Reklama

Reklama

Vánoční koleda u Černé zmije

(TV film)
  • Velká Británie Blackadder's Christmas Carol

Obsahy(1)

Vánoční koleda Černé zmije byla natočena v roce 1988 jako vánoční speciál pro televizi BBC (poprvé vysílána 23.12.1988) a trvá 43 minut. Tentokrát se ocitáme v Londýně 19.století za vlády královny Viktorie, kde žije Ebenezer Černázmije - nejhodnější a nejštědřejší člověk v Londýně té doby.

Ebenezer Černázmije vlastní obchod s kníry a všemi je zneužíván pro svou dobrotu. Na Vánoce se s Baldrickem schází u štědrovečerní večeře, ale jsou stále vyrušováni známými a příbuznými, kteří stále něco chtějí. Mezitím se rozhodne královna Viktorie s princem Albertem tradičně obdarovat štědré lidi. Když se dovědí o Ebenezerovi a jeho dobrotě, jdou si ho vyzkoušet. Ale protože už Ebenezer všechny dárky rozdal, podaruje královnu s princem štědrovečerním krocanem a jde spát. V noci ho probudí Duch Vánoc, který obrací lidi k lepšímu. Když pozná Ebenezera chce odejít, ale Ebenezer se ho zeptá jakým způsobem dělá ze zlých lidí dobráky. Duch Vánoc Ebenezerovi vysvětlí, že zlým lidem ukáže výjevy z minulosti, kdy byli jejich zlí předci za své chování potrestáni - a jako příklad ukáže Ebenezerova předka Lorda Černou zmiji o Vánocích na dvoře královny Alžběty. Ale Ebenezer vidí, jak Lord Černázmije přechytračil kancléře královny Lorda Melchetta a stal se tak královniným favoritem. V dalším výjevu vidí, jak sluha Černá zmije okrade svého pána prince-regenta Jiřího o vánoční dary. Ebenezer je již téměř přesvědčen, že zlo se vyplácí a chce, aby mu Duch Vánoc ukázal budoucnost. Ten ale nechce a tak si to Ebenezer vyjeví sám. To co vidí Ebenezera šokuje: kdyby zůstal i nadále hodný, skončí jako Baldrickův otrok v suspenzoru. Ráno je z Ebenezera jiný člověk. Všechny, kterými byl využíván, usazuje svým sebevědomím a ironickými poznámkami. Odnese to i královna Viktorie, která Ebenezerovi přináší za jeho štědrovečerní dar 50 000 liber a titul baron. Ebenezer, který neví s kým má tu čest, urazí královnu i jejího manžela prince Alberta. Baldrick pak u oběda Ebenezerovi vysvětluje koho vlastně urazil a ukazuje na důkaz Ebenezerovi královskou pečeť. (gogos)

(více)

Recenze (65)

Fr 

všechny recenze uživatele

Za vlády královny Viktorie žil v Londýně jistý Ebenezer Černázmije, nejhodnější a nejmilejší muž v celé Anglii…. Skládanka z mini příběhů mne mnoho nepobavila. Celkem je vtipných asi 10 minut. Člověka to navnadí, čeká víc vtípků ve stylu: ,,dítě co hrálo Ježíška umřelo“. Bohužel, spíš otravuje vložený smích, protože je i tam, kde nic k smíchu není. A tak beru zavděk tím, že duch vánoc straší ničemy a že ze zákeřnosti jde také něco vytěžit. A vím, že humor Mr. Beana jde už mimo mě. Vlastně jde stejně jen o tu pointu na konci. Jako v dlouhých anekdotách. PŘÍBĚH *** HUMOR ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Trochu rozporuplny. Prvni pulka sazi pouze na to, ze je Atkinson desne hodnej a je to hezkej protiklad vsem jeho zmijackejm postavam. Jenze to neni zas nejak extremne vtipny. Pak se zacnou predvadet Atkinsonovo predky, coz uz vtipny je, ale zase to tak trochu vykrada jednotlivy serie, pricemz novinka v budoucnosti moc legracni neni. Nicmene to vynahradi zaver se zlym Atkinsonem, kterej si to se vsema hezky vyridi. Plus je, ze se tu sejde vetsina starejch znamejch postav. Slabsich 5*. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zdařilejší než jiný bonus Léta kavalírů. Černázmije je zde naprostým opakem svých předků. I na ty se však dostane a projeví se síla genů. Nelíbilo se mi to scifi, ale závěrečná pointa nemá chybu. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"In the reign of good Queen Vic, there stood, in Dumpling Lane in Old London Town, the moustache shop of one Ebenezer Blackadder, the kindest and loveliest man in all England." IMHO nejlepší díl ze všech, z triplhusbanoida nemůžu ještě teď -> geniální parodie na Flashe Gordona. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasoukat se Tony Robinson v roli Baldricka do těch kožených slipů o pár let dřív, mohl nahradit v Zardozu Conneryho.. Štědrovečerní speciálek, v němž snové setkání s Duchem Vánoc pomůže Černé Zmiji sejít z trudné cesty lidumilného filantropa - odjakživa jsou to totiž mizerové, kdo zažívá nejvíc zábavy! Závěrečné zúčtování s prostými občany i bečkou Viktorií a její frankfurtskou klobásou je dokonalé a jediné, co mi scházelo, byl Lord Flashheart v kostýmu Santa Clause. I když, takovou vánoční punčochu, co by šla nasadit na jeho "machinery", ještě neupletli.. Woof! Merry Christmas! ()

sud 

všechny recenze uživatele

S jistou nadsázkou by se nechalo mluvit o další adaptaci Dickensovy Vánoční koledy - tentokrát ovšem naruby :-). A z té spousty adaptací je tahle určitě nejvtipnější. 85%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Po Bestiánovi nejlepší díl Černé zmije. Co se děje týče, odehrává se v dickensovské anglii devatenáctého století. Pan Blackadder je hodný obchodník, který se pro ostatní rozdá a v takové době to zrovna nepatří mezi nejpraktičtější vlastnosti. Všichni jeho známí a rodiní příslušníci toho samozřejmě bezkrupulozně využívají a tak pan B. končí na Štědrý večer bez beněz, jídla a navíc ve společnosti Baldricka (prostě na dně :-). V noci ho navštíví opilý Duch vánoc a ukáže mu, jak si žili jeho mazaní předci (podíváme se na jedno nové dobrodružství z druhé a jedno z třetí série) a jak si budou žít jeho potomci, když se dá na cestu podvodu a podrazu... No a ráno se probudí tak jak ho známe a všem pijavicím, kteří jeho dobrotu zneužívali to vrátí i s úrokama. Blackadder v celé své dokonalosti, aneb je vtipné být hajzl... Zejména epizoda s královnou Alžbětou je prostě nezapomenutelná. 100% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jediný zo spin-offov, ktorý nezaostáva za seriálom. Z tisíckrát prevareného námetu s Vianočnou koledou Curtis a spol. vyťažili maximum a to preklopením celého konceptu, kde miesto moralizovania prichádza presný opak. To všetko je doplnené o vtipné epizódky so známymi postavami z druhej a tretej série ako aj s bohovskou sci-fi pasážou. PS: Miranda Richards je sexy! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Když někdo umí, umí. Tahle bonusovka u mě nechybí o žádných vánocích. Malý zmijácký dáreček fanouškům k Vánocům...plejáda všech hlavních herců této série, kteří si své krátké party vystřihli jak Krteček kalhoty, brilantně vybroušené dialogy a krásně nechtěné poučení na závěr je highlight tohoto třičtvrtě hodinového snímku. Ebenezer Blackadder se původně svému rodu nepovedl, ale uvidíte, že jablko nepadá daleko od stromu a svou "správnou" cestu si zase najde... Simply clever, simpley cool! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé. Atkinsonovi sklutečně není nic svaté. Jožíš, bible, Dieckens, dobročinnost, všechno dokáže zesměšnit, a přitom je to ve výsledku vlastně velice vánoční a hodné. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Až moc času zabijí u "hodné" Černé Zmije, ale pak se to vrátí do správných kolejí, i když pohled do budoucnosti taky není žádný zázrak. Ale vánoční speciály obvykle bývají dost dementní, takže toto je ještě dost fajn. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný přídavek, na rozdíl od Cavalier Years. Udělal mi zavěrečný průřez celým seriálem a je tak příjemnou tečkou na závěr... 100% ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda Charlese Dickense se nám sype v různých podobách hodně dlouho. Ale Blackadder s Rowanem Atkinsonem? Lahůdka! Možná že tomu opravdu chybí feeling těch sérií, ale pořád skvělé. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vlastně prequel Dickensova díla a asi nejzábavnější a nejlepší Vánoční koleda, jakou jsem zatím viděl. A už bych si měl konečně udělat čas a tohle skvělé Atkinsonovo dílo komplet nakoukat. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Gratuluji, Baldricku, neuvěřitelné, asi jste první člověk, co kdy napsal Vánoce a ani jedno písmeno netrefil správně" :D ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Ja neviem no, našli sa dobré momenty, ale dosť bolo aj tých hluchých a predvídateľných(najmä v úvode epizódy, keď bol ešte Blackadder dobrák...) a ako celok mi to prišlo ako taká slabšia epizóda... ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Podle me nejlepsi pridavek a jeden z vubec nejlepsich veci, co se kolem BlackAdder vymyslelo.... Proste totalni narez, kde vsichni predvadi svuj vynikajici cit pro humor... (vynikajici je hlavne Hugh Laurie...) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Je důležité si uvědomit, že ,,ODMĚNA ZA ČESTNOST JE PŘEDEVŠÍM A POUZE DUCHOVNÍ". Černá zmije jako dobrák nepobaví tolik co zlounská Černá zmije. Jinak skvělé jako vždy. ()

Reklama

Reklama