Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,632,086Tržby Celosvetovo $5,632,086║ zaujalo, spočiatku to vypadalo na taký ľahší zábavnejší film, hlavne v druhej polovici sa to priostrí a k tomu mladý herci na čele despotickým Christianom Bale tu zahrajú veľmi dobre, záver dokonca dojme /70%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kde silný zážitek nepůsobí vykalkulovaně. Robert Sean Leonard opět exceluje a potěšily mě i známé pražské lokace. Navíc, kde jinde můžete vidět mladého Christiana Balea, jak tančí swing v Národním Domě Na Smíchově? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jelikoz jsem si neprecet, o cem film je, mile me prekvapilo, ze nez nejakej film o swingu, o kterej tu ale taky hodne jde, je to spis valecnej film a ty ja muzu. Zacatek je sice ve stylu particka mladiku kasle na nacizmus, Hitlerjugend a zajima je jen swing a tancovani po klubech, ale jakmile se hlavni dvojka prida k Hitlerjugend, uz tu mame zajimavej film o valce, pratelstvi a lasce k hudbe. A je natocenej hodne zajimave, navic se muze oprit o fajn Leonarda a Balea a hlavne je natocenej v Praze, takze jsem kazdou chvily poznaval nejaky misto. A Bale ukazuje, ze umi paradne tancovat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nacisté považovali swing a vůbec hudbu vycházející z jazzu, za hudbu méněcenné rasy. To jsem nevěděla, takže opět další nová informace. I když swingaři jsou ústředním námětem filmu, tak zase tolik tance tam není a když už, tak to stojí za to. Vidět Christiana a Roberta tancovat swing je fakt zážitek. Je docela dost zvláštní, že se o tak vynikajícím snímku skoro vůbec neví. Ale ono tam nejde ani tak o tanec jako takový, ale hlavně o postoji swingařů k Hitlerjugend. A v tomhle příběhu se mladá parta kluků propadlých swingu dostává pod velký tlak nastupujícího nacistického režimu do situace, kterou jsem jim ani náhodou nezáviděla. Osobně se mně líbilo, jak postupně a pomalu vyplouval na povrch každého z nich jejich charakter. Já rozhodně nejsem schopná posuzovat do jaké míry byli pod vlivem naprosto šíleného vymývání mozků a nebo skutečnou zbabělostí, určitě museli procházet silně rozporuplnými emocemi, ale stejně tak jako každý v té době, museli nakonec i oni dojít k nějakému rozhodnutí, buď do koncentráku, pracovního tábora a nebo jít s davem. Já můžu jen obdivovat Roberta Seana Leonarda v roli Petera, kterého znám hlavně jako mírného a přívětivého doktora a přítele House. Tady jsem ho viděla v úplně jiné roli a klobouk dolů. A pak i všichni ostatní herci, včetně Noaha Wileho, který to hrál tak dobře, že jsem ho v tu chvíli nesnášela a v neposlední řadě Branagha, který i když chtěl být nenápadný, tak se mu to nepodařilo a hrál svého nacistu bezvadně. Škoda té závěrečné půlminuty, ale tu pětku kvůli tomu prostě nezměním. A rozhodně doporučuju ke zhlédnutí, nebudete litovat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Můj pane, i po osmi letech je moje srdce kompletně zlomené pokaždé, když si na ten film vzpomenu. Režisér měl neuvěřitelné štěstí, že se mu podařilo hlavní role obsadit mlaďochy schopnými takhle brilantně soustředěných výkonů. (Věčná škoda, že Robert Sean Leonard nakonec zakotvil v televizi a na divadle, ráda bych viděla, kam by ho velké plátno zavedlo.) Ale kdyby film nedisponoval tak krásně těžkým románovým obloukem, tak by sebelepší Thespidové nebyli nic platni. Oči kamarádů se vyprazňují, deziluze je čím dál hmatatelnější a příchod konce světa je nevyhnutelný. Jak potom bude vypadat poslední tanec. Ideální výchovný film pro pubertální děti. -"It don't mean a thing, if it ain't got that swing." ♥ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je nějaký únik ze zlých časů, kdy frčí 18 a 88? Co třeba 27 a 45..? Energické v hudebních segmentech, tíživé ve chvílích, kdy se obnažují lidské charaktery. Někteří po žebříku šplhají opojení nabytou mocí, jiní se ho stiskem morálních zásad drží a ti, co ztratili sílu, se jej jednou provždy pustí. Respekt před těmi, kdo v danou chvíli našli odvahu postavit se třeba i malým odporem vzestupu zla. Možná jim pomohlo i to, že nemohli vědět, kam to všechno směřuje, zatímco my už teď můžeme snadno soudit a s odstupem pozorovatele přemýšlet, jak bychom se asi zachovali.. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi klarinety vyřešil konec a to ani ne tak svým obsahem, jako způsobem, kterým byl podán. Apropo, když se Naďa Konvalinková takhle popasovala s mladým panem Waynem, znamená to, že je Catwoman? A ví to Olda Kaiser? ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film, který měl silně našlápnuto k nejvyššímu hodnocení, ale ta poslední půlminuta, kde na sebe všichni řvou s napřaženou pravicí, na mě bohužel nijak nezapůsobila, dokonce bych řekla, že můj dojem z jinak velmi osobitého a drsného filmu sráží. Přesto si ale neodpustím nevynášet na ČSFD téměř neznámé Swing Kids do nebe. Ze subjektivního hlediska to ani nijak jinak nejde. Ten film spojuje vše, co mám ráda; swing jakožto můj nejoblíbenější hudební žánr, Kennetha Branagha jakožto jednoho z mých nejoblíbenějších herců, nacistické Německo jakožto jedno z podle mě nejzajímavějších období historie a Prahu jakožto město, které přece jen znám celkem dobře. Přes tohle vše ale pořád vyčnívají důvody objektivní, tenhle film má totiž takový drive a sílu, že se většina nacistických velkofilmů může jít zahrabat. A Kenneth (ano, já vím, že už jsem ho zmiňovala) je pro role nacistů jako stvořený, dokonce bych řekla, že mu tento počin sedl více než pozdější Konference ve Wanssee a Valkýra (kde byl ale také úžasný). Kdyby nic jiného, už jen jeho a Baleův herecký výkon tahá tento film nad vody průměru. A ačkoliv vím, že jméno v titulcích odmítl, aby nebyl zmíněn nad všemi "dětskými" herci (což by se, jelikož byl v době uvedení hvězdou, nejspíše stalo), nemůžu se zbavit dojmu, že by si ho více než zasloužil. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý film, ktorý sa síce nikdy nestane klasikou ani kultom ale to neznamená že nie je dobrý a netreba ho vidieť. Silná neopozeraná téma, sentiment držaný na uzde a hlavne vynikajúci herci na čele s Balom, Leonardom a Branaghom . Veľmi silných 7/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trošku iný pohľad na nacistické Nemecko, prostredníctvom skupiny kamarátov, ktorí počúvajú a tancujú zakázaný swing, ale nacistická mašinéria je neúprosná. Natáčané v pekných exteriéroch za účasti niekoľkých výborných hercov a herečiek. Veľmi mladí Robert Sean Leonard a Christian Bale slušne tancujú. Zaradenie do žánru hudobnej je veľmi zavádzajúce a zlé, jedná sa skôr o vojnovú drámu. Film, i keď pôsobí veľmi lacno a chudobne, dokáže chytiť za srdce. Swing Heil ! ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zapadlá filmová perla. Hned na začátku diváka pohltí živelný tanec v rytmu swingu a rozjařilý duch „swingové mládeže“ („Swingjugend“) v Německu 30. let. Jenže tanec a hudba je pouze ten „příjemný“ obal, svět sám pro sebe, který je konfrontován s tvrdou skutečností, ve které leží jádro filmu... Plíživým způsobem vše začíná zahalovat realita nástupu fašismu. A s ním se proměňuje vnímání a hodnoty postav. Je vůbec možné si v takové době, ve společnosti manipulované svrchu, zachovat integritu a své vlastní já? Skutečnost je taková, že i dobrý člověk s těmi nejlepšími úmysly a pevnými zásadami se nakonec nechá ohnout. A mnohdy si toho ani sám nevšimne. A není divu – celá společnost mu říká: „V pořádku! Takhle je to správné!“ A přesně to je na tom děsivé – jen málokdo má natolik pevný charakter, aby prohlédl skrz tuhle faleš, zůstal věrný svým zásadám a věděl, co je správné. Mladí herci v hlavních rolích (Robert Sean Leonard a Christian Bale) hráli neuvěřitelně. Škoda, že R. S. Leonard se později herectví v podstatě vzdal, protože talent, který ukázal jak tady, tak ve Společnosti mrtvých básníků, je nepřehlédnutelný. A Kenneth Branagh v roli „vlídného“ velitele místního Gestapa samozřejmě taky zazářil. Velmi silný filmový zážitek, navíc se záběry na Prahu, která si zde „zahrála“ německý Hamburk. ~(4,4)~ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neznalá veci som si myslela, že idem pozerať nejakú hudobnú drámu, a pritom to bol regulérny vojnový film. Zase o tom, čo všetko napáchala vojna, ako zasiahla ľuďom do ich životov, ako ich zmenila .... a nezmenila. Film mal naozaj spád, výborných hercov na čele s Christianom a Kennethom, veľmi živú muziku a zaujímavý kus histórie. Tancujúci Peter a Thomas úplne skvelí! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mladý Christian Bale, swinguje v nacistické Praze v prvním filmu Thomase Cartera. Film nemá výrazné chyby, jen téma není úplně poutavé, abych se do příběhu opravdu vžil. Herecky ale vynikající stejně tak výpravou i přesnou režií. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Je fajn zjistit, že se Němci nedělili jen na nacisty a mlčící většinu, ale do zavádějících se "pořádků" jim zasahovali odvázaní narušitelé, zvaní swingaři - jenže, v rozdílnosti charakterů se navzdory ušlechtilým pohnutkám leckdo neubránil lákavému náhledu na vlastní vznešený původ a šikovně roubovanými štěpy se zvolna nechal vyšlechtit z lidské podoby... V atmosféře strachu, která musela tížit o to víc, že nepřítel byl vnitřní, tak ani v katakombickém víru swingového třeštění nebylo možno setrvat věčně - a výběr ze tří pochmurných možností rozhodně nebyl příjemnou alternativou... Vážnost tématu nadlehčila swingová bezstarostnost s živelnými tanečními výstupy, které si nešlo nevracet, a také mé osobní přání - stát se Naďou Konvalinkovou - se ví, že ne napořád, jen v moment, kdy se po ní válel Christian Bale ;-)... a jako třešnička na protektorátním dortu - kolaborující Rudolf Jelínek (poznal jsem tě, Jasná), i když v titulcích jeho jméno nefiguruje :-) Až na americký konec, jasné Swing Heil! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn film z "Hamburku" (= centrum Prahy a pár okolních čtvrtí) 30. let. Trochu mi to připomnělo česká Šakalí léta, kde se taky potkává se systémem parta lidí, která je spojená jinou než budovatelskou hudbou. Akorát tady je ten systém o něco drsnější. Ale jako celek mně ten film až tak moc nebavil, možná tím, že je drobítko předvídatelný. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo o historických, ale o smyšlených událostech, tak bych dala hvězdičky tři. I ve vymyšleném příběhu by bylo na překážku teatrální hrdinství mladých swingařů a černobíle viděný svět. Protože je to navíc historie, vadí mi její ztvárnění: Praha zahrála předválečné Německo výstižně, zato američtí herci nehráli Němce, ale zas a jenom Američany. Herecké i taneční výkony swingařů jsou přesvědčivé, ale jejich postoje, nálady, rozhodování a celková atmosféra snímku o nástupu temných časů se mi zdají přespříliš nevěrohodné. A závěr snímku je tak nabobtnalý patosem, až je trapný. _____ Kdyby z toho nenatočili americkou agitku o svobodě, tak to mohl být velmi dobrý snímek. Téma je zajímavé, mladý Bale a Leonard hrají a tančí jak o život a Kenneth Branagh zahrál gestapáka až mrazivě: zlo, které je navenek vlídné. /2. 12. 13./ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Wow, hodně dobré. Práce s morálními dilematy, vývojem postav, snaha vyhnout se stereotypizaci archetypů vedlejších postav (Branaghův gestapák Knopp). Herecky bez výhrad. Dynamika tanečních momentů překvapivě strhující. Snad jen ten konec mohl být o něco méně patetický. Super filmové překvapení. 8/10 ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o nástupu fašismu v Německu natáčený jak jinak než v Praze a jak jinak než s českými herci ve vedlejších rolích (zvláště Naďa Konvalinková křičící anglicky o pomoc je roztomilá...). Jedna hodně silná scéna s popelem a snubními prstýnky mi asi dlouho zůstane v paměti. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale herci (především Bale a Branagh) a závěr mě přinutili dát hodnocení vyšší. Krom toho, kde jinde uvidíte scénu, jak dnešní superhvězda Christian Bale krade rádio Nadi Konvalinkové ? :-)) ()

Reklama

Reklama