam šíleně rozčilovaly. Robert Downey Jr. se taky choval jak ocas největšího ražení. Proč to teda má tak vysoký hodnocení? Já fakt nevím, mně ten film k srdci skutečně nepřirostl. Melrose Place, O.C., Beverly Hills a kluk, který do toho vůbec nepatří. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený žánr vyplodil další film, který se na problematiku střední školy dívá zase trochu jinak. Anton Yelchin si tu zahrál sympaťáka Charlieho Bartletta, který sice radí všem ostatním, co mají dělat, ale sám vlastně neví, jak s životem naložit. Je důležité stát se hvězdou školy, nebo spíš co uděláte ve chvíli, kdy jí jste? Svěží a zábavná komedie, ve které nezaostávají ani přihrávající Downey a Kat Dennings. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie s nesympatickým hlavním představitelem. Ke všemu dost přitažená za vlasy. Už vidím žáky, jak stojí frontu u hajzlu, aby si zaplatili za prášky. V dnešní době, kdy je možné vše sehnat na internetu. Také herec Robert Downey Jr. se na taťku vůbec nehodí. Jeho role byla více než komická. Film si rozhodně nezaslouží tak vysoké hodnocení. Zlatý britský humor :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako to zvládaš?“ – „...Niektoré dni sú lepšie.“ Tento film mi unikal presne 10 rokov a to napriek tomu, že som naň počúval slová samej chvály zľava, sprava, zhora, zdola i zboku. Niečo ma na ňom však odstrašovalo a musím skonštatovať, že hoci je to nakoniec miestami veľmi fajn film s nábehom na 70%, nemôžem mu ich dať. Vadilo mi dosť veľa klišé v scenári. Vadilo mi, že spočiatku dôležité postavy sa z deja postupne vytratia a nemajú poriadny záver. I samotný koniec mi prišiel pomerne slabý, čakal som niečo ešte oveľa dojemnejšie. Yelchinovu mamu si, ako v Srdci v Atlantíde, zahrala Hope Davis. Škoda, že Anton zomrel, v roku 2027 by som si rád pozrel sequel. Zaujímalo by ma, čo sa s Charliem stalo. Ale mám tip. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Takový to, když vás film kompletně mine. Ale naprosto. Pár hvězdiček za snaživé herce, víc ale fakt ne. Radši posté Sexbombu od vedle, než nudného Charlieho. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušila do čeho jdu a přiznám se, že jsem se trochu obávala u teen filmu spousty vulgárních hlášek, ale byla jsem příjemně překvapená její absencí. Naopak to byla bezvadná a smysluplná komedie, kde jsem poprvé zaregistrovala Antona Yelchina, z kterého jsem nadšená, protože hrál naprosto excelentně. Jasně, že to bylo chvílemi trochu ujetý, ale to vůbec nevadilo, když se k tomu přidalo trošku smutku a trošku romantiky, tak to byl ve výsledku moc fajn film, který jsem si užívala až do konce. Sympatický ředitel Gardner alias Robert Downey Jr. byl jako vždy štramák i se svou sklenkou whisky a Murphey Bivens (Charlieho pomocník v psychologické poradně), kterého hrál Tyler Hilton, ze sebe v jednu chvíli vykouzlil taky moc roztomilý a podmanivý úsměv. Mezitím i skvělá muzika a nějaké ty nedostatky mě tentokrát nechaly úplně klidnou. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který podává velké životní pravdy vkusně, citlivě a vtipně. Moc příjemných devadesát minut (nejen) díky báječnému obsazení v čele s dvojkou Yelchin - Downey Jr. P.S. Kat Dennings je kost. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

*__* Roztomilá komedie, kde se nic nesmí brát vážně, jen si užívat herectví Antona Yelchin, přivírat uši nad patetickými proslovy a je to ok. Bavila jsem se, smála i nahlas, akorát ve dvě ráno je to trochu potížistické :-D ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z těch zajímavějších a originálnějších komedií ze školskýho prostředí, která využívá hlavně potenciálu Antona Yelcina a odvypráví nejrůznější teenagerský problémy celkem svižně a vtipně a tu a tam z toho vyleze i žánr dramatu, kde se zase předvádí Robert Downey Jr: ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Charlie Bartlettovi se zatraceně stylově podařilo skloubit dvě moje velice oblíbená témata, jimiž jsou dobroty na předpis a hustle. Přesnou trefou do černého je potom vykreslení myšlenkových pochodů buranů na americké státní škole, jedoucí ve stylu inteligent rovná se homosexuál. Jelikož jsem měl tu smůlu a párkrát procházel kolem českých učilišť, tak musím konstatovat, že přítomné zvěrstvo by se nezmohlo ani na podobný primitivismus, protože bohužel pro ně je k tomu potřeba dát dohromady alespoň holou větu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově úplně nesouzním, ale jako feel-good-film s výpovědní hodnotou o životě na střední (a chytrákovi nad věci, který je ve skutečnosti větší loser než umaštěný nerd pařící po nocích Killzone), je Charlie Bartlett naprosto uspokojující. 9/10 ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Je jen dobře, že teenagerovské komedie stále častěji reflektují skutečné problémy - nedávno je řešila takřka dokonalá Juno, teď Charlie Bartlett. Neotřelou komedii o samozvaném školním psychologovi tvůrci naladili na sympatickou tragikomickou vlnu, díky které u mě mají filmy z poloviny vyhráno. Příběhem navíc proplouvají veskrze sympatické, životné postavy s charaktery na míle vzdálenými hollywoodským schématům. Kdy se vám poštěstí, že se s jednou z postav skoro dokonale ztotožníte? Byl jsem překvapen a potěšen zároveň:). Anton Yelchin dokazuje, že (komediální) talent rozhodně nepostrádá, Robert Downey junior je sázka na jistotu. Nenápadný Charlie Bartlett není bezchybný, jen je tak mile bezprostřední, jako právě zmiňovaná Juno. Za 5 let na mě může působit jinak, teď mu napálím silných 80%... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Příjemná a nápaditá komedie se skvělým obsazením. Robert Downey coby ředitel školy je na míle vzdálen charakteru sebevědomého a egoistického Tonyho Starka, kterým si později získal davy fanoušků a světovou popularitu. Při pohledu na Antona Yelchina hodně zabolí, když si člověk uvědomí, že už prostě není... Kat Dennings je krásná. Z ostatních postav mě zaujal Mark Rendall coby introvertní Kip. Škoda, že nedostal alespoň nějaký prostor ten metalista oblečený v černém kabátu ála Matrix. Asi dvakrát jsem ho ve snímku zahlédla, ale nedostal žádný "screen time". Zrovna ten by mě zajímal:) Postavy si člověka získají tím, jak jsou lidské, chybují, trápí se, mají vlastní obavy. Kdyby byl na nějaké škole takový Charlie Bartlett, určitě bych k němu zašla. Sice nejsem student, ale třeba by vzal i externí zájemce:) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že žánr "film ze střední školy" nemusí mít zákonitě odpadovou kvalitu. Velmi příjemně stylizovaných 90 minut, kde se nedá vytknout nic ani hereckému obsazení, ani hudbě. Charlieho Bartletta jsem si koupila náhodou jen kvůli sympatickému, červenému designu DVD a tváři Roberta Downeyho Jr. a jsem ráda, že tahle sázka na neznámý film tentokrát dopadla nad očekávání. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Vůbec to prvních cca 10 minut nepřipomína legendární Rushmore!! Až na to, že místo Billa Murrayho je tu Robert Downey jr. což tedy vůbec není špatné. A jsem jediný, komu Anton připomíná mladého Malcolma McDowella? A teď k filmu: No prostě - začíná tím nejobyčejnějším, tisíckrát viděným schematem, ale přesto to pořád natolik funguje, že mě ani nenapadlo film vypnout. No a pak, asi tak po půl hodině, se film začal ubírat úplně jiným směrem a konečně to přestalo vypadat jen jako kopie, ale objevily se i první vlastní nápady. Konec je pochopitelně odhadnutelný, ale ani mi to tak moc nevadilo, spíš mě rušilo to, jak moc se střídala úroveň, jako na horské dráze. Občas super, dokonalé vtipy, občas naprosto nehorázné WTF momenty. Je tam několik vážnějších momentů, které jsem tomu nevěřil, prostě není třeba se znepokojovat, tohle je 100% bezstarostná pohoda. PS: Kéž by tu ale místo Kat Dennings byla Kristen Stewart... Jo a Kip má v pokoji plakát Marilyna Mansona, jak příhodné... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Další neotřelý (bojím se říct inteligentní) film z prostředí střední školy. Ano, dámy a pánové, originální filmy na téma útrap z americké střední skutečně existují! Přechytralý kluk toužící po popularitě a davu skandujícího jeho jméno se rozhodne udělat z pánských záchodků ve škole svou vlastní psychiatrickou praxi. A jen tak mimochodem i předepisuje léky.. Už samotný námět je opravdu zajímavý a jinde těžko k vidění, škoda jen, že do hlavní role obsadili takového nesympatického floutka. To ale alespoň z části vynahrazuje Downey Jr., protože ten zdatně zastínil všechny ostatní. Přesto se mi ještě o trochu víc líbila Kat Dennings, které si pro její výběr rolí začínám vážit (už od Daydream Nation). Co mi ale vážně kazí dojem jsou ty rušivé momenty jako např. protest proti kamerám, místo toho tam mohli více rozvést příběh zdeptaného Kipa anebo celkové porady na záchodcích. Nevermind, zasloužilé 4*. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Typický mustr z ranku rom-com, atypický díky skvělému Antonu Yelchinovi. Škoda, že se člověk musí nejprve dozvědět o jeho smrti a pak zjistit, že to byl nesmírně talentovaný člověk, který to bohužel ke slávě příliš nedotáhl. Jednoznačný symbol jak uctít jeho památku je téměř dokonalý Charlie Bartlett...9/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama