Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Recenze (157)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Wow, fantasticka oldschool romanticka komedie u ktere jsem nestacil zasnout az jak moc muze byt film podobneho typu kvalitni. Vlastne to neni tak komplikovane, staci mit excelentni scenar a herce, coz zde plati v obou pripadech na 100%. Dokonale dialogy oplyvajici inteligenci a vtipem, ktere jsou podany triem ultimatnich hereckych ikon - sestava elegantni Cary Grant, opily James Stewart a hlavne bohyne Katharine Hepburn si zada respekt! "It's a pity your own foot can't slip a little sometime - but your sense of inner divinity wouldn't allow that. This goddess must and shall remain intact." 9/10 ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale i kdybych chtěl dát víc - nemohu. Nemám rád americké komedie ze 40tých let a nemám rád naprostou většinu filmových adaptací divadelních her - obě tyto kategorie mi vadí svou toporností a užvaněností, zde to tedy bylo na druhou. Grant, Stewart, Hepburne - všechno ok, našlo se dokonce i několik vynikajících gagů (Stewart v knihovně - "Thank thee"). Celkově jsem to ale odzíval. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, kde se sešli dva z nejlepších herců své doby a k nim jedna z nejúžasnějších hereček celé historie. Grant a Stewart jsou prostě úžasní a to, jak Jimmy Stewart někdy mluví, s jakou kadencí, to je úchvatné. Cary grant je tentokrát ten více ležérní, ale to vůbec nevadí, protože oni se doplňují stejně skvěle, jako je doplňuje Katharine Hepburn. Výborná jízda, u které se může člověk pořád alespoň usmívat. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Lehce rozvleklá, ale příjemná konverzační komedie. Herci jsou skutečně výborní a pokud by jsem měl někoho vyzvednout, byla by to Katharine Hepburn. Přiznám se, že její kinematografii tolik neznám, ale o to větší to bylo pro mě překvapení (sledovat ji, mě nesmírně bavilo). Také zápletka je na svou dobu originální a divák do poslední chvíle netuší, jak to celé vlastně dopadne. Pokud by byl film kratší (a tím pádem i svižnější), dal bych plný počet, ale i tak ho určitě doporučuji. 8/10 ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Je velice znát, že se jedná o filmový přepis divadelní hry. Většinu filmu se totiž jen "žvaní" v několika málo lokacích. A většina filmu je celkem nevýrazná. Herci fajn, nejvíce mě ale zaujala energie a ztvárnění vedlejší role malé Dinah v podání dětské hvězdy V. Weidler. Dialogy nejsou samozřejmě stupidní, ale film mě osobně moc nebavil a Cary Grant i K. Hepburn hráli v pro mě mnohem zábavnějších filmech. ()

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Vcelku normální divadelní komedie. Ani převedení na filmové plátno u mě tento žánr nevyzdvyhuje. Za zmínku stojí jen oskarový výkon Jamese Stewarta. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Cary Grant, Katharine Hepburn a James Stewart v nestárnoucí konverzační komedii, která pohladí po duši a příjemně provětrá bránici. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Úžasná Katharine Hepburn medzi Grantom a Stewartom? Wow! Tu sa stretli dvaja páni herci a jedna bohyňa a neviem ktorý z nich bol lepší. Samozrejme som fandila Grantovi, aj keď herecké výkony boli oba skvelé. Vlastne sa opakujem. Príbeh bol zdanlivo jednoduchý a vďaka dialógom, hlavne vsuvkám Caryho vtipný. Koniec samozrejme od začiatku kričal.. ani neviem či to nazvať SPOILEROM: "Dexter and Red! Dexter a zrzka!" Ale tak strašne ma potešil a tak som sa usmievala že nemôže byť iné hodnotenie ako 5* :) ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Herci jsou skvělí, to ano. Staré filmy většinou moc nevyhledávám, ale těch pár co jsem viděla, mě většinou nadchly více. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tohle je více méně film podle mého gusta - ať už žánrově, místem a časem původu nebo hereckým obsazením. Na Příběh z Filadelfie jsem se těšila dlouho, ač nejsem nadšená tak, jak jsem si představovala, nejsem ani zklamaná, jsem potěšená. Katharine Hepburn sice nepatří mezi ty herečky, které bych vyhledávala, ale v tomto filmu byla místy roztomilá a naprosto chápu, proč se o ni mužští kolegové poprali. Grant je moje srdcová záležitost a Stewarta mám rovněž ráda, takže u nich není co řešit. Jinak je to snímek vtipný, romantický a ač s dějem, který by za chytrost cenu asi nevyhrál, není to hloupé, což se mi líbí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na film, o kterém mohu upřímně prohlásit, že ho nemá rád. Trojlístek hollywodských starrs, které zde předvádějí svojí běžnou rutinní práci (především oskarový James Stewart); nejapná,stále se zaplétající, vykonstruovaná, a hned od počátku jasná zápletka; legrace bez vtipu a fantazie. Zřejmě ddechovka pro zaměstnance v průmyslu, obchodu a zemědělství - hollywoodský cílový segment zákazníků. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja ako funda kvalitneho hororu a noiru hovorim skor nie ako jo tymto nablyskanym a nacackanym US komediam. Stewarta mam v oblubenych, lebo prispel k rozvoju hororu /The Rope/, ale US styl humoru je mne na mile vzdialeny. Jo, jo - viem, ze jestvoval aj isty Cary Grant a ze vedel hrat, no ale Caryho Granta nemam rad, a tieto romanticke komedie uz duplom nie. Dej to nema ziadny, K. Hepburnova sice spolu s panom J. Stewartom a C. Grantom vedeli hrat, ale dialogy su dlhe, nudne a prazdne. Film ma nicim neoslovil : je to len dalsie nudne prechadzanie sa po miestnostiach. Neoslovil ma ani ten mylostny lichobeznik, ktory sa vo filme spomina a ani spolocenska konzervacia zucastnenych hercov. Jedine, preco spominam tento film je ten fakt, ze pan James Stewart dostal zan Oscara /tusim za rok 1940 alebo tak nejako - neviem, nepamatam si presne detaily/. Mne nic nehovoriaca spolocenska konzervacka, ktorej dam 4 hviezdy len preto, ze pochadza z 30./40. rokov 20. storocia. A je o mne zname, ze rad nadhodnotim kadejaky riedky prujem z 30. a 40. rokov minuleho storocia. Takze prva skusenost s Dzordom Mukou ako reziserom pre mna neprilis vyrazna. 70 % ()

Duncen 

všechny recenze uživatele

Phiadelphia Story, film který kdyby natočili dnes, byl by jen snůškou klišé. Jenže ho už spatřili lidé před více jak sedmdesáti lety a je tak jeden z prvních filmů tohoto žánru. Navíc s výborným hereckým obsazení- Cary Grant. James Stewart a Katharine Hepburn, to byla špička v tomto obodbí. Film obdržel také ocenění i od akademiků v podobě dvou oscarů: Herec HR James Stewart ,scénář a čtyr nominací... 75% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat romantická komedie. Ani ne přeslazená, přehnaně romantická, zato spolehlivě zabaví a rozesměje. Dnes si spíše pod tímto žánrem představíme přesný opak a budeme se blížit spíše ke slovu "romantický" než "komedie". Zde máme blíže to druhé... Film mi byl o to bližší, že nepůsobil zrovna americky - tamější humor bych rozhodně nehledal v suše pronesených replikách, které si tu vzal na starost můj oblíbenec Cary Grant - musím se smát, když si vzpomenu, jak vždycky přišel na místo činu a glosoval a glosoval... :-) Tím jsem nakousl herecké obsazení, které je famózní. Grant mě až překvapil tím, jak dobře vypadal ve své odlišné roli - pryč je Šaráda či Notorious. James Stewart taktéž překvapil, jeho kreace opilce není tak dokonalá, jak od jeho jisté kolegyně v zmíněném Notorious, ale i tak kvůli ní stojí za to snímek vidět. Navíc, detektiv z Vertiga jako by zmizel, zde je Stewart spíše uvolněnější nálady. Ale opravdu největší překvapení (a hlavní hvězda snímku) je pro mě Katharine Hepburn. Kdysi jsem si říkal, jestli jí to první místo od AFI v kategorii hereček náleží oprávněně. Sice bych tam viděl radši jiné jméno, ale i tak mám pocit, že jsem i v Katharine objevil další výjimečnou osobnost, na jejíž filmografii bych se měl zaměřit blíže a nezůstat jen u tohohle jediného filmu. Jestli Ingrid má krásný úsměv a Audrey je prostě roztomilá, největší přednost Katharine jsou oči. Její (zčásti) vyčítavé pohledy na Granta jsou neodolatelné, v tomhle zřejmě jen tak nenajde konkurenci, stejně tak její zarputilost, která byla z mého hlediska překonána pouze v Notorious. A je asi zbytečné dodávat, že podobně jako její současnice je, lidově řečeno, k nakousnutí. Doporučuji i těm, kteří romantiku moc nemusí, jelikož jí je tady opravdu málo (v podstatě jen jedno políbení) a i ta sladkobolná hudba, typická pro tehdejší Hollywood, tu nezní moc často. A pokud se rádi zasmějete, tak už teprve není co řešit. Nejen vynikající film, ale pro mě snad i nedostižný vzor žánru romantické komedie. 100% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nemam nic proti romantickym veselohram te doby. Pribeh z Filadelfie ma ale velmi slaby scenar (Oscara za nej skutecne nechapu) bez vyraznejsich nebo neocekavanych zvratu. Par trefnych dialogu se zde sice najde, kdyz vsak vezmu v potaz, ze je na nich film postaveny, tak jsou hodne mdle. Film je absolutne bez atmosfery a tak jej zachranuji jen herecke vykony, hlavne ty ve vedlejsich rolich (James Stewart, Ruth Hussey, Virginia Weidler). ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Fantastická komedie. Skvěle napsaný dialogy a scéna na večírku, kde se všichni sundaj šampusem a pak ráno trpí jako Hus na hranici. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Z nějakého zvláštního důvodu musím dát jen tři hvězdy. Jak mám ráda tři hlavní představitele, tak tenhle film mě prostě nevzal. Leopardí žena s Grantem a Hepburn byla plná slovních přestřelek a jela ve zběsilém tempu. Tady jsem asi čekala něco podobného a to byl dost možná ten problém. Moc se tu mluvilo (původ v divadelní hře se nezapře), a ačkoliv mám všechny hlavní představitele ráda, tady mi nejvíc sedl asi Stewart, jehož pohnutky jsem ale trochu nepochopila. Katharine Hepburn vdechla své postavě přesně to, co jí vyčítali, a opravdu připomínala chvílemi obletovanou královnu. Naneštěstí mi přišla i dost protivná a místy jsem nechápala, co na ní všichni vidí tak zajímavého. Její "polepšení" a náhlý happy-end byly moc rychlé zvraty po pomalém tempu filmu. Navíc to jejich řešení tříd a sociálních rozdílů tam bylo vpraveno dost násilně. Ale abych jen nekritizovala - Grant i Stewart si svými rozdílnými hereckými styly a výrazy velmi sedli, aniž by se vzájemně nějak přetahovali o pozornost. Na Katharine je vždycky radost pohledět a ač mi tady její postava přišla místy chladná a protivná (což byl ale účel), tak to dokázala zahrát s elegancí a zkrátka nešlo ji sledovat jen tak, "po očku", protože vyžaduje plnou pozornost. Nejsympatičtější mi přišla postava Dinah, a to obvykle děti ve filmech moc nemusím. Taková všetečka a vlastně nenápadná průvodkyně příběhem. Nějak mi to zkrátka nesedlo, ale po čase se na to podívám znovu a možná hodnocení zvednu. Zatím ale jen tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama