Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hustě osídlené galaxii vládne Aliance, která vznikla spojením sil pozemských velmocí USA a Číny. Válečný veterán Malcolm Reynolds je kapitánem plavidla s idealistickým názvem Serenity. Vydělává si na živobytí jako podřadný zlodějíček a nájemný převozník. Posádku jeho lodi tvoří jeho věrná kamarádka Zoë, její muž a zároveň pilot Wash, opravářka Kaylee a svalovec Jayne. V momentě, kdy na palubu přibere dva nové pasažéry, se dostane do mnohem větších potíží, než na které je připraven. Mladý doktor a jeho sestra River, která oplývá telepatickými schopnostmi, totiž prchají před tajnou vládní organizací, která se snaží z dívky vytvořit dokonalého zabijáka. Vesmírná loď na sebe upoutala nejen pozornost vládních sil, ale i galaktických pirátů a dalších nepřátel. Další nebezpečí se ale skrývá v samém srdci Serenity... (TV Nova)

(více)

Recenze (721)

Cival 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mě, jak moc se Whedon zbavil televiznosti a jak působivě filmově vypadá jeho snímek hlavně v poslední půlhodině. Bohužel v Serenity je i hodně hluchých míst, jejichž vybledlost bude stoupat s vaší neznalostí seriálové předlohy. Firefly jsem nikdy v životě neviděl, takže vztahy mezi postavami mě dlouhou dobu míjely. Bavila jen těžká prohláškovanost a průměrná akce v průměrném trikovém hávu. Ale jak jsem upozornil, finále dojmy hodně napravuje, takže s klidným svědomím posílám tři hvězdy. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Serenity je výpravnějším, trikovějším a bombastičtějším Firefly. Konečně zde byl na plno využit potenciál ukrytý v postavě River. Vše, co bylo výborné na seriálu, zůstalo výborné i tady, a navíc filmový formát posádce kapitána Malcolma Reynoldse prostě sluší. Takovéhle zakončení si narychlo ukončený seriál prostě zasloužil, jako takovou náplast na nečekaně utrženou ránu. Nejsem si ale jistá, jestli kvality filmu budou schopni docenit diváci, kteří seriál neviděli, protože v mnoha případech vůbec nemůžou tušit, o co vlastně jde, nebo kdo je kdo. Obávám se, že ve většině případů nebudou, protože jinak by tady snad nemohlo být takové množství negativních komentářů a nízkých hodnocení. Kromě silné stylizace byl totiž Firefly plný vtipných narážek, sebeironie a občas i parodie. Navíc spousta věcí, které se tu tak nějak vyřeší nebo stanou nemají bez hlubšího kontextu žádný význam, třeba vztah Kaylee a Simona nebo Zoe a Washe a spousta narážek a vtípků prostě nemůže bez znalostí souvislostí vyznít tak, jak má. Seriálu jsem plné hodnocení nedala kvůli pomalému rozjezdu a náhlému ukončení, ale Serenity si ho bez mrknutí oka zaslouží. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí: Bigger, Longer, Uncut! Ve vzdálenosti několika světelných let nejlepší celovečerní zpracování televizního seriálu a na dlouhou dobu nejspíš mé nejmilejší guilty pleasure, což tentokrát píšu již jako „hnědokabátník“, takže mě prosím berte s rezervou. Od prvních minut neskutečná jízda, během které není čas na zbytečná zastavení. Mnoho otázek, mnoho vyznání a odhalení, na která nezbyl prostor v předčasně ukončeném seriálu, je konečně objasněno/vyřčeno (parapsychologické schopnosti River, vztah mezi Kaylee a doktorem). Krom slovy nezachytitelné sympatičnosti celé osádky Firefly a spousty dalších faktorů si Serenity může dovolit shlížet na jiné velkofilmy díky drzosti, s jakou zlehčuje klasická „velkofilmová“ klišé (Mluvím teď s Mirandou?; - Jednou mi o tom musíte povyprávět - Ne, nemusím; - Past? -Past - Vlezeme do ní?). Konfrontačních vtípků a úletu do světa kovbojů mohlo být více, ale akorát by narušovaly dospělejší pojetí filmu, kdy je padouch zlý až na půdu a zlo vůbec má delší chapadla, což umocňuje nekompromisní odstranění několika důležitých postav (včetně jedné postavy nové). Je vidět, že tvůrci jsou naučeni vytřískat z rozpočtu, jenž jim byl svěřen maximum – speciální efekty vypadají vážně skvěle (střet lodí Aliance a plenitelů) a akční scény, přicházející vždy těsně před tím, než mě ty neakční začaly nudit, drží adrenalin permanentě v nadprůměrných výšinách. Do výšin takřka nebeských mne vystřelil závěr – tak strašně nerad jsem se s nimi loučil. Bylo mi s vámi pěkně, thx za společnost a zas někdy. 95% Po prvním zhlédnutí: Pokusy o převedení seriálového kouzla - vyčarovaného na prostoru necelých šedesáti minut - na velké plátno, obvykle končí nepěkným fiaskem, jenž málokdy potěší alespoň ty nejskalnější příznivce. Serenity (podle u nás nevysílané série Firefly) ovšem dopadlo mnohem lépe. Nad veškerá očekávání. Joss Whedon (režie Buffy: přemožitelky upírů) vzal seriálové prvky a vybrousil je do velmi elegantní dvouhodinové podoby. Fandové Firefly si (nejspíš) užijí to, co mají rádi ve větší míře a ostatní čeká hutná porce akčního sci-fi westernu. Podoba a srozumitelnost rozsáhlého univerza je mnohem povedenější než u Riddicka: Kroniky temna. Ačkoliv Serenity nemůže lákat na velká jména, štáb odvedl v rámci možností maximum. Herci úspěšně stínují lehce načrtnuté charaktery a skutečně bych jim přál záplavu hollywoodských nabídek. O technické stránce svědčí následující odvážné závěry, ke kterým jsem během sledování došel: Serenity jsou nejlepším akčním filmem od remaku Úsvitu mrtvých, nejlepším sci-fi od Pomsty Sithů a překvapivě i nejlepším westernem od Divoké bandy (moc povedený je v tomto směru zvlášť soundtrack). Jo, a taky je tím nejlepším béčkem pro masy (tzn., že jeho metamorfóza v áčkový blockbuster patří k těm nejnerozpoznatelnějším). Kašlu na lehce soap operový nádech, už dlouho jsem se takhle nebavil! 85% Zajímavé komentáře: Galadriel, Lateef, Dan9K, Jordan, jahol, Weirdman, Vlado_B ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Serenity je především zvukově dokonalej fiilm, nejenom z hlediska akčních scén, ale i z hlediska drobností, každý vrznutí, zavření dveří, pohyb, to všechno večer a ve sluchátkách film šponuje do kvalitního zážitku. Velká škoda, že jedinou ambicí filmu je diváka bavit, protože v případě Serenity měl i na víc, ale to by musel jít víc do hloubky, dát lepší dialogovky a to se milému filmu evidentně nechtělo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě opravdu překvapení po celkem hodně dlouhé době se objevilo další velmi dobré sci-fi odehrávající se v komnatách vesmíru. Berme v potaz, že film vznikl na úkor zakončení (prý) jednoho z nejlepších sci-fi seriálů Firefly, který po první sérii nenávratně ukončili. Autoři do svého díla zabudovali i špetku humoru, který příjemně uvolňuje příběh. Nakonec mě příjemně překvapili vesmírnou bitvou, která se celkem dobře povedla. Velmi doporučuji hlavně milovníkům sci-fi, kteří by od tohoto filmu neočekávali pecku. Příjemně totiž překvapí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $39miliónovTržby USA $25,514,517Tržby Celosvetovo $38,869,464║ __ Má to bližšie skôr k lepšej TV epizódke nejakého sci-fi seriálu, než ku kinofilmu, obsahovo príliš jednoduché rovnako tak postavy, ktoré až tak moc neazujmú, akcia prevažne len v tmavých priestoroch ale dalo sa to zniesť aj keď to fakt nič nedalo. /55%/ __Cinematik 8.9.2012, _Po kino projekcii prehodnocujem hodnotenie, v kine to malo úplne iné grády, ja som to hovoril TV obrazovka ničí pompéznosť, veľkoleposť a výpravnosť. Ten Whedon fakt má čosi v sebe. /videl v kine: 70%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Serenity je zjevením, které zčásti dokončuje Firefly a je i bez "svého" seriálu dobrým filmem. Pro seriál a fanoušky je Serenity darem z nebes, protože ukončuje několik linií a jako "poslední dvou díl" nemá na poli seriálů konkurenci. Znalost seriálu není podmínkou, ale je výhodou. Postavy, ke kterým budete mít seriálem vybudovaný krásný vztah, na vás pak působí o stupeň lépe a chápete několik motivačních prvků, které by zůstali jinak v pozadí. Joss Wheon také vytahuje tajné eso z rukávu, tedy spíše dvě. Jedním je Chiwetel Ejiofor, který se stává tím chybějícím elementem k seriálu, který neměl "velkého chladného zlého chlapa, který vás zničí...". Jeho role je perfektní, brilantně zvládnutá a chladná. Druhým esem je Summer Glau, její potenciál je konečně rozvinut, její schopnosti předvedeny a její postava se pro mě stává synonymem seriálu (vedle kapitána Reynoldse). V rámci seriálu je film na jasných 5* bez jediného špatného slova, bez seriálu je to velmi zajímavé sci-fi, které potěší atmosférou a tempem, ale možná nebude naprosto přívětivé "neznalému". Vím o čem mluvím, poprvé jsem film viděl bez seriálových znalostí. Užil jsem si ho jako trochu jiné sci-fi, ale nemiloval jsem postavy od prvního okamžiku a hledal k nim cestu. Fanoušci musí křičet radostí. Dostali svou třešničku na dort jménem Firefly. Bez vážnější vady, bez hromady řečí a s dějem, který (vzhledem k rychlosti seriálu) obsahuje příběh minimálně jedné sezony. Joss Whedon ukázal, že když chce umí splnit sny fanoušků.... Jen tak dál. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„„Víš, jaká je definice hrdiny? Je to někdo, kvůli komu umírají lidé. Pak si to najdi ve slovníku.“ Seriál jsem nejenom neviděla, ale vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje. A přestože nemám žánr sci-fi příliš ráda, navíc jsem většinu filmu tápala v tom, kdo je kdo a o co vlastně jde! Dávám s klidem 3*, za humor a za odzbrojující hlášky. „Co plánuješ a co se stane není skoro nikdy totéž.“ „Doktore, vaši sestru beru pod svou ochranu.Jestli se jí něco stane, přísahám, že mě to zasáhne. Možná budu i brečet.“ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Rozhodně největší sci-fi nářez nového tisíciletí. Bez znalosti seriálu ale budete tápat ve tmě, takže to bez jeho nakoukání radši ani nezkoušejte ;) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Space-opera, kde ústredná zápletka je predsa len na celovečernú stopáž zbytočne naťahovaná, formálna stránka príbehu ako i usadenie do mixu sci-fi a špinavého industrializmu 19. storočia ochuteného westernovými prvkami vyvoláva neopakovateľný, ale veľmi chytľavý atmosférický feeling. Prekvapí aj práca so žánrovými klišé, ktoré sú miestami naozaj nečakane, ale o to príjemnejšie narúšané. UPDATE: Pozrel som si serial a potom este raz film a priznavam...so serialovym zazemim ide film v mojich ociach do vysin najvyssich. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Završení vynikajícího sci-fi-westernového seriálu Firefly jako samostatný celovečerní film obstojí jen zpola - právě jen v propojení se seriálem. Bez jeho předchozí znalosti je to jen průměrný sci-fi snímek. Navíc je velká škoda, že se jeho hlavní přednost, ona westernová složka, téměř vytratila...nebo byla minimálně redukována... Jako závěrečná epizoda bezchybná, ovšem coby autonomní celovečerní snímek pouhý průměr... ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Samotnému seriálu jsem dal "jen" 4*, hlavně kvůli nevyváženosti některých dílů. Toto finále je ale naprosto strhující, což je i jeho největší nedostatek. Zatímco v seriálu Whedon vsadil na neotřelost a pomalejší vyprávění s důrazem na vztahy mezi charaktery, film je bombastickou hollywoodskou podívanou plnou hlášek a akce. Skvělý a živý svět byl naštěstí zachován, takže i přes některá klišé se jedná o výborné pokoukání. Jo a ještě jedna poznámka - sledovat film bez znalosti seriálu je podle mě ztráta času. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pro ty co neviděli seriál Firefly je tenhle film naprosto bezpředmětný. Já mám Firefly zkouklej a tento celovečerák se jeho dokonalosti bohužel nevyrovnal. Serenity není vůbec špatný film, odhalení jak je to vlastně s pleniteli je velice chytré, ale místo toho mohlo bejt radši víc dílů seriálu. Bylo by to tak lepší. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE NÁZNAKY SPOILERŮ! Jsou seriály, které jsou výborné, a proto se dočkají druhé, třetí, sedmé, desáté řady. Některé z těch seriálů jsou výborné akorát na začátku a po vyždímání úvodního nápadu už jedou jenom ze setrvačnosti, a stejně se jim podaří si udržet dost diváků na několik extra sezón. A potom jsou tu seriály, které jsou až moc chytré a neobvyklé, než aby si dokázaly dostatečně rychle najít potřebné obecenstvo. Takové jsou potom předčasně rušeny ještě předtím, než stihly odvyprávět svůj nápad. A mezi takové patří Firefly. Seriál s obrovským potenciálem skandálně zabitý svojí mateřskou televizí se (zřejmě po naléhání mezitím rozrostlé fanouškovské základny) po pauze dočkal filmového pokračování, respektive zakončení. Nedokážu si dost dobře představit, jestli by Serenity sama o sobě fungovala bez znalosti seriálu, ale soudě dle toho, že horší hodnocení dostává od lidí, co Firefly neviděli, pak asi ne. Ze seriálu už známe všechny postavy, víme, jak je to s jejich vztahy, a hlavně chceme (tedy já chci, nevím jak ostatní) vědět, o co sakra kráčí s River! Tady se to naštěstí dozvíme, protože tajemná River je středobodem celého filmu. Pointa její postavy je zajímavá a příběh táhne kupředu, naštěstí ani vztahy mezi postavami nejsou tak docela v pozadí, stejně jako přidrzlé hlášky, které zaznívají v průběhu celého filmu. Ten má sice sám o sobě svoje mouchy, sem tam i větší, ale předčasně zrušená Firefly si zasloužila důstojné zakončení, a tím film je, proto díky za něj. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

protože nás už bývalá země nedokázala uživit, museli být ve sluneční soustavě stvořeny země nové. vznikla aliance, která se stala chloubou civilizace. barbarské planety se však odmítly alianci podrobit. došlo k válce a náš vesmír je nyní bezpečnější. některé planety však stále odmítají poslušnost.... je jí 17, čte myšlenky, jmenuje se River, je moderní zbraní státního bioinženýrství a je na útěku. právě pomalé odhalování tajemství, které skrývá tato mladá dívka je tím, co má poutat naši hlavní pozornost. sci-fi, které bych zařadil do ,,B" kategorie je ovšem celkem dobře ztvárněné. pravda, ne každý efekt se povedl. negativa však vyvažuje pohodovost, zajímavé barevné filtry a závěrečná bitva. to vše spolu se zvukem dělá z tohoto snímku něco víc než podprůměr. žádné Hvězdné války však nečekejte. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Perfektné ukončenie seriálu Firefly............ Soundtrack David Newman: 1. Into The River ,2. Escape ,3. Serenity ,4. Going For A Ride ,5. Trading Station Robbery ,6. River Goes Wild ,7. River And Simon In Locker ,8. Population Dead ,9. Haven Destroyed ,10. Shepherd Books' Last Words ,11. You're Not A Reaver ,12. Mal Decides ,13. Truth / Mal's Speech ,14. Space Battle ,15. Crash Landing ,16. Run to Black ,17. Generator Room ,18. Mal And Op Fight ,19. Jayne And Zoe / Final Battle ,20. Funeral / Rebuilding Serenity ,21. Prep For Flight ,22. Love ,23. End Credits, ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Abych volně citovala: každý, kdo Serenity hodnotí bez znalosti Firefly, je Liou coe shway duh bia-tze huh hoe-tze doo bun ur-tze. Mezi světové záhady, které nejspíš až do smrti nepochopím, patří skutečnost, že typický hollywoodský liberál Whedon natočil snad nejlepší obhajobu libertariánského pohledu na otázku svobody, vlastní vůle a možnosti nuceně napravovat nízkost a přízemnost člověka (btw tomu, že Malcolm Reynolds je v podstatě klasický benevolentní patriarcha, a všichni včetně feministek ho přesto žerou, se svou neskutečností rovná už jen hipsterská obliba Tonyho Starka). Pátá hvězda málem unikla o vlásek, přesněji řečeno o zbytečný a neemocionální kůl zaražený na úplně blbé místo. Nezbývá než doufat, že teď po Avengerech nějaké studio konečně Whedonovi zaplatí dvojku. Do té doby si se svým novým oblíbeným drsoněm už nějak vystačím. PS: pokud bych si měla vybrat scénu, z níž se mi spodní svaly stahují nejvíc, pak volím úvodní čtyřminutový, dokonale hudebně podbarvený a pro Whedona zřejmě typický nepřerušovaný záběr na přistání Serenity, průlet rozpadající se lodí a perfektní představení členů posádky. Na tohle už ani ti Avengeři nemají. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí velkofilm i závěrečný díl televizního seriálu. Příběh o tom, že hrdinou může být každý z nás i nahláškovaná týmovka. Zaprášený western i monumentální sci-fi. Serenity povyšuje odkaz seriálu na (ještě) vyšší úroveň, dělá z Malcolma kapitána, kterého chceme jako nadřízeného všichni a z lásky k lodi poslání, které se neodmítá. Firefly je nezapomenutelná sama o sobě, díky Serenity je nesmrtelná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dobre, máš určitý talent, Albatros, ale lietanie, to nie sú len tlačidlá a čísla. Vieš, aké je prvé pravidlo lietania? Láska. Môžeš poznať všetku vesmírnu matematiku, ale loď, ktorú nemáš rada, ťa okamžite strasie, bez výnimky. Láska ju udrží vo vzduchu, keď sa má zrútiť. Láska ti prezradí, kedy má bolesti. Láska z nej robí domov.“ Jossa Whedona ani omylom nepokladám za kultovú postavu (jeho scenár k VOTRELCOVI: VZKRIESENIU bol dosť príšerný, Buffy ma nikdy nebavila a z Angela som videl dve časti a stačilo) a predčasne ukončený westernový sci-fi (ehm) seriál Firefly som nevidel. Vlastne ani neviem, prečo preboha som si SERENITY pozrel. Ale dostala ma. Akčné scény sú prekvapivo kvalitné, počítačové efekty pekné, vízia budúcnosti síce plná klišé o osídľovaní vesmíru a akejsi zlej megakorporácii a postavy sú silne štylizované (indianajonesovský kapitán, cynický pilot). Lenže ten film funguje na jednotku. Herci bez problémov zvládajú štylizovanosť a stávajú sa sympatickými hrdinami, ktorým radi držíme palce (najmä Nathan Fillion a Summer Glau, ale tiež Adam Baldwin, či Alan Tudyk), výprava je krásna (predovšetkým „biele mestečko“), scény, v ktorých umierajú dôležité postavy, sú dojímavé a celé to má poetickú atmosféru o chybujúcich ľuďoch, ktorí kedysi možno boli dobrí a o lodiach, ktoré sú možno pooškierané, ale stále spoľahlivé. A posledná scéna z kokpitu je bomba. „Búrka je čoraz horšia.“ – „Čoskoro z nej budeme vonku."  ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, fanousci Firefly u tohohle filmu asi slintaj, ale ja nevidel ani jeden dil a tudiz me tohle nijak zvlast nezaujalo. Pribeh je sice nic moc, ale staci. Udelat z hlavnich hrdinu vandraky s rozpadajici se lodi je taky fajn a obcas je tu dobra hudba. Triky jsou zhruba na urovni Stargate. Co se tyce hercu, tak nehrajou nic extra, ale zachranujou je dobre napsany dialogy a par slusnejch hlasek. Posledni pulhodina dobre napravuje vyslednej dojem z filmu, protoze to je docela slusna rezba, ale tech 90 minut predtim to nevynahradi, takze to vic jak na 3* nebude, protoze se jedna o nicim zajimavy, prumerny sci-fi. ()

Související novinky

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Nová bondovka hledá záporáka a bondgirls

Nová bondovka hledá záporáka a bondgirls

06.04.2014

Joss Whedon (Avengers) už před deseti lety věděl, že má Chiwetel Ejiofor velkou hereckou budoucnost. Záporák z jeho sci-fi akčňáku Serenity se nedávno blýsknul v otrokářském dramatu 12 let v řetězech… (více)

Režisér „Buffy“ debutuje na plátně

Režisér „Buffy“ debutuje na plátně

26.09.2005

Režisér Joss Whedon až doposud pracoval na seriálech, z nichž asi největší popularitu si získala Buffy, přemožitelka upírů. To se však změní už tento čtvrtek 30. září, kdy se na plátnech amerických… (více)

Reklama

Reklama