Reklama

Reklama

Vánoční koleda u Černé zmije

(TV film)
  • Velká Británie Blackadder's Christmas Carol

Obsahy(1)

Vánoční koleda Černé zmije byla natočena v roce 1988 jako vánoční speciál pro televizi BBC (poprvé vysílána 23.12.1988) a trvá 43 minut. Tentokrát se ocitáme v Londýně 19.století za vlády královny Viktorie, kde žije Ebenezer Černázmije - nejhodnější a nejštědřejší člověk v Londýně té doby.

Ebenezer Černázmije vlastní obchod s kníry a všemi je zneužíván pro svou dobrotu. Na Vánoce se s Baldrickem schází u štědrovečerní večeře, ale jsou stále vyrušováni známými a příbuznými, kteří stále něco chtějí. Mezitím se rozhodne královna Viktorie s princem Albertem tradičně obdarovat štědré lidi. Když se dovědí o Ebenezerovi a jeho dobrotě, jdou si ho vyzkoušet. Ale protože už Ebenezer všechny dárky rozdal, podaruje královnu s princem štědrovečerním krocanem a jde spát. V noci ho probudí Duch Vánoc, který obrací lidi k lepšímu. Když pozná Ebenezera chce odejít, ale Ebenezer se ho zeptá jakým způsobem dělá ze zlých lidí dobráky. Duch Vánoc Ebenezerovi vysvětlí, že zlým lidem ukáže výjevy z minulosti, kdy byli jejich zlí předci za své chování potrestáni - a jako příklad ukáže Ebenezerova předka Lorda Černou zmiji o Vánocích na dvoře královny Alžběty. Ale Ebenezer vidí, jak Lord Černázmije přechytračil kancléře královny Lorda Melchetta a stal se tak královniným favoritem. V dalším výjevu vidí, jak sluha Černá zmije okrade svého pána prince-regenta Jiřího o vánoční dary. Ebenezer je již téměř přesvědčen, že zlo se vyplácí a chce, aby mu Duch Vánoc ukázal budoucnost. Ten ale nechce a tak si to Ebenezer vyjeví sám. To co vidí Ebenezera šokuje: kdyby zůstal i nadále hodný, skončí jako Baldrickův otrok v suspenzoru. Ráno je z Ebenezera jiný člověk. Všechny, kterými byl využíván, usazuje svým sebevědomím a ironickými poznámkami. Odnese to i královna Viktorie, která Ebenezerovi přináší za jeho štědrovečerní dar 50 000 liber a titul baron. Ebenezer, který neví s kým má tu čest, urazí královnu i jejího manžela prince Alberta. Baldrick pak u oběda Ebenezerovi vysvětluje koho vlastně urazil a ukazuje na důkaz Ebenezerovi královskou pečeť. (gogos)

(více)

Recenze (65)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jako každý člověk, jemuž se dostalo klasického vzdělání, znám vánoční Ebenezerovu story velmi dobře. Verzi se strýčkem Skrblíkem jsem uměla svého času skoro nazpaměť. Zmijácká parafráze se ovšem od ostatních poněkud liší. Ebenezer je takový dobrák, že by se pro bližní vykostil. Když jej navštíví vánoční duch, pohostí jej lomcovákem, a výsledek se brzy dostaví: přízrak je jako cep a ukáže rozespalému filantropovi neskutečné věci. A toho živé obrazy ze dvora královny Alžběty, prince George a jedné předaleké galaxie rychle vyléčí z rozdávačné mánie, vše se ve zlé obrátí a jeden vánoční antikýč je na světě. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasoukat se Tony Robinson v roli Baldricka do těch kožených slipů o pár let dřív, mohl nahradit v Zardozu Conneryho.. Štědrovečerní speciálek, v němž snové setkání s Duchem Vánoc pomůže Černé Zmiji sejít z trudné cesty lidumilného filantropa - odjakživa jsou to totiž mizerové, kdo zažívá nejvíc zábavy! Závěrečné zúčtování s prostými občany i bečkou Viktorií a její frankfurtskou klobásou je dokonalé a jediné, co mi scházelo, byl Lord Flashheart v kostýmu Santa Clause. I když, takovou vánoční punčochu, co by šla nasadit na jeho "machinery", ještě neupletli.. Woof! Merry Christmas! ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Vianočný Zmijácky špeciál je vlastne klasický Dickensovský príbeh naruby. Dokonca aj samotný zmiják je tu spočiatku naruby, Ebenezer Čierna Zmija je ten najdobrosrdečnejší človek v prašivom Viktoriánskom Londýne a jeho nekonečná veľkorysosť spôsobí že na vianoce všetko rozdá rôznym vyžírkam a tučným sirotám a jemu tak zostane len Baldrickova smradľavá pančucha cez ktorú ani Santa živý neprejde. V noci ho potom navštívi duch Vianoc aby ho pochválil za jeho dobrotu a ukázal mu aký hajzli boli jeho predkovia. Uvidíme teda nové scénky z renesančného i Napoleonského obdobia kde Zmiják so všetkými kruto vyjebáva, plus scénu z budúcnosti s Baldrickom v kožených slipoch. Ebenezer si z toho vezme poučenie že ak bude ten najväčší skurvysyn na svete tak to jeho potomkovia dotiahnu až na vládcu celého vesmíru a preto neodkladne začne chrliť litre žlče na každé božie hoviadko čo sa mihne na obzore. Ani samotná kráľovná nezostane ušetrená - "sklapni ty buchta"! Skrátka sa vráti do normálu, tomu hovorím pointa! Dobrá práca. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Speciál k Černé zmiji je asi tím nejlepším příběhem. Vánoční atmosféra je zde dokonale zachycena a všichni herci opět excelují. Tentokrát sledujeme osudy Ebenezera, dalšího muže z rodu Černézmije. A je štědrý, hodný a ochotný. Tahle příjemna změna mi přišla dokonale vhod, stejně jako návštěva Hagrida za dvacet let. Jsou tu i tři nové příběhy - jeden ze druhé série s Melchettem, Chůvičkou a samozřejmě fenomenální královnou Alžbětou v podání Mirandy Richardson. Samozřejmě je zakončen výbornou pointou, stejně jako příběh z dob prince Regenta, takže uvidíme i excelujícího Hugha Laurieho. Poté je tu i příběh z budoucnosti.... Celý příběh vypráví o tom, že být zlým parchantem vlastně není tak špatné... Je tu většina postav, které jsme za celou zmijáckou epochu viděli a všichni samozřejmě neskutečně válí. Jsou tu i dokonalé vtipy a fory. Neskutečně k dobru je i luxusní stopáž celého příběhu. Všechny klady Černé zmije v jednom speciálu, všechno za co tenhle seriál miluji, tam je. Doporučuju. Zážitek na hodně dlouhou dobu. Jasných 100%. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další jednohubka navíc k seriálu Černá zmije. Nebylo to vyloženě špatné i tohle dílko dokáže v některých scénách skvěle pobavit. Nicméně mně osobně vyloženě nesedl hodný Zmiják, působilo to na mě divně a pořád jsem čekal, kdy se něco stane. Stalo se, přesto podivný pocit zůstal. Rád jsem tenhle kousek viděl, v případě touhy po pořádném Zmijákovi si raději pustím opět původní seriál a nejlépe čtvrtou řadu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama