Reklama

Reklama

Vánoční koleda u Černé zmije

(TV film)
  • Velká Británie Blackadder's Christmas Carol

Obsahy(1)

Vánoční koleda Černé zmije byla natočena v roce 1988 jako vánoční speciál pro televizi BBC (poprvé vysílána 23.12.1988) a trvá 43 minut. Tentokrát se ocitáme v Londýně 19.století za vlády královny Viktorie, kde žije Ebenezer Černázmije - nejhodnější a nejštědřejší člověk v Londýně té doby.

Ebenezer Černázmije vlastní obchod s kníry a všemi je zneužíván pro svou dobrotu. Na Vánoce se s Baldrickem schází u štědrovečerní večeře, ale jsou stále vyrušováni známými a příbuznými, kteří stále něco chtějí. Mezitím se rozhodne královna Viktorie s princem Albertem tradičně obdarovat štědré lidi. Když se dovědí o Ebenezerovi a jeho dobrotě, jdou si ho vyzkoušet. Ale protože už Ebenezer všechny dárky rozdal, podaruje královnu s princem štědrovečerním krocanem a jde spát. V noci ho probudí Duch Vánoc, který obrací lidi k lepšímu. Když pozná Ebenezera chce odejít, ale Ebenezer se ho zeptá jakým způsobem dělá ze zlých lidí dobráky. Duch Vánoc Ebenezerovi vysvětlí, že zlým lidem ukáže výjevy z minulosti, kdy byli jejich zlí předci za své chování potrestáni - a jako příklad ukáže Ebenezerova předka Lorda Černou zmiji o Vánocích na dvoře královny Alžběty. Ale Ebenezer vidí, jak Lord Černázmije přechytračil kancléře královny Lorda Melchetta a stal se tak královniným favoritem. V dalším výjevu vidí, jak sluha Černá zmije okrade svého pána prince-regenta Jiřího o vánoční dary. Ebenezer je již téměř přesvědčen, že zlo se vyplácí a chce, aby mu Duch Vánoc ukázal budoucnost. Ten ale nechce a tak si to Ebenezer vyjeví sám. To co vidí Ebenezera šokuje: kdyby zůstal i nadále hodný, skončí jako Baldrickův otrok v suspenzoru. Ráno je z Ebenezera jiný člověk. Všechny, kterými byl využíván, usazuje svým sebevědomím a ironickými poznámkami. Odnese to i královna Viktorie, která Ebenezerovi přináší za jeho štědrovečerní dar 50 000 liber a titul baron. Ebenezer, který neví s kým má tu čest, urazí královnu i jejího manžela prince Alberta. Baldrick pak u oběda Ebenezerovi vysvětluje koho vlastně urazil a ukazuje na důkaz Ebenezerovi královskou pečeť. (gogos)

(více)

Recenze (65)

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Po těch všech "klasických" vánočních vykopávkách, které máme v naší, jinak krásné zemi, možnost vidět každé Vánoce, je trocha britského black-adderského humoru opravdovým kinematografickým králem (pravda mezi jednookými, ale kdyby existovaly kvallitní české vánoční pořady, Slack Bladder by stejně zvítězil na plné čáře). Mnohokrát předělaný a až zneuctěný příběh o "napraveném zlounovi" je zde otočen, což staví Černou Zmiji do zcela nové avšak neméně vtipné pozice. Nevím, proč tady někteří uživatelé pomlouvají návraty do minulosti, na mě působily velice dobře a byl jsem rád, že vidím staro-nové známé tváře. Už trochu více chápu stížnosti na pohled do budoucnosti, ale každému rozumnému člověku dojde, nejen že je tento "kraťas" z roku 88, ale také, že scéna byla nepochybně vymyšlena s enormní dávkou nadsázky (např. i na tehdejší dobu zcela nefuturistická "plasma koule") ... Takže shrnutí: Jste fanoušek Černé Zmije? Pokud ano, neváhejte, pokud ne... vaše chyba :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasoukat se Tony Robinson v roli Baldricka do těch kožených slipů o pár let dřív, mohl nahradit v Zardozu Conneryho.. Štědrovečerní speciálek, v němž snové setkání s Duchem Vánoc pomůže Černé Zmiji sejít z trudné cesty lidumilného filantropa - odjakživa jsou to totiž mizerové, kdo zažívá nejvíc zábavy! Závěrečné zúčtování s prostými občany i bečkou Viktorií a její frankfurtskou klobásou je dokonalé a jediné, co mi scházelo, byl Lord Flashheart v kostýmu Santa Clause. I když, takovou vánoční punčochu, co by šla nasadit na jeho "machinery", ještě neupletli.. Woof! Merry Christmas! ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Když někdo umí, umí. Tahle bonusovka u mě nechybí o žádných vánocích. Malý zmijácký dáreček fanouškům k Vánocům...plejáda všech hlavních herců této série, kteří si své krátké party vystřihli jak Krteček kalhoty, brilantně vybroušené dialogy a krásně nechtěné poučení na závěr je highlight tohoto třičtvrtě hodinového snímku. Ebenezer Blackadder se původně svému rodu nepovedl, ale uvidíte, že jablko nepadá daleko od stromu a svou "správnou" cestu si zase najde... Simply clever, simpley cool! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda je rozdělena hnedka do několika částí, kdy ta úvodní, kdy je parodicky Černá zmije za největšího dobráka, nenabízí až tak moc vtipného, snad vyjma Robbie Coltrana, trénujícího zde na masku Hagrida. Jakmile se však dostaneme v čase zpět, do 2. a 3. řady, tak jsme zpět v kvalitě těchto sérií. Náhled do budoucna je pak zbytečně přehnaně fantazírující. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Trochu rozporuplny. Prvni pulka sazi pouze na to, ze je Atkinson desne hodnej a je to hezkej protiklad vsem jeho zmijackejm postavam. Jenze to neni zas nejak extremne vtipny. Pak se zacnou predvadet Atkinsonovo predky, coz uz vtipny je, ale zase to tak trochu vykrada jednotlivy serie, pricemz novinka v budoucnosti moc legracni neni. Nicmene to vynahradi zaver se zlym Atkinsonem, kterej si to se vsema hezky vyridi. Plus je, ze se tu sejde vetsina starejch znamejch postav. Slabsich 5*. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama