Reklama

Reklama

Před dvěma lety dobyl film Noční hlídka, první díl fantasy trilogie režiséra Timura Bekmambetova celý filmový svět. Tisíce fanoušků okouzlilo propojení moderní sci-fi, fantasy a východních mytologií. Denní hlídka pokračuje ve vyprávění příběhu o souboji Světlé a Temné strany, který se odehrává v současném Rusku, ale v podstatě i napříč celými dějinami civilizovaného světa.

Anton se dostane do komplikované situace. Ač je sám členem Noční hlídky, jeho syn Jegor je na straně Temna. Anton se snaží svého syna uchránit i přes jeho excesy a zametá po nich stopy i před vlastními lidmi. Naopak Temná strana trpělivě vyčkává, až v sobě Jegor po narozeninách probudí monstrózní sílu. Mír mezi oběma stranami je příliš křehký na to, aby ho nedokázalo narušit sebemenší nedopatření, kterého se hlavní hrdinové v nastalých zmatcích dopustí. Až když je Moskva téměř srovnána se zemí, přijde na řadu Křída osudu, posvátný předmět, který může Antonovi dovolit vrátit se v čase a zabít své vlastní dítě. Cesta zpět však nebude jednoduchá.

Film byl do ruských kin uveden v lednu roku 2006 a během několika málo dní se stal komerčně nejúspěšnějším domácím titulem všech dob. Oproti prvnímu dílu film vznikl s daleko větším rozpočtem, což je nejvíce patrné v akčních scénách, historických reminiscencích a v tricích. Diváci se tak dočkají nejen fascinující historické bitvy, ale i divoké automobilové honičky končící na stěně jedné z moskevských moderních budov. Film, jehož strhující tempo se okolnímu světu představilo až letos na několika klíčových filmových festivalech přichází do českých kin přesně dva roky po úspěchu Noční hlídky, kterou vidělo přes šedesát tisíc diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (355)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Som velice rád, že rusáci konečne majú dosť peňazí na to, aby mohli takto "vizionársky" a bez finančných limitov adaptovať skvelé knižné predlohy. Jackson čakal, aj Bekmambetov čakal a jeho audiovizuálne obžestvo ide na vrub veľkým pozitívam filmu. Dněvnoj dozor je krásny príklad toho, že megalománia (s tymto označením mám trochu problém, ale budiž) nemusí byť automaticky na škodu veci (Raimi, Singer, Jackson). 90% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nevím, kam se poděla atmosféra a zajímavý příběh z jedničky. Tohle bylo překombinované, nesrozumitelné, zahlcené postavami, prostě špatné pokračování opravdu dobrého filmu, kde nějaký smysl toho všeho ukážou v posledních deseti minutách. 5.8.2009 doplnění komentáře po přečtení knihy : S předlohou to má společný jen název a pár postav, což je velká škoda. Navíc mi kromě samotného Andreje a Jegora všechny postavy přijdou naprosto otřesné vzhledově - Olga a Světlana by měly být nádherné ženské a o Olze ani nemluvím. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Ano, je to bláznivé a děj je příliš složitý. Přesto se Timurově neuvěřitelné stylovosti nedá odolat. Logikou nebo scénářem nemá cenu se zabývat. Tento film byl natočen kvůli zábavě, už jenom ze skotačivých ruských písní je znát jistá nadsázka prostupující celý film. a to zvládá víc než dobře. A když se ktomu přidá perfektní hudba, u které jsem si chtě nechtě musel luskat prsty a rajcovní Ruska, vychází z toho těsných 5 hvězd. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Oceňuju Bekmambetovovu schopnost ukuchtit lasagne jenom za pomoci vody a strouhanky a taky se mi dost líbilo vydařený atmosferický finále v hotelu, ale jinak je to ještě větší WTF než jednička, a to už je co říct. Otázka "Kde se tu sakra vzal ten trolejbus?" z prostředka dost dobře vystihuje celý film. Kde se vzalo toto, jak se tenhle objevil tady, proč jednali takto a jaktože u toho byl tenhle? Prostě jeden velkej zmatek, který asi opravdu ocení jenom čtenáři předlohy, která je doufám podstatně přehlednější. Jestli se pletu a je stejná, tak potom opravdu celý humbuk okolo Hlídek přestávám chápat. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Příběh je košatější než jabloň v nejlepším věku a podle toho, co jsem si přečetl o knižní předloze, nebylo možno jej zachytit ani ve 140-ti minutové stopáži. Proto je děj chaotický až hrůza a orientuje se v něm strašně těžko. Na druhou stranu, pokud jím tak nějak projdete, budete svědky nevšedního stylu zpracování a ponoříte se do světa, ve kterém by si Neo ani neuprdnul. Přechody mezi realitou a Šerem jsou skvělé, stejně jako vizuální efekty. Nechápu, jak je možné natočit za tak skromný rozpočet obrazy postapokalyptické Moskvy, automobil svištící po kolmé stěně budovy a vůbec všechny demoliční sekvence, včetně ruského kola drtícího setmělé ulice nebo pádu moskevské vysílací věže. Škoda, že se ve filmu a celém příběhu tak moc špatně rozhlíží. Uvidíme, co přinese Šerá hlídka - plánovaný třetí díl. Doufejme, že se pod ní podepíše opět Timur Bekmambetov a završí tak svoji kouzelnou trilogii. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Uvedení filmu předcházela masivní reklamní kampaň. Představitel hlavní role Konstantin Chabenskij pak dokonce 1. ledna zahajoval promítání v Moskvě a coby vosková figurína tentýž den pózoval na premiéře v Petrohradu. (suicide)
  • S promítáním začali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno, takže magickou hranici deseti miliónů dolarů překonal film za pouhých 5 dnů. (suicide)
  • Při honičce když Anton proskočí plakátem, na druhé straně vyletí z velké reklamy. Je to reklama na film 9. rota, kde jedním z hlavních hrdinů je Alexej Čadov, představitel "upírka" Kosti. (grovik.net)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Reklama

Reklama