Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všechno co Josey Aimes (Charlize Theron) chce, je slušná práce, která jí umožní postarat se o své děti. Místo toho zažívá strach, urážky, obtěžování, ponížení, útoky a sprosté nadávky. „Ber to jako bys byla chlap!“ – to je rada od jejího šéfa. Ona se k problému postaví jako člověk a začne rány vracet zpátky. Tím odstartuje první případ žaloby za sexuální obtěžování. V emotivním příběhu o boji proti předsudkům dále uvidíte Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelsona a Seana Beana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ten film mohol byť pokojne čiernobiely. Také čiernobiele v ňom boli aj postavy. Je pochopiteľné, že ťažká a nebezpečná práca v špinavom prostredí sa prejaví na štruktúre pracovníkov, ich správaní sa a vzájomných vzťahoch. Inak vyzerá obťažovanie v kancelárii a inak v povrchovom lome. Ale tam i tam musia existovať hranice tolerovateľného. A tie nie sú naveky určené, ale vytvárajú sa a menia v čase a pričinením jednotlivcov, ktorí majú odvahu vystúpiť z davu. Vychádzajúc iba z názvu som očakával príbeh. Dočkal som sa striktného rozdelenia osôb podľa ich rodovej príslušnosti. Dokonca aj otec a syn patrili v dvoch tretinách filmu k tým "zlým" mužom. Ale to bolo spolu s hlučnou a trochu nenáležitou hudbou asi jediné, čo mi prekážalo. Neviem prečo pri filmoch s ekologickou, emancipačnou alebo rasovou problematikou musia byť tieto témy nosnými a nenechajú ich pôsobiť na pozadí príbehu. Dosahuje sa tým často opačný účinok, než bolo zamýšľané. Tušil som, že s mojou angličtinou to nie je žiadna sláva a preklad North Country ako Jej prípad mi to iba potvrdil. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Téma tohoto filmu je mi hodně blízké, sama jsem několik let pracovala v zaměstnání, které je považováno za mužskou záležitost, užila jsem si tedy něco sexistických narážek, nepřátelských pohledů a pomluv za zády. Pokud se chce (či potřebuje) žena prosadit na pánském postu, musí makat podstatně tvrději a snášet podstatně víc, to je prostý fakt. "North Country" ukazuje tuto skutečnost ještě podstatně černější, brutálnější a depresivnější, psychický terror i fyzické násilí páchané na hlavní hrdince musí každému člověku s citem pro spravedlnost zvednout žluč... a přesto mi patetický závěr protočil panenky:-). Až na tuto předvídatelnou drobnost film navzdory pomalejšímu tempu nenudí, představuje širokou plejádu lidských charakterů se všemi jejich přednostmi i zápory, celkovou bezútěšnost skvěle podtrhuje industriální prostředí železáren a na kvalitu snímku má v neposlední řadě velký dopad herecké obsazení. Charlize Theron je krásná a přirozená v roli utrápené matky, lvice bojující za práva svá i svých kolegyň, Woody Harelson jako bývalá hokejová a právnická hvězda zdatně sekunduje a osobně by mi nevadilo více prostoru pro Seana Beana a Frances McDormand. Dobrý film, byť na příčky nejvyšší to není. 79% ()

Reklama

brutale 

všechny recenze uživatele

Príbeh písaný perom života, plný emócii, horkosti sveta a ťažkom postavení žien v baníckej spoločnosti. Je to prvý film z pod taktovky Niki Caro ktorý som videl, na základe čoho usudzujem, že nám v budúcnosti jej réžia prinesie ďalšie ovocie. Vynikajúca Charlize Theron (ktorá opäť previedla dokonalé vžitie sa do postavy, prvý krát mi vyrazila dych v snímke Monštrum), Francis McDormand, Sean Bean a Woody Harrelson svojimi kvalitami pre mňa vytvorili filmovú lahôdku, ktorú som hltal. Film vás strhne so sebou a príbeh prežijete o to silnejšie, lebo ho stvoril sám život, čo so snímky pri skvelej réžii a presvedčivých hereckých výkonoch cítiť na diaľku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V dobe silnej emancipácie a feministických hnutí vznikol film, ktorý mohol byť ich manifestom. Nestalo sa tak. Z toho mi vyplýva, že tá emancipácia je tak trochu nafúknutá bublina, pretože ak niekto natočí takto ladený film, nikto naňho nepríde do kina. Ani ženy. A to tam hrá jedna z najkrajších žien sveta. Naše distribučné spoločnosti sa oňho ani nezaujímali. Je to škoda, pretože okrem silného príbehu má film aj techické a scenáristické klady, takže sa nebudú nudiť ani primitívni šovinisti. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě ležel na stole docela dlouho, jelikož jsem si ho koupil kvůli nominacím na oskara, ale nějak obzvlášť chuť se na film podívat jsem neměl. Ale na rovinu musím říct, že film je dobrý. Opravdu ve mě vyvolal silné emoce a při vědomí, že se film odehrával podle skutečného příběhu, tak byl ještě o kapku silnější. Herecké obsazení je výborné a také hlavním lákadlem, ale proč nedávám 5 hvězdičkové hodnocení? Ve filmu se vyskytovali i slabší místa a hlavně 1/3 filmu byla roztahaná a nezajímavá. Jinak film je velice kvalitní a 4 hvězdičky jsou zasloužené... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Některé z žen stojících v závěrečné scéně ze soudní síně, byly skutečné žalobkyně. (CliffLee)
  • Některých scén se zúčastnili skuteční horníci a při davových scénách byl docela problém je zvládnout. (Terva)
  • Postava Glory (Frances McDormand) je založená na skutočnej žene menom Pat Kosmach, rozvedenej matke 5 detí, ktorá v baniach pracovala kvôli tomu, aby uživila svoje deti. Zomrela na Lou Gehrigovu chorobu ešte pred súdnym ukončením prípadu. (misterz)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Charlize točí bez přestávky

Charlize točí bez přestávky

16.01.2006

Charlize Theron si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek pracovní vytíženosti. V North Country utekla z nepodařeného manželství k hornické práci a předpokládaný akční hit Aeon Flux selhal nejen u… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama