Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Povídkový snímek líčí ve čtyřech krátkých, bohužel nepříliš nápaditých, námětově stereotypních příbězích osudy vojáků. Často prozrazují silný výchovný akcent: jednou vypráví, jak přátelské pouto vznikne mezi mazákem a nováčkem, kteří společně cestují pro opravený tank, jindy se sblíží vojáci a studenti na společné bramborové brigádě. Nechybí ani melodramatická linka, která upozorňuje na osobní oběti, které život v zeleném vyžaduje, třeba když se důstojníkovi rozpadne manželství poté, co je přeložen do vzdálené posádky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora prakticky dokonale shrnul celý film. Ten začíná efektními záběry na vojenské cvičení ČSLA a plynule přechází do první povídky kdy tankista mazák Vašut dusí holuba, aby se pak v chvílích nejtěžších ukázal jako správnej kámoš. Předěl, cvičení ČSLA. Povidka dvě je o nasazení roty záklaďáků na bramborovou brigádu, kde se setkají i s brigádou studentek a paní profesorka i velitel roty mají co dělat aby na večerní diskotéce v kulturáku, kterou předseda JZD sběračům za odměnu zařídí, slečny neřišly do jiného stavu. Mně osobně nejvíce zaujal asi 17 letá dívka, která si na diskárnu, kde zhrál z LP Kája Gott vzala na sebe tričko s Mickey Mousem...Prostě kočka, kdo by jí odolal ! Předěl, cvičení ČSLA. Velitel Dejdar, si v časopise Voják podal inzerát na seznámení a ozvala se mu dívka. Dokonce za ním přijela i na posádku a na večerní zábavu. Jenže je tam mladý Ledecký - zpěvák vojenské kapely, který mu ji nejen přebere, ale i zbaví i věnečku... Předěl, cvičení ČSLA. Kvůli vyhrocené mezinárodní situaci, kterou způsobili zlí Američané parkující Pershingy v lese v Bavorsku (jak o tom z rádia informuje legendární socialistický plk. jiří Soldát) je rota BVP na Štědrý den vyhnána také do lesa (na druhou stranu kopce) bránit vlast. Vede jí velitel, na kterého se doma žena zlobí, že je pořád pryč. Marně se jí snaží vysvětlit, že má velkou odpovědnost, za svý ty kluky v rotě , které musí všechno naučit... žena je zlá, hloupá a nemá pochopení. Když se jeho malá dcerka dozví, že tatínek není doma jen kvůli nějakým raketám za kopcem, tajně odejde do zasněnženého lesa je zničit. Předěl, hledání dívenky jednotkami ČSLA. Konec nebudu spoilerovat.. urzne či neumrzne ?. :-))) ! No peklo. Tady opravdu zaujmou jen ty záběry z těch cvičení. Zejména průlety Hindů a útoky Suchojů raketami, stály opravdu za vidění. Dávám jedno BVP. * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se to libilo. Temi naivnimi dialogy jsem se bavil a ono mirove poslani tohoto, pro me dosud neznameho filmu bylo ve finale mile. Usmevne "drama", ktere ukazuje priority vojaku v zakladni vojenske sluzbe nebo tuzby dospivajicich studentek. Dnes uz se da tento snimek povazovat za film pro pametniky:-). Zajimave herecke obsazeni. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

***1.Bažant: Mazák, desátník Kony, má s nováčkem, vojínem Lubošem, napjaté vztahy a šikanuje ho.(asi nejuvěřitelnější co jsem viděl z ČSLA) ----------------------------- **2.Brambory: Při brigádnické sklizni brambor se v jedné vsi setkají vojáci a studentky.. ---------------------- *3.Buchty: Za svobodníkem Honzou přijede po dvouměsíčním dopisování poprvé Štěpánka, jeho známost na inzerát. -------*-4.Řešení: Poručík Balco slouží na Šumavě a ženu Zuzku a pětiletou dceru Katku má na Slovensku. ------------------------------- ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle povídkový film si v kontextu doby kladl za cíl hlavně pobavit. Hledat v něm něco víc by byla asi marná činnost. Já si připomenul, když jsem dospíval, jak jsem byl taky s holkami na bramborové brigádě. Film byl natočený v polovině osmdesátých let, a škoda jen, že režisér nenatočil víc podobných, či lepších filmů. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento slepenec se stejným jmenovatelem jménem vojna byl o trochu lepší, než jsem před sledováním čekal. Čtyři příběhy měly ale co se týče kvality rychle sestupnou tendenci. První dvě povídky byly naprosto normální obyčejné lidské příběhy. Ve třetí už ale zelený mozek postavy Martina Dejdara splakal nad výdělkem a čtvrtá byly čistá propaganda, navíc zneužívající děti. Ani se nedivím, že se recitující soudružka zděsila při štědrovečerním poplachu, protože severoatlantický pakt se svými vojáky, technikou a jadernými hlavicemi stál údajně na naší hranici. Jak ale víme, vlastně tam nepřítel ani nestál, protože se opět nic nestalo. Jednotná je "alespoň" absence point. ()

Zajímavosti (5)

  • Odborným poradcom filmu bol zástupca veliteľa Západného vojenského okruhu ČSĽA generálporučík Florián Rygál. (marlon)
  • Povídky jsou proloženy záběry z vojenského cvičení armád Varšavské smlouvy Štít 84. (sator)
  • K roku 2013 jediný film, ve kterém hrál zpěvák Janek Ledecký. (M.B)

Reklama

Reklama