Reklama

Reklama

Před dvěma lety dobyl film Noční hlídka, první díl fantasy trilogie režiséra Timura Bekmambetova celý filmový svět. Tisíce fanoušků okouzlilo propojení moderní sci-fi, fantasy a východních mytologií. Denní hlídka pokračuje ve vyprávění příběhu o souboji Světlé a Temné strany, který se odehrává v současném Rusku, ale v podstatě i napříč celými dějinami civilizovaného světa.

Anton se dostane do komplikované situace. Ač je sám členem Noční hlídky, jeho syn Jegor je na straně Temna. Anton se snaží svého syna uchránit i přes jeho excesy a zametá po nich stopy i před vlastními lidmi. Naopak Temná strana trpělivě vyčkává, až v sobě Jegor po narozeninách probudí monstrózní sílu. Mír mezi oběma stranami je příliš křehký na to, aby ho nedokázalo narušit sebemenší nedopatření, kterého se hlavní hrdinové v nastalých zmatcích dopustí. Až když je Moskva téměř srovnána se zemí, přijde na řadu Křída osudu, posvátný předmět, který může Antonovi dovolit vrátit se v čase a zabít své vlastní dítě. Cesta zpět však nebude jednoduchá.

Film byl do ruských kin uveden v lednu roku 2006 a během několika málo dní se stal komerčně nejúspěšnějším domácím titulem všech dob. Oproti prvnímu dílu film vznikl s daleko větším rozpočtem, což je nejvíce patrné v akčních scénách, historických reminiscencích a v tricích. Diváci se tak dočkají nejen fascinující historické bitvy, ale i divoké automobilové honičky končící na stěně jedné z moskevských moderních budov. Film, jehož strhující tempo se okolnímu světu představilo až letos na několika klíčových filmových festivalech přichází do českých kin přesně dva roky po úspěchu Noční hlídky, kterou vidělo přes šedesát tisíc diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (355)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo užil na neznámého filmaře označení klipař, tak bych si automaticky k tomuhle termínu přiřadil jméno a tvář Timura Bekmambetova. Ten si vydobyl uznání jako autor televizních reklam a videoklipů a postupy z téhle branže uplatňuje i ve světě hraného filmu. Jeho snímky hýří šíleným střihem, efekty, zpomalovačkami, nájezdy kamery, nejrůznějšími triky a příběh nebo práce s postavami se mu vyloženě vymyká z rukou. Nicméně jedno se mu musí nechat, nepodřizuje se žádnému diktátu trhu a točí přesně to, co točit chce a co odpovídá jeho vkusu. Proto je v tom, co dělá, docela přesvědčivý a buď se vám to líbí, nebo jděte od toho. Generace 90. let, která vyrostla na videoklipech MTV, s tím nemá tak velké problémy, já bohužel ano. Noční hlídka, díky které si Bekmambetov získal renomé, sice už byla tím jeho filmovým stylem poznamenaná, ale pořád tam bylo něco, co to vyvažovalo - ruské reálie a nedostatek prostředků, který režisér donutil natočit východní fantasy a ne ryze kosmopolitní produkt. Denní hlídka vznikala ve spolupráci s Američany, penízků bylo víc, a tak je film bombastičtější (Bekmambetov se doslova opájí možnostmi trikových technologií a je svým způsobem megaloman) a taky o poznání kosmopolitnější. Ty 2* jsou z mého pohledu ušmudlané a spíš za literární předlohu než za to, co Bekmambetov spáchal. Jeho filmové směřování je v zásadním rozporu s mým filmovým viděním a kdybych měl zhlédnout jeho nejnovější výtvor o tom, jak americký prezident bojuje s upíry, asi by se mi nepříjemně zvýšil krevní tlak... Celkový dojem: 30 %. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

I když si "Denní hlídka" nezaslouží takové ovace jako její starší sestra, byl by hřích ji nevychválit. Je sice pravda, že se za ty dva roky lecos změnilo (temnou, depresivní atmosféru nahradila akce a bylo přidáno i několik odlehčujících vtipů), ale ne všechno bylo ke škodě. Věršina postav má o poznání více prostoru (snad jen s výjimkou Olgy, i když jak se to vezmeXD), efekty jsou ještě geniálnější a děj se začíná rozvětvovat, díky čemuž film působí o mnoho velkolepěji než komornější jednička. Aspektů, které mi zabraňují udělit Bekmambetovově megalomanské řežbě plný počet, je mnoho, mezi ty nejvýraznější patří například až přehnaná "ujetost", jež se projevuje především během Jegorovy narozeninové oslavy. Ale ať už je film sebe rozpačitější, zjištění, že už žádná další "Hlídka" nevznikne, mě upřímně ranila.:-( ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

I keď som znova miestami netušil prečo sa deje to čo sa deje, musím povedať, že pokračovanie Nočnej hliadky ma prekvapilo svojím rýchlim dejom naplneným veľkolepými samoúčelnými trikmi. Ruský tvorcovia špeciálnych efektov nesklamali, film je ešte lepšie zostrihaný, režisér sa viditeľne bavil a odviedol ďalšiu skvelú prácu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Niekto nahradil režiséra Nočnej hliadky jeho omnoho zručnejším klonom, ktorý zvláda nielen efekty a akciu, ale aj prácu s hercami, atmosféru, emócie a humor. A Lukjanenko je definitívne lepší scenárista a spisovateľ. Knižná séria je ukecaná, často cucaná z prstu a plná ledabolo nahodených a nedostatočne previazaných motívov a dejových línií. Pre film to našťastie neplatí. Všetko súvisí so všetkým a všetko výborne funguje. Pre mňa osobne ako fantasy fanúšika so zameraním na východné mýty je táto kombinácia bieleho mrazu a čiernej mágie, krvi a vodky, temných vášní a humoru absolútne neodolateľná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji všechny, aby neudělali stejnou chybu jako já a oživili si příběh podíváním se na Noční hlídku. A neodradilo je to. Zde je vše lepší! Mnohem efektnější! Ale i komplikovanější (občas se v tom ztrácím – ale to je můj boj). Každopádně se na pokračování těším a se ze svých chyb poučím! ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Bekmambetov v pokračovaní nakladal s predlohou ešte voľnejšie ako v Nočnej hliadke a v podstate opäť čerpá námet z prvého Lukjanenkovho románu. (ash99)
  • Uvedení filmu předcházela masivní reklamní kampaň. Představitel hlavní role Konstantin Chabenskij pak dokonce 1. ledna zahajoval promítání v Moskvě a coby vosková figurína tentýž den pózoval na premiéře v Petrohradu. (suicide)
  • S promítáním začali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno, takže magickou hranici deseti miliónů dolarů překonal film za pouhých 5 dnů. (suicide)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Reklama

Reklama