Reklama

Reklama

Kaňon samé zlato

  • angličtina A Canyon Full of Gold
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dobrodružný / Western
Československo, 1970, 21 min

Obsahy(1)

Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

RHK 

všechny recenze uživatele

Povídka Kaňon samé zlato: Český krátkometrážní western natočený evidentně někde v Tiesňavách pod Velkým Rozsutcem (tedy eastern:)). Oficální text distributora však vyjímečně nelže, když píše o chudičké výpravě a inscenační neobratnosti, např. oba kovbojové silně připomínají zbojníky (klobouky, halekání). Na druhou stranu film má styl, při kopání zlata se nemluví a tak je tomu i ve velké části filmu. První část je zde: http://www.youtube.com/watch?v=xS5WJjV69ok a druhá zde: http://www.youtube.com/watch?v=yupxa8enJAU ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodnotím všechny tři povídky dohromady. Sice nevím, jakou výpravu by si představoval autor "oficiálního textu distributora" Václav Březina (jde o jeho "odbornou" kritiku z jeho knihy Lexikon českého filmu), mně ale přišla vzhledem k příběhům dostatečná, hodnotím tedy včetně Claimu na Hluchém potoku a Posledního výstřelu Davida Sandela. Zvláště poslední povídka je velmi dobrým psychologickým příběhem o lidské mysli a mentalitě. Prostřední je zase krásnou satirou na téma Je lepší vrabec v hrsti nebo holub na střeše? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu pozoruhodné televizní dílko, byť s minimálním rozpočtem, ale na základě kvalitní literární předlohy, navíc slušně odehrané. Ta romantika divočiny jen zanedbatelně osídlené, kde platí jiné zákony než v civilizaci, je z filmu cítit. Pravda ale je, že tehdy byla v téhle oblasti mizivá konkurence. Celkový dojem, s ohledem na nostalgii, 70 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodnotím pouze první povídku stejnojmenného cyklu, nikoli povídkový film jako takový!!! Kam se hrabe Leone se svou mlčenlivostí. Tohle má 20 minut a první slovo padne až zhruba v polovině. Jinak docela zajímavý filmeček s typově přesnými herci, i když jaksi bez závěru. 65%. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento krátkometrážní film vypadá spíš jako zkouška toho, zda lze ve "východních" podmínkách natočit western. Vypadá spíš jako studentský film na toto téma. Atmosféra se zpočátku stupňuje poměrně dobře, ovšem dialogy (a je jich málo) a pointa snímek lehce srážejí na kolena. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Podobně jako oba zbývající pokusy o londonovský western z triptychu Zdeňka Syrového: Kaňon samé zlato, nejzdařilejší dílko z trojice, sice zaujme svou až klaustrofóbní atmosférou, sycenou zajímavě využitým mlčením, ale selhává toporným herectvím, školácky se pokoušejícím o psychologický výraz a umocněným průhledným dabingem. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě to teda přišlo dost dobré. Zajímavý příběh, dostačující na 20 minut, který je dost dobře natočený a líbily se mi i lokace, takže za mě celkem spokojenost. A hlavně se zde zhruba polovinu filmu vypráví pouze obrazem a i závěr mi přišel celkem silný. V něčem to sice může působit lacině, ale pochybuji, že to mělo nějaký větší rozpočet a na základě toho to taky hodnotím. Na to, čím ten film je, mi prostě přišel dobrý. A jako studentský film to fakt nevypadá - nebo to tehdy byly o dost kvalitnější? Drtivou většinu z nich by Kaňon samé zlato bez problému strčil do kapsy... 4* ()

sator 

všechny recenze uživatele

Takové malé české Macckenovo zlato s Coburnem-Sandhausem... Ivana Palúcha v postsynchronech nadaboval Jiří Krampol a Milana Sandhause  Martin Růžek-čert ví proč... ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tri povidky o zlatokopech.Mne se tento cyklus velice libil a v zadnem pripade jsem se nenudil.Hudba pana Fisera je uzasna. Oficialni distributor ma asi jiny vkus nez ja.Kazdopadne skvely vyber hercu.Doporucuji druhy pribeh Claim na Hluchem potoku kde vytvorili skvelou dvojici partaku panove L Kostelka s R .Hrusinskym.Mimochodem je mozno videt oba tyto mistry padlovat na rece i pri jizde na koni. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zlatokopecká horečka z doby Jacka Londona po česku. Takhle nějak by se dal nazvat tento krátký snímek Zdeňka Sirového. Aljašku zde nahradily slovenské Tatry, což osobně považuji za povedený pokus. Divák i vlivem samotných skal má pocit, že se skutečně natáčelo na Aljašce. Přemíru slov nahrazuje dokonalá kamera a právě krásná slovenská příroda. Příběh je prostý. Zlatokopec kope, kope a nachází zlato. Podle mě ho najde až moc. Dokonce poslední kusy jsou tak velké jako půlky bochníků chleba. Tohle mi přišlo až moc přitažené za vlasy. I z knih Jacka Londona je poznat, že sem tam zlatokopové něco našli. Proto pochybuji, že by na jednom kousku našli tolik zlata. Druhý, a zároveň se zlatokopem jediný chlap, ve filmu jej sleduje. Poté přichází boj o zlato, potažmo boj o život mezi sebou. Co mi v souboji obou představitelů vadilo, bylo to, že postřelený statečně a až moc zdárně bojoval i s prostřelenou rukou.... I přesto tyto dvě očividně bijící vady považuji tento československý pokus o western za vkusně natočený. Je krátký, přímý, plynule ubíhá a dívat se na něj dá i přes minimální rozpočet. [197. hodnocení, 14. komentář, 69%] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem je i tato povídka, která je součástí povídkové krátkometrážní filmové trilogie, ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové, byť pouze povídkové, filmové oblasti pustili s plnou vervou a dá se říci, že zlatokopecká atmosféra dané doby a vyobrazené prostředí se jim podařilo na české a slovenské  poměry podchytit dobře. Vsadili na jednoduchost a minimalizaci a stačilo to. Ani dnes povídka v ničem neskomírá. Dnes už se něco takového raději netočí, neb by se ukázalo, jak hodně má dnes již tato klasika navrch. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Na tenhle povídkový film si vzpomínám jenom matně. Jako puberťák jsem ho viděl v kině a potom jsem na něj už nikdy nenarazil. Tři hvězdy je snad i moc - v paměti mi utkvěla scéna, jak zlatokop (nevím kdo ho hrál) vyhrabává ze země obrovský valoun zlata. I naprostý ignorant musel na první pohled vidět, jak je ten křemen tou "zlatou barvou" špatně natřený.... ()

Reklama

Reklama