Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

golfista 

všechny recenze uživatele

Už při sledování "Pána velryb" jsem tušil, že v paní Niki Caro dřímá velký talent. To, co předvedla v "North Country" mě ale naprosto ohromilo..... Osobně preferuji silný příběh před množstvím počítačových triků. Také jsem zastáncem filmů, které dokáží vyvolat emoce. A tady jsem si jich vážně užil - spolu s vynikajícím obsazením, hereckými výkony (Další Oscar pro Chalize ?) a především skvělou režií.... Od "Crash" jsem takhle silný film neviděl. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Josey má jedinou chybu - že je bez chyby a že kumulace mužů, kteří jí ubližují, mi trochu zavání - učitel, otec, manžel, syn, spolužák, kolegové. Ale budiž. Niki Caro ukázala na problém, který nespočívá v rozmazlenosti a nedostatku smyslu pro humor. Každý(-á) má hranici toho, co vydrží, jinde a nikdo nemá právo posměchem, ponižováním a agresivitou opakovaně zkoušet kde. Charlize už je dávno mimo role přicmrndávaček hlavním hvězdám, teď je ona tou "stár". Frances McDormand a Sean Bean mi tady nebyli ničím menším. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

O problému sexuálního harašení v zemi, kde i pochvala "Vám to dneska sluší, slečno." se často stává případem pro právníka, si myslím svoje a skoro by se mohlo z filmu zdát, že většina mužské populace jsou šovinistická prasata :o), ale myslím, že Niki Caro šlo o jinou věc. O ukázání potřeby normálního lidského respektu, které si ženy ve výrazně mužském prostředí zaslouží, o nesmyslnosti předsudků vůči nim ("Víš, kolik jsme měli nehod od tý doby, co berou vás? Ještě kvůli ženský někdo zařve.") a o to, že neustávající sexuální narážky nemusí být logicky ženám po chuti. Všechny scény z dolu, kde postava Charlize zažívá ponižování, jsou působivé (včetně uvěřitelného prostředí), naproti tomu kdykoliv se ocitneme v soudní síni, film trochu ztrácí dech a závěrečná katarze nemá takovou sílu, aby vyvolala mrazení v zádech. Ale Charlize jako odvážná neústupná žena je skvělá a doslova táhne celý film i přes slabší okamžiky, kdy to "drhne". A navíc dvojí potěšení jako bonus - za prvé vidět po dlouhý době Woodyho Harrelsona ve výraznější roli a k tomu Seana Beana v roli kladné. Tady mi zase schází desetibodové hodnocení - 3 a půl*. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je potěšující, že v tomto feministickém dramatu nejsou šovinistickými prasaty úplně všichni chlapi, nýbrž jenom naprostá většina z nich. Je potěšující, že v tomto feministickém dramatu nejsou bez poskvrny všechny ženské hrdinky, nýbrž jenom naprostá většina z nich. Je potěšující, a teď už bez ironie, že režisérka Niki Caro přistoupila k problematice sexuálního obtěžování a rovnoprávnosti pohlaví citlivě a zodpovědně. Na jednu, možná dvě výjimky nás ušetřila srdceryvných výlevů emocí a talent věnovala raději rozvíjení psychologických profilů jednotlivých postav. Film tím bohužel obohatila o rodinou linii, linii významu srovnatelného s linii hlavní a zajímavější, tedy soudní. Ačkoliv o soudní drama v tradičním smyslu slova nejde: 90% scén tvoří retrospektivy na dění předcházející soudnímu řízení, které samo o sobě trvá pouze pár minut. V kontrastu s nenásilně vyvolávanými emocemi stojí úporná snaha přenést na diváka náladu nehostinné krajiny, kde se zastavil čas, krajiny „mlčiacich slov“. Četné letecké záběry North Country podmalované vzletnou hudbou mi k podobně komornímu snímku neseděly. Velice utlumený a na rozhovorech s reálnými ženami z dolů postavený výkon předvádí pohledná Charlize Theron i typická představitelka silných žen Frances McDormand, jejíž postavu potká nejsmutnější osud. Její případ, podobně jako před lety Znásilnění, nejspíš vyvolá reakce kladné i záporné a nejspíš, což by měl být největší přínos celého filmu, vyvolá diskuzi. Jak dlouhou a hlasitou, to už bude individuální. 70% Zajímavé komentáře: Lima, pshimi, k212, castor, liuk ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Američané, tedy zejména američanky vnímají sexuální obtěžování trošku jinak. Ve 100 + 1 jsem četl, že jedna žena dala k soudu chlapa co jí podržel dveře a usmál se na ní. Já si pak vzpomněl na všechny mé bývalé pracovní kolegyně a říkal jsem si, že naše český ženský jsou zlatíčka. Ovšem co mají všechny ženy na světě stejné, je to, že se musí vyrovnat z naprostýma debilama z řad mužské populace, kteří si neuvědumují, že svými sexuálními narážkami ne vždy ženu pobaví. Že svými názory typu " Co tam leze. To není nic pro ženskou.", dávají najevo svou ubohost a omezenost. Těmhle primitivům by se jistě nelíbilo, kdyby se ženy podobně vyjadřovaly na adresu mužů. Místo těhle keců by se řada mužů měla spíše zamyslet, jestli by se neměli k ženám chovat jako k rovnoceným partnerům a své chlapáctví dokazovat třeba pozorností k ženám. Věřím, že tento film k tomuto může pomoci i díky mimořádně skvělému hereckému výkonu Charlize Theron. Přesto, že mě tento film dostal, nemohu mu dát plný počet hvězdiček. Ukázat, že na třista chlapů připadá jeden dobrej a zbytek jsou primitivové a prasata je stejně omezený jako výše napsané chovaní a myšlení mužů vůči ženám. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost vážný film o situaci, která může fungovat prakticky všude, nejenom v Asii nebo Africe. To mě i dost překvapilo, když jsem si na konci uvědomil, že to byla skutečná událost. Chápu, že událostí se může stát hodně, ale že by se stávalo tohle v Americe...i když nakonec proč ne, na menších místech to jsou burani, jako ani tady ne (a že se mezi ty burany řadím :-) ). Zásadní ale je, že film byl natočený, aby ukázal hrůzu, která se na ženě může dít. Lidi jsou svině, vždycky byly, a vždycky budou. Pro co člověk má tedy žít? Po takových zkušenostech by Charlize Theron asi řekla, že pro nic. Já bych zase řekl, že odvedla tak solidní práci, jako žádná herečka nedokáže a tak bych určitě žil pro její další filmový koncert. Film Zrůda je v tomhle ohledu dost podobný. Na jedný straně vypsychlá vražedkyně a na druhé zase ženská zničená davem. Když chytne silný film, kde ženská dostává kotel, vždycky to ztvární nejlíp a udělá pro to maximum. Stejně jako tady, když jí dost autentickým způsobem zkopal jeden kretén z dolu a mě opravdu mrazilo při pohledu na to, jak skutečně to všecko zní. Ani bych se nedivil, kdyby to bylo nahrané jenom z části, vždyť když si uvědomím co se sebou udělala právě ve filmu Zrůda...Je to holt paní herečka a měla by za to dostat minimálně metál. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $18,337,722Tržby Celosvetovo $25,211,175Tržby za predaj DVD v USA $14,335,036 //počet predaných kusov 839,454║ Suché, bez štavy, hlavne tu je trestne nevyužité moc zaujímave herecké obsadenie, jediná fakt silná a dobre natočená scéna na 2hodiny fakt nevystačí. /35%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Seitzman .. Uff! Zase jeden ze snímku, který vám při sledování na tváři vykouzlí .. hodně depresivní výraz! Syrový to obraz odvrácené, industriální tváře Ameriky, kde i ženy musí pracovat v dolech. V dolech, jenž jsou plné mužů a pojmy, jako sexuální obtěžování a ochrana před ním, nejsou zcela v povědomí a nejen vedení firem se před tímto problémem kryje a přehlíží ho. Na začátku toho byla jedna žena, která už nedokázala snášet tyto útlaky a šla s tím před soud, bojovat nejen za sebe, ale práva všech pracujících žen. Tuto ženu výtečně ztvárnila Charlize Theron a musím pochválit její skvělý výběr rolí. Prostor k tomu, předvést opět svůj talent zde má velký a plně ho využívá, byť mírně zastiňuje představitele ostatních rolí, které jsou obsazeny také velmi dobře. Silný filmový zážitek. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh ženy, která utekla před domácím násilím do místa svého dětství, k rodičům. Aby uživila sebe a své dvě děti nastupuje do rudných dolů k té nepatrné hrstce žen jako horník (hornice). Práce je to těžká, ale poprvé vydělává a je soběstačná. Jenže, podařilo se jí sice utéct před fackami svého muže, nikoliv však před pohrdáním otce ( žena se má starat o děti, vydělává zásadně chlap), nenávistí svého syna, ale hlavně musí čelit (stejně jako ostatní ženy) každodenním obhroublým vtipům svých kolegů, většinou se sexuálním podtextem. Její snaha o obyčejnou slušnost se dostává až před soud. Opět výborná Charlize Theron, o dalších herečkách není potřeba pochybovat Sissy Spacek a Frances McDormand, opravdu excelentní obsazení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

K naprosté dokonalosti schází snad jen více scén s vypulírovanou Charlize. A teď zase chvíli vážně. Jako film dobré, ale vadila mi jinak opěvovaná kamera. Což o to, sama o sobě je sice pěkná, ale v podobném druhu filmu chci, aby mě semkla s hlavní hrdinkou a ne aby na sebe strhávala pozornost a stále si někde poletovala nad stráněmi, lesy či minnesotskou industriální krajinou. Ovšem je to naprostý detail v porovnání s tím jak moc aktivně mě štval úděsně pohollywoodštěný (aka "zkýčovatělý") scénář. Ve výsledku to s tou slavnou kauzou nemá společného takřka vůbec nic. Přežít se to dá vlastně jedině díky hercům. Respektive herečkám, abych byl korektní a nebyl místními uživatelkami ocejchován jako šovinistické macho prase. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh, jak to hlavní hrdinka odevšad kupuje, aby to pak s pomocí opravdových přátel všem natřela u soudu. Natočené je to ale dobře a je vidět, že když je trocha umu a peňaze, tak i nějaká uhelná pánev v prdelákovicích může vizuálně dobře vypadat. A samozřejmě tomu pomáhaj výborní herci. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V roce 1975 byla přijata na práci do železných dolů první žena. Ještě v roce 1984 však byl poměr muži – ženy 30:1. Skutečný příběh Josey Aimes, ženy, která chtěla tvrdě makat, ale nechtěla si nechat narůst hroší kůži...... . Tento drsný příběh s happy endem o osobní odvaze člověka však méně odolným a přecitlivělým povahám nedoporučuji. Pokud však vydrží, určitě s radostí na závěr uroní slzu. Dobrej scénář, kamera herci a všechno ostatní, ale tohle je opravdu o TOM příběhu. člověk by měl občas něco podobného zhlédnout, aby věděl, že svět není plnej srabů. A že hrdina nemusí být jen v akčním filmu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Gustavo Santaolalla: 1. North Country - Gustavo Santaolalla 2. Girl of the North Country - Leo Kottke 3. Tell Ol' Bill - Bob Dylan 4. Werewolves of London - Warren Zevon 5. Bette Davis Eyes - Kim Carnes 6. If I Said You Had a Beautiful Body (Would You Hold It Against Me) - The Bellamy Brothers 7. Lay Lady Lay - Bob Dylan 8. A Saturday in My Classrom - Gustavo Santaolalla 9. Sweetheart Like You - Bob Dylan 10. Baby Don't Get Hooked on Me - Mac Davis 11. Do Right to Me Baby (Do Unto Others) - Bob Dylan 12. Standing Up - Gustavo Santaolalla 13. Paths of Victory - Cat Power ()

tron 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, ale nestrhol ma. Pojednáva o vážnej téme. To je dobre. Charlize Theron síce nepodáva strhujúci výkon (hoci bola nominovaná na Oscara), ale keď je v zábere, drží divákovu pozornosť. A ona je v závere skoro nonstop. Takže dobre. Frances McDormand, Sean Bean, Sissy Spacek, Richard Jenkins, všetko super (okrem Jeremyho Rennera, ktorý s dlhými vlasmi vyzerá ako... zle). Páčila sa mi atmosféra, pochmúrna výprava. Pozeralo sa to zle, ale to je „vina“ otrasných skutočných udalostí, na základe ktorých Jej prípad vznikol. Koniec mi pripadal uponáhľaný, vrátane poznámok v záverečných titulkoch, kde chýbajú základné informácie o tom, kto ako dopadol. Ťažký film. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni drama, ktery vypravi o zavaznejch vecech docela s lehkosti, takze to neunudi nejakou hromadou udaju nebo tak neco, ale naopak to ty dve hodiny skvele zaujme, i kdyz zaver je vicemene jasnej a zaverecna scena u soudu je klasicky americky dojemna. Jedinej problem sem mel s Charlize Theron, respektive ne s ni, protoze hraje jako vzdy paradne, ale s jeji postavou. Je mi jasny, ze z ty neustaly buzerace od prasaku v praci musela bejt znicena, ale aby v 90% scen mela rudy oci od place, pripadne si furt stezovala a tvarila se urazene a nestastne, to bylo fakt moc a tudiz mi nebyla tak uplne sympaticka, jak tvurci zamysleli. Z vedlejsi role stoji za zminku paradni drsnacka McDormand a Woody v roli pravnika, to byl takovej spravnej sympatak. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Největší síla filmu mi přijde v prostředí (My oh my, ta krajina vytváří perfektní pozadí pro příběh o zvrhlostech, jakých je lidstvo schopno, ale nijak se s tím nepracuje.) a ve faktech, ale režisérčina interpretace mi jde proti srsti. Je to spíš manipulativní a bolestínské. Chtěla bych to vidět nekompromisní a důrazné jako McQueenův Hlad. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Svobodná matka bojuje v soudní síni za práva žen na práci v hornické šachtě. Spolu s teplými kovboji ze ZKROCENÉ HORY další ryze oscarový námět, kterému se upřímně zasmějete, aby se vzápětí ukázalo, že film podle něj není vůbec špatný. S JEJÍM PŘÍPADEM mám jen jeden docela zásadní problém a to je to roztahání soudního procesu napříč filmem. A odpustit si mohli i tu scénu, jak v soudní síni začnou všichni povstávat na znamení, že se přidávají k hrdince, to bylo trochu moc (myslel jsem si, že povstane snad i žalobce :). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

FIGHT for your RIGHT! Banda hutnických hovad vs. Josey Aimes, zastupována Defendorem Harrelsonem + další, kdo si na konci stoupne v soudní síni.. Svět je plný zažitých norem. Když chlap střídá ženské, je to frajer. Pokud žena střídá chlapy, je to děvka. Žena u baru přistoupí k muži a koketně si ho prohlédne, muž je polichocen. Muž přistoupí u baru k ženě, koketně si ji prohlédne a je poslán do nehezkých míst, protože ji obtěžuje. Svět však umí být nespravedlivý ještě víc a to nejen na průmyslovém severu. Pokud musíte pracovat s kretény, je to obvykle problém. Pokud jste žena a ti kreténi jsou šovinistická prasata, je to problém přímo kardinální.. Obsahově nenapadnutelné, herecky velmi dobře zvládnuté (C.Theron, či třeba nejistý Woody, chystající se žádat o tanec), nicméně formou nečekaně utahané a to hlavně ve scénách ze soudního přelíčení, kde měla dramatizace o precedentním hájení zaměstnaneckých, potažmo lidských práv naopak gradovat. A to, že se tato vyhraná soudní pře časem projevila i do křivých obvinění v případech jiných (prostředek k vydírání zaměstnavatele, či prachsprostá msta) už asi bohužel patří k zvrácenosti lidské povahy. A nyní mě omluvte, jdu podat žalobu na naši účetní za sexuální obtěžování. Požádal jsem ji mailem o zhotovení ročního zúčtování daně a ona mně obratem zavolala, že mi to mile ráda udělá.. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama