Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Juhoslovanský partizáni sú v čase II. sv. vojny, na otvorených priestranstvách stále masakrovaní nemeckým letectvom. Preto veliteľ partizánskej jednotky vyšle siedmich diverzantov z úlohou zničiť nemecké letisko pri Sarajeve. Napriek strate polovičky členov jednotky ,poškodenej vysielačke a nemcami v pätách sa ím podarí úlohu splniť. Partizáni bez ohrozenia zo vzduchu môžu pokračovať v útokoch a oslobodení Juhoslávie. (andykovac)

(více)

Recenze (5)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první! :-). Jugoslávcům se tento film celkem podařil. Sice mi trochu připomínal válečnou PC hru Men Of War , protože tam jsem s hrstkou mužů také plnil téměř nesplnitelné úkoly podobného druhu, ale proč ne. Jugoslávie byla pro Němce složitá, partyzáni je tam děsně štvaly a čas od času byl opravdu problém rozeznat kdo je kdo. Natož kdo je k Říši loajální a kdo nikoliv. Nehostinný hornatý terén umožňoval celkem dobré skrývání partyzánským skupinám, na stranu druhou byla - li nějaká taková slupina zastihnuta na otevřeném prostranství či odříznuta od zásob, byl s ní ámen. A o tom je náš film. Letectvem decimovaná jednotka z blízkého německého letiště každý den počítá nové mrtvé a nové zraněné aniž by Němcům uštědřila jakýkoliv úder. Průzkumný Storch rozhazující nad planinou letáky s garantováním života pokud se partyzáni vzdají zatím u nich nepůsobí valnějšího vzrušení, snad jen v tom, že se do natrhaných letáků dobře balí tabák. Velitel si je však vědom bezvýchodné situace a tak pověří tým diverzantů, který má letiště ve spolupráci s dalšími z hnutí zlikvidovat nebo ochromit. Za 3 dny od vyslání skupiny plánuje přesun a potřebuje aby při cestě přes planiny bylo nebe bez letounů s kříži na trupech... Jenž diverzní skupina hned zkraje cesty narazí na Němce a situace se komplikuje. Když je raněn jeden z partyzánů, postup k letišti se výrazně zpomaluje a veliteli diverzní skupiny je jasné, že k letišti včas nedojdou... Dál nebudu spoilerovat. Herci byli příjemní, postavy uvěřitelné, hudební doprovod nadmíru dobrý. Při přestřelkách byly někdy vidět trasírky či jiskry od odražených střel, což jako detailista oceňuji. Z čeho jsem šílel byla nasazená technika.... Němci měli veškerou techniku americkou. Pattony, náklaďáky GMC, chyběly tam jen jeepy s kříži na kapotě :-)) Kupodivu se tam nikde nevyskytl M3A Halftrack, který je ve filmech z této slouží jako věčná náhrada Sdkfz. Z letadel zahlédneme Štuky, ale mezi nimi i Lavočky a ještě něco sportovního... Eh. Škoda. Chápu, že sehnat tolik dobových letadel by asi byla fuška. Stačily by dvě a třeba jako kulisy, ale německá... Ten Lavočkin ala Fw190 s křížema a nakreslenými pikovými kartami na motoru mně ještě bude dlouho strašit. Celkově však nebudu zlý a i když je to s odřenou rudou hvězdičkou na lodičce, za ty 4 granáty dám. * * * * ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Skutočne vydarený vojnový film o juhoslovanskych partizánoch, ktorí sa rozhodli zničiť nemecké letisko. Aj vďaka striedmej minutáži má snímok veľmi rýchle tempo a dobre sa naň pozerá. Tretí komentár. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Hajruddin Krvavac /Valter brani sarajevo/ natocil krasny bojovy vojnovy film, ktory sa tematicky venuje II. svetovej vojne a juhoslovanskej gerile, odborne partizanom. Masakrozne dobre je znicenie nemeckeho vojenskeho letiska pri Sarajeve. Moja laska k juhoslovanskym filmom sa jaxi prehlbuje : 85 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Slušný vojnový film o partii z odbojovej jetnotky, ktorá plní misiu. Až na to, že ju vyprodukovali Juhoslovanci a že jedným z členov jednotky je Róm, sa ale v ničom nelíši od podobných vojnových filmov, ktorých zápletku tvorí práve diverzná činnosť. Aj tu sa časom počet členov jetnotky ztenšuje a všetci sú hrdinami. Ako to už pri podobných filmoch býva, protistrana, v tomto prípade Nacisti, sú iba hlúpe figúrky, ktoré ide jednoducho zneškodniť či oklamať. Musím pochváliť vojnové scény, výbuchy, celkovo je akcia na slušnej úrovni...ale dopomáha tomu aj veľmi prívetivá kratšia stopáž. ()

MBob 

všechny recenze uživatele

Velmi zdarily valecny film oprosteny od patosu a davajici pripomenout amaricke klasiky jako Sedm statecnych, Dela z Navaronne a dalsi. ()

Reklama

Reklama