Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (440)

svik 

všechny recenze uživatele

Ze začátku sem se vůbec nemohl prokousat a zapojit se do nahozelé atmosféry, ale potom co do hry vstoupila legendární vsázka - z lehké dívky na dámu - blo vše zajímavější a naplno sem si užíval pocit slastných písní a skvělých hereckých výkonů. Opravdu sem to nečekal muzikály pro mne moc nejsou. Režie naprosto úžasná, scénář velice dobrý, kamra nápaditá a zajímavé rozložení trhavých scén. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasické muzikály nejsou můj šálek kávy a očekával jsem, že i tento snímek přetrpím se zaťatými zuby ale překvapivě jsem se velice pobavil a i takřka tříhodinová délka mi nijak neublížila. Z muzikálových čísel mě zaujalo jen pár vybraných kousků ale pěkný příběh, krásné kostými, slušná výprava a hlavně kouzelná Audrey mě zabavili dostatečně. Takže za 4. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé s nijak extra výbornými, nechytlavými písněmi, přesto však s mojí oblíbenou herečkou Audrey Hepburn. Čekal jsem o něco lepší zábavu a bohužel se mi dostala tato přeceněná nafouknutá nevtipná romance. [5/10] (Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Jack L. Warner /// Scénář: Alan Jay Lerner podle divadelní hry Pygmalion George Bernarda Shawa /// Kamera: Harry Stradling Sr. /// Hudba: Frederick Loewe /// Oscar: Jack L. Warner (nejlepší film), George Cukor (režie), Rex Harrison (herec), Gene Allen, Cecil Beaton, George James Hopkins (výprava), Harry Stradling Sr. (kamera), Cecil Beaton (kostýmy), André Previn (hudba), George Groves (zvuk) /// Nominace na Oscara: Alan Jay Lerner (scénář), Stanley Holloway (herec ve vedlejší roli), Gladys Cooper (herečka ve vedlejší roli), William H. Ziegler (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

My Fair Lady je mým prvním setkáním s muzikálovým žánrem, kterému jsem se dlouho vyhýbal. Měl jsem tak trochu obavy, jak na mě zapůsobí snímek, kde postavy z ničeho nic začnou tančit a zpívat, a to většinou v pasážích, které děj dopředu buď neposunují vůbec, nebo jen nepatrně - a stávají se tak jen jakousi "kulturní vložkou". Mé obavy se ukázaly býti lichými, neboť tyto pasáže mi vůbec nevadily. Hodně tomu pomohly herecké výkony, hlavně Audrey Hepburnové, kterou jsem v My Fair Lady "potkal" poprvé. Celá zápletka se točí okolo "vylepšení" osobnosti a je nádherné sledovat a především poslouchat rozdíly mezi spisovnou čistou angličtinou a angličtinou se silným londýnským přízvukem. Velice mě překvapilo, že i přes své stáří si film uchoval mladistvý vzhled a já se u něj bavil více než u většiny filmů ze současnosti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $72,000,000Tržby Celosvetovo $72,800,000║ V prvom rade tá minutáž je zabiják, neznášam to u takýchto filmov kde si to človek má pekne v pohodičke užiť a nie sledovať neskutočne zbytočne rozťahaní dej. Ono to je roztomilé, hravé, bláznivé, ale toto nedokáže napĺňať na takej ploche, bez toho aby bol dej niečím prevratným vystužení, lebo prevažne si to ide stále v rozbehnutých koľajach. Na začiatku som neveril očiam že to čo tak škrieka a otrasne vypadá je Audrey Hepburn(len vtedy som ani len netušil že to je ona), fakt sila, potom premena pobavila, večierok šľachticov vznešene zažiaril zjavom Audrey a potom prišli naťahované suchoty, plus vedľajšia koľaj z otcom Elizy(Audrey) zbytočná, škoda, o hodinku to stiahnuť, mierne upraviť dej a mohla to byť veľmi príjemná jazda. Určite to nie je celé na zahodenie ale veľa samoľúbosti v scénkach niekedy škodí. /75%/ ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Aby si komparzisté nerozmazali make-up nebo nepoškodili šaty, převáželi se na ples u královnina dvora ve vozíčcích z horské dráhy. (HellFire)
  • Výtvarník Gene Allen nikdy nedostal rozpočet pre jeho prácu. Len navrhoval a staval všetky kulisy bez ohľadu na to, koľko peňazí minie. (TheRoller)
  • Během realizace plesové scény postihl přímo na place smrtelný infarkt herce Henry Daniella. Byl dlouholetým přítelem režiséra George Cukora a hrál v mnoha jeho filmech. (Mirokukii)

Reklama

Reklama