Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

D28 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo ma napadne- totálne nekomerčný film.Čiže veľa ľudí ho asi nevidelo a to je škoda.Veľmi presvedčivé herecké výkony ma doviedli k emóciám každého druhu, čo sa každému filmu ani hercovi nepodarí.Vpodstate bezchybné dielo, a len kvôli vážnosti a tragičnosti témy nemôže patriť k tým, čo budem často pozerať.Možno ani netreba, pretože len tak naň nezabudnem. A bojím sa sama seba spýtať, či by som sa vedela správne rozhodnúť, keby šlo o život, a nie len môj.Vieme vždy posúdiť, ktorá voľba je správna?Sme ozajstní priatelia?Sme manipulovateľní?Ktorú si vybrať-čiernu, bielu? A čo šedivá? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Můj pane, i po osmi letech je moje srdce kompletně zlomené pokaždé, když si na ten film vzpomenu. Režisér měl neuvěřitelné štěstí, že se mu podařilo hlavní role obsadit mlaďochy schopnými takhle brilantně soustředěných výkonů. (Věčná škoda, že Robert Sean Leonard nakonec zakotvil v televizi a na divadle, ráda bych viděla, kam by ho velké plátno zavedlo.) Ale kdyby film nedisponoval tak krásně těžkým románovým obloukem, tak by sebelepší Thespidové nebyli nic platni. Oči kamarádů se vyprazňují, deziluze je čím dál hmatatelnější a příchod konce světa je nevyhnutelný. Jak potom bude vypadat poslední tanec. Ideální výchovný film pro pubertální děti. -"It don't mean a thing, if it ain't got that swing." ♥ ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už dost filmů z období nacistického Německa o Češích nebo o Židech, ale málokdy se natrefí na film, který se na toto období dívá z pohledu samotných Němců (teď se mi vybavil jenom Předčítač). O generaci swing kids jsem tady slyšel prvně. Někteří její členové, jako hlavní hrdina Peter, vlastně představovali jakýsi kulturní odboj (něco jako rockeři za komančů), který bylo potřeba rozmáznout stejně jako vše, co vybočovalo z představy o dokonale poslušné loutce režimu. Tou se naopak stal Peterův kámoš Tomas, jehož hitlerjugenďácká propaganda naprosto semlela. Můžeme se jen ptát, kdo z nich byl nakonec větší obětí systému. Kromě samotného příběhu se mi hodně líbila hudba (zvláště Djanga mám rád) a taky exteriéry "německé" Prahy. Cameo (dá-li se to tak nazvat) anglicky křičící Nadi Konvalinkové mě taky potěšilo :-) ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Swing je boží! Tenhle film je vystavěn na kontrastu předválečné německé kultury, v níž měla své místo americká hudba, filmy a kultura, s tou nacistickou, čistě německou a arizovanou. Film je hodně silný a pomocí pomalých záběrů a hudby z diváka mačká slzy od začátku (záběr na hitleráčka kterak mlátí saxofonistu v podstatě shrnuje celý námět). Swing Kids se natáčely v Praze, a tak má Hamburg přelomu 30: a 40. let známou atmosféru. To možná ještě přidává na síle. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn film z "Hamburku" (= centrum Prahy a pár okolních čtvrtí) 30. let. Trochu mi to připomnělo česká Šakalí léta, kde se taky potkává se systémem parta lidí, která je spojená jinou než budovatelskou hudbou. Akorát tady je ten systém o něco drsnější. Ale jako celek mně ten film až tak moc nebavil, možná tím, že je drobítko předvídatelný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Kenneth Branagh odmítl být uveden v titulcích, aby nebyl nad Christianem Balem, Robertem Seanem Leonardem a dalšími chlapci, kteří podle jeho vlastních slov "byli hlavními hvězdami filmu". (Morien)

Reklama

Reklama