Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Recenze (157)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1995, Oscar 2 : Herec HR - James Stewart, Scénář + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Katharine Hepburn, Herečka VR - Ruth Hussey ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Rozpustilá a VELMI svižná komedie, která měla zacementovat pozici Katharine Hepburn coby počínající filmové superstar. Ona je tady bezprostřední, ale víc mě bavil neodolatelný ňouma James Stewart, ta jeho roztomilá dikce a řeč těla, jako by se pořád chtěl omlouvat za to, co vlastně dělá a když balí Hepburn, chtěli byste ho pohladit po hlavě jako nejmilejšího bráchu :o) Jediný problém jsem měl (a nejenom tady) s Cary Grantem a jeho jedinou hereckou polohou. Nikdy jsem ho nepovažoval za kdovíjakého herce, ale na ženský fungoval spolehlivě jako magnet vždycky, takže jeho omezený rejstřík ho nemusel trápit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty od ztřeštěné screwball komedie k sofistikovaně vtipné romantice se strhujícím tempem. Krásní, bohatí, ale zdaleka ne dokonalí lidé se díky dynamické režii (četné hlediskové záběry a detaily, přesná choreografie herců a střídání prostředí v souladu s proměnou postav a vztahů mezi nimi) po dvě hodiny prakticky nezastaví. Katharine Hepburn jako schopná a sebevědomá žena (kterým Cukor rád poskytoval extra prostor) skvěle doplňuje oba své partnery, rovněž největší herecké hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Hepburn byla ovšem před premiérou filmu považována za živel, který svou přítomností diváky spíše odrazuje (zčásti vinou nevýrazných rolí, které jí byly přidělovány). Spásu měla přinést divadelní hra, kterou speciálně pro ni napsal Philip Barry. Lehce autobiografickou roli rozmazlené dědičky, která se musí naučit toleranci a respektu ke druhým lidem, lze proto chápat jako reakci na chladnost a nepřístupnost, s jakou působila na diváky (jinými slovy se jim – oproti jiným herečkám – nesnažila zalíbit). Co nejvěrnější převedení hry do filmové podoby si zajistila zakoupením práv na ni (za finančního přispění Howarda Hughese) a vlastním výběrem členů štábu. All-star tým tvořil vedle Cukora, Granta a Stewarta rovněž legendární výtvarník Cedric Gibbons, který obdržel za svůj život stejný počet Oscarů, jako Ben-Hur nebo Titanic. Úspěch broadwayské předlohy a podle ní natočeného, výborně napsaného i zahraného filmu skutečně pomohl kariéře Hepburnové a stal se nestárnoucí klasikou. Krom jiného zásluhou skutečnosti, že jde oproti dnešní zvyklosti o romantickou komedii vtipnou také tím, co vidíme, nejen tím, co slyšíme. 85% ()

imf 

všechny recenze uživatele

Grant vs. Stewart? Souboj v ultimátní váhové kategorii o srdce Katharine Hepburn. Cukorova "převleková" komedie možná není tak šílená jako jiné Grantovy pecky, ale Cary tu zas musí čelit solidní konkurenci, protože Stewart je neodolatelný s kloboukem i bez něj a Katharine Hepburn je zkrátka bohyně, takže celkem rychle pochopíte, proč jí všichni padají k nohám. Tempo je zběsilé, dialogy by se měly tesat a celé to směřuje k očekávatelné, leč přesto dojemné pointě. Že je to příliš jednoduché? No právě... jak může podobně elementární zápletka rozhýbat bránici i srdeční chlopně je mi záhadou, ale nehodlám to zkoumat. Jak říkají Američané: If it ain't broken, don't fix it. :) (90%) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Aj ked som priblizne vedel do coho idem, aj tak som bol na kolenach uz od uvodnych minut...a usta sa mi od blazeneho usmevu i dojatia zatvorili dobru hodinu po pozreti tohto nestarnuceho diamantu, ktoreho lesk oziari Vas zivot na velmi dlhu dobu... Kathirne, Cary, James, George a ostatni...DAKUJEM. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dejte k sobě pohádkovou, okouzlující, nepopsatelně životnou lvici Katharine Hepburn a toho nejšťavnatějšího, nejroztomilejšího a nejnevinnějšího zajíčka - Jamese Stewarta. K tomu si přidejte elegána se srdcem i pěstí na pravém místě - Caryho Granta. Pod Cukorovou režií tak vznikne neodolatelně krásný snímek, kde nevím, zda mám více chválit opilého pějícího a deklamujícího Jimmyho anebo "ubrečenou" Katharine. Nádhera. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Bohyně, která chce být milována a ne uctívána na piedestalu, mezi třemi muži, kteří jí padají k dolním končetinám jako přezrálé hrušky. Cary Grant vysílá fluidum v očích, juvenilní spisovatel-pisálek James Stewart oblažuje aristotelskou moudrostí a sokratovskou ironií a nevšedně krásná Hepburn, u které si i dívka musí v každém záběru říkat: Být muž, tak...George Cukor tuhle romantickou komedii osolil sociální satirou a nemusel si lámat jazyk nad abracadabra, aby výsledek byl kouzelným představením, kde jedna pointa ústí v druhou a scény navazují s lehkostí, s jakou Katharine vystřihne dokonalou šipku do vody. Blahoslavená čtyřicátá léta, která mou potřebu romantiky a cynismu uspokojují v jednom vybroušeném diamantu... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkrocení zlé Katharine kooperací Caryho a Jamese. :o) Milá komedie s břitkými dialogy. Vznikala s představou benefice dosud netušených stránek slečny Hepburnové, ale upřímně... asi proto, že jsem viděl dřív její pozdější filmy, mě tady jaksi nepřekvapila. Ovšem ti dva ano! Cary Grant přece vždycky býval bytostně situační komik - hrával seriózní gentlemany, kteří se dostanou do prekérních situací a proto se chovají výstředně. Kdežto tady je komický vnitřně, aniž by zběsile pobíhal a poulil oči do kamery. Úplně stačí, že věčně někde posedává a sarkasticky glosuje situaci jako kocour Garfield. Je výborný. A James Stewart? Odjakživa mi připomíná roztomilé, neohrabané štěně. Chcete-li vidět, jak to vypadá, když se štěně opije, rozhodně se na Příběh z Filadelfie mrkněte. 80% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Krásná a překvapivá love story, které lze sna vytknout jen její překvapivost a nevěrohodnost, jinak byla Cukorova režie bezchybná - alespoň podle mne. :-) Největším zážitkem z filmu byly herecké výkony Kat Hepburnové (stačí jí říci s patřičnou intonací "Hello Dexter, Hello George, Hello MIKE", a víte, kdo je její aktuální favorit) a především Jamese Stewarta, oceněného za svou roli Oscarem. Ten se u mne znovu zapsal mezi nejlepší herce všech dob, zde ještě jako mladík, např. v ovíněných scénách s Kat je prostě báječný a kdybych byl žena, řekl bych přímo k sežrání... Trailer: http://www.csfd.cz/film/1842-pribeh-z-filadelfie/videa/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je poměrně složité nebavit se, když se na svatbě krásné snobky sejde bývalý manžel s budoucím manželem a týpkem, který je ochoten si ji okamžitě vzít. Zvlášť, když dialogy mezi zúčastněnými vyloženě jiskří a podpásovými údery se nešetří. Vidět to na velkém plátně a v češtině (urputným honěním titulků to trošku ztratilo na pohodě), tak s pátou hvězdou patrně neváhám. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nic. Prostě nic. Snad to bude tím žánrem. Snad. Ale Jeho dívka pátek mě přeci tak bavila. Co s tím? Svedeme to na ten žánr? Ale co Cary Grant, Katherine Hepburn a James Stewart? Tohle přeci musí fungovat. Prostě musí. A přece ne. I když všichni jmenovaní jsou v tom nevinně. Ale když všechny ty zvraty působily tak uměle, stejně jako celý ten příběh. Ale to ten žánr, kámo. Takže to bude asi tím žánrem. Příběh z Filadelfie bylo pro mě jako pít šampaňské bez bublinek, navenek se tváříte na úrovni, ale uvnitř víte, že to stojí za houby. Prostě nic. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Megahvězdné obsazení a vyšperkované dialogy, to je oč tu běží. Na můj vkus je trošku moc poznat, že jde o adaptaci divadelní hry, ale jinak samozřejmě hollywoodská klasika všech klasik. Na Granta, Hepburnovou a Stewarta bych se mohl dívat pořád. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající herci v trochu nedodělaném příběhu. Grant, Steward i Hepburn se skutečně činní (Grant v rámci svých dvou poloh), ale ne-zas-tak-moc zajímavý (a přesvědčivý) děj vytahují jen na pěkné čtyři hvězdy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemná romantická komedie, která sází na fungující jiskření mezi hlavními představiteli a ironické/jízlivé dialogy. Ze silného hereckého obsazení, zvláště ústřední trojice, byl mým favoritem jednoznačně Cary Grant se svým odzbrojujícím nadhledem a dobře načasovanými glosami (ze všech filmů, ve kterých se jsem ho prozatím viděl, se mi zde líbil možná vůbec nejvíc). Slušné 4*, pohodová zábava. „Jasně si vzpomínám na vaše líbánky. Vy dva na plachetnici. Věčná láska, že?“ – „Jak to víte?“ – „Mně jediné jste nerozšlápl foťák. Hodil jste ho do moře.“ ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Rozmaznaná dáma z ušľachtilej rodinky, sympatický novinár po uši zamilovaný a bývalý manžel, ktorý si svojimi rozkošnými: ,,Vyzerá to nádejne, zrzka"... ,,Ahoj, zrzka" kradol celý film pre seba. Scenár je zaujímavý, ale chvíľami nepríjemne nudný. Na správnu strunu ma naladil zrejme iba Cary Grant a podarený koniec, ale inak ani Katharine hrajúca ostošesť, nebola pre mňa potešením. Škoda, pretože filadelfský príbeh a novinárske škandály s tým súvisiace, na mňa pôsobili neskutočne lákavo. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem moc nadopovaná zhudebněným remakem z 50. let, ve kterém se místo trojice Grant - Hepburn - Steward objevili Bing Crosby, Grace Kelly a Frank Sinatra, ale originální provedení mě zklamalo. Nejspíš je to moje chyba, něco mi říká, že jsem si "Příběh z Philadelphie" (jak já nesnáším český přepis tohoto slova) měla sehnat dřív, než budu znám nazpaměť jeho následovníka "Z nóbl společnosti", který se mi zatraceně zaryl pod kůži. Na druhou stranu ze mě aspoň bude jediný uživatel ČSFD, který tu bude opěvovat onu jazzově-Armstrongovskou novější verzi, která mi prostě sedla mnohem víc. Grace Kelly ztvárnila svou roli drze a afektovaně, ale přitom mi byla mnohem příjemnější než Katherine. Frankie Sinatra měl pro mě jako opilec a novinář mnohem větší styl a to závěrečné odhalení typu "nic se nestalo" bych mu věřila daleko víc než Jimmymu (trochu tu nerozumím Oscarovému ocenění). A Bing Crosby... je prostě Bing Crosby. Může mít začínající problémy s porostem hlavy a mohou mu uši odstávat víc, než kdyby jimi chtěl přijímat rádiové vlny, ale hlasem, scénářem (v remaku se oba novináři na svatbu dostanou úplně jiným způsobem) a vystupováním si mě získal daleko víc než Cary. Ano, jsem kulturní barbar. Přiznávám to a nestydím se za to. A jdu si hned teď pustit nějaké hudební číslo z High Society. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Výjimečný koncert hereckého triumvirátu Grant-Hepburn-Stewart v nesmrtelném završení jedné etapy sofistikovaných komedií made by Hollywood. Bravurní a stále svěží - i bez botoxu. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se sešli tři z největších hollywoodských hvězd všech dob. Dva dvorní herci mistra Alfreda Hitchcocka Jimmy Stewart a Cary Grant a možná vůbec nejslavnější herečka všech dob, Katherine Hepburn. Takový lesk vás chtě nechtě poněkud oslepí - přistupovat k takovému filmu nezaujatě vzhledem k těm jménům je velice těžké. Možná jen díky tomu je Příběh z Filadelfie tak slavný. Přesto, vtipy a gagy jsou milé a opravdu zábavné, příběh je sice hodně triviální (ostatně, jde o screwball comedy), ale mistr Cukor ho podal s vkusem a elegancí, takže se na to dobře dívá a my upřímně držíme palce šarmantnímu Grantovi, aby si tu svoji Zrzku na konci vybojoval. Krásný exemplář kvalitní klasické komedie. Pokud vám zachutná, doporučuju poohlédnout se po Jeho dívce Pátek či Leopardí ženě... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem, cakal som nieco omnoho lepsie. Cely film tam boli na mna skor nudne dialogy o tom, ako prekazit svadbu a koho si nakoniec vyberie Katharine Hepburn, skor by sa tato komedia hodila do divadla, kedze sa takmer cely film odohrava v jednom dome. Vidim, ze uzivatelia, ktori tento film videli su viacmenej nadseni, takze moje hodnotenie neberte vazne. Proste ak sa mi nejaka romanticka komedia so starsich filmov poriadne pacila, tak to boli urcite PRAZDNINY V RIME (1953) s Audrey Hepburn alebo teraz nedavno videny BYT (1960) so Shirley MacLaine. Reziser George Cukor natocil okrem Pribehu z Filadelfie MALE ZENY (1933), vedla reziserskej stolicke s Victorom Flemingom aj JIH PROTI SEVERU (1939) alebo aj uspesny muzikal s Audrey Hepburn MY FAIR LADY (1964)... 01.08.2009 ____ Cary Grant - (C.K. Dexter Haven) +++ Katharine Hepburn - (Tracy Lord) +++ James Stewart - (Macaulay Connor) +++ Ruth Hussey - (Elizabeth Imbrie) +++ John Howard - (George Kittredge) +++ Produkcia: Joseph L. Mankiewicz +++ Hudba: Franz Waxman +++ ()

Reklama

Reklama