Reklama

Reklama

Piknik

TV spot

Obsahy(1)

Tichomořský ostrov – rok 1945. Pětice amerických vojáků byla vyslána na průzkum do japonského týlu. Obklopeni nevyzpytatelnou džunglí a strašlivým horkem se již přes dva týdny pohybují v neznámém prostoru s cílem nalézt nepřítele. Velitel Grackmiller (M. Sandhaus) se vzhledem k únavě zbytku čety sám ujímá průzkumu oblasti před nimi a vojáci Smile (M. Macháček), Burda (P. Landovský), Tall (J. Somr) a Rozden (J. Hálek) na něj mají čekat a držet pozici. Vedro k zalknutí, vyčerpání a nervozita se záhy začnou projevovat na jejich zdravé psychice a morálce. Jeden druhému se nebojí cokoliv říct do očí, bdělost a opatrnost jsou zcela pryč a namísto toho se projeví paranoia a podezíravost. Z džungle se po čase začnou ozývat podivné zvuky, které jde prověřit Smile a vrátí se bledý jako smrt… Svůj režijní nízkorozpočtový debut natočil v roce 1967 ve spolupráci se zkušeným režisérem Vladimírem Sísem dramatik Ladislav Smoček – ten tímto převedl na plátno svou komorní divadelní hru. Kromě bratislavského Žitného ostrova se také natáčelo i v Kambodži a vedle mimořádné sugestivní kamery Stanislava Miloty stojí za zmínku také v českém filmu ojedinělé zpracování tématu o amerických vojácích za druhé světové války v Tichomoří, co byli navíc ztvárněni předními českými herci. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu jsou vidět zbraně jako M1 Garant, M1A1 karabina a samopaly M3 a Thompson. (Winster)
  • Nízkorozpočtový projekt byl neplánovaně prodražen, když rozvodněný Dunaj zcela zničil dekoraci džungle v exteriérech Žitného ostrova, proto musel být film dokončen v reálných exteriérech Kambodže. (sator)
  • Pavel Landovský při natáčení souběžně natáčel také film Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen. Protože se však piknik natáčel na Slovensku, Krejčík přesunul jeho scény na noc a Landovský několik nocí po sobě létal ze Slovenska do Čech, kde většinu noci natáčel. Toto pracovní nasazení trvalo tři dny, po kterých se musela udát změna, neboť Landovský byl na pokraji sil. (Weissik)

Reklama

Reklama