Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Recenze (157)

wafc 

všechny recenze uživatele

I přes trapnou začáteční groteskní scénu se mi to moc líbilo. Hlavně to je film pro lidi, co mají rádi konverzace, debaty a převážně rozhovory mezi postavami. Díky bohu, že v roce 1940 prakticky neexistovaly efekty a filmy stály na silných příbězích. Jinak Grantova polobritská-poloamerická angličtina je fajn osvěžení. No a scéna, ve který je Stewart nakropenej, je legendární. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Mnoho milých momentů, břitkých replik i milostného napětí, ale tak nějak mi přišlo, že skvělé obsazení musí dotahovat nedostatky ne úplně dopečeného scénáře – tak třeba o Tracyině nepříjemných osobnostních rysech se toho sice hodně namluví, ale vidět na ní nejsou (asi se tu kalkulovalo s dobovou pověstí samotné Hepburnové), tudíž ani její „proměna“ nepřináší žádnou zvláštní satisfakci; chudák ženich je snad až příliš přímočaře za nesympatického šášu a novinářská zápletka vyšumí do ztracena… Zkrátka, ač to má ambici být něco víc než screwballovka z „lepší společnosti“, ty vážnější podtóny se mě nějak nedotkly. Možná jindy v jiné náladě, zatím tak max. ***1/2. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Souboje Cary Granta s Jamesem Stewartem o srdce Katharine Hepburn jsem se nedočkal. Navíc mi již zmiňovaná byla krajně nesympatická. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Síce býva jedna z najznámejších romantických komédií . G e o r g e a . C u k o r a . v literatúre tradične hodnotená ako vrchol subžánru s c r e w b a l l c o m e d y, možno povedať, že vo svojej podstate nie je ani tak bláznivá ako skôr rafinovaná, čo vďaka citlivej a elegantnej réžii oceníme ešte aj dnes. ()

IvyH 

všechny recenze uživatele

Okouzlující James Stewart jako pisálek, který podlehne kouzlu femme fatale Katharine Hepburn strčí v této romantické komedii, jež by se neztratila ani dnes, do kapsy i Caryho Granta. O to víc překvapí velmi podařený konec, o kterém by si ty dnešní romkomy plné natahovaných rádoby dojímavých závěrů mohly nechat jen zdát. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně měl tenhle příběh slabší momenty, což ale ve výsledku nic nemění na jeho neskutečném přínosu ve větším měřítku. Uspět v něčem tak subjektivním, jako je žánr komedie, se podaří málokomu, to je prostě fakt. A stejně velký fakt je, že Příběh z Filadelfie je (namouduši) objektivně přehlídkou tak skvělého, nadčasového humoru, až mi současnost některých skečů vyrážela dech. Aby se podařilo do hollywoodského oscarového scénáře vklínit tolik sarkasmu a "britského suchého" jsem asi ještě neviděl (plus tak vypointované a přesně padnoucí). A to jsem si marně myslel, že mě srandy ze života bohaté společnosti bavit nebudou. Katharine Hepburn je vpravdě bohyně z masa a kostí a i Grant se Stewartem doslova válí. Díky jejich výkonům je Filadelfie překvapivě stejně funkční na obou stěžejních rovinách - komediální a romantické. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

presladene ako sacharin ale tak genialne zahrane (kazdy zaber s hepburnovou bol pre mna pohladenim na dusi) a hlavne napisane (asi najlepsi scenar co som kedy vo filme pocul) ze mi neostava nic ine nez to pozerat znovu a znovu a znovu. hold, vtedy este vedeli ako robit filmy.. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se do toho trochu hůře dostával, ale postupem času se mi ty slovní přestřelky líbili víc a víc a nakonec jsem byl velmi spokojen. Ústřední trio je radost sledovat, ale především se mi líbil Cary Grant, který neměl chybu. Neválel jsem se smíchy po zemi, ale inteligentní, vypointované dialogy mi držely úsměv na tváři skoro po celý film. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jiná dílka s mým oblíbeným Carym Grantem mě zaujala přeci jen více, ale tohle i přes divadelní naivitu a prvoplánově jednoduchou zápletku je taky k sežrání. James Stewart je tu o kus před Carym, ale všem vládne démonicky éterická Katharine. Dialogy jsou tradičně zběsilé a je v nich ukryto spousta perel. Jejich lovení a nádhera černobílých časů mě spolehlivě zabavilo. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Naivní, příjemná a idylická atmosféra světa vyšších vrstev společnosti, kde je největším problémem kdo si koho vezme a co se objeví ve společenské rubrice příští víkend. Bohužel se děj táhne příliš pomalu a dlouho, být o takovou půlhodinku kratší hodnotím lépe. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Konec filmu to zachránil a přidal hvězdičku. Jinak Stewart hrál úžasně, ale myslím, že toho Oscara si zasloužil hlavně za opileckou jízdu, která se mu opravdu povedla na výbornou. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Bohatá Tracy (Katherine Hepburnová) si má brát nepříliš zajímavého manžela. Na její svatbě se ale objeví kromě rozhádaných rodičů a všetečné mladší sestry dvě těžké váhy - bývalý manžel Dexter (Cary Grant) a novinář (James Stewart). Režisérovi se povedlo do jednoho filmu obsadit dva největší milovníky černobílé éry a tak je film správně napínavý až do samotného konce. Komu dá Hepburnová přednost - Grantovi, který těžce nese chování z jejich manželství, nebo kouzelně opilému Stewartovi, se kterým prožije románek? A změní svou chladnou jemně arogantní povahu? Hlavní trojlístek hraje opravdu perfektně, film přebíhá z ryze komediálních scén k celkem solidním romanticko-dramatickým situacím a finální výběr je nakonec celkem logický a realistický. Musím uznat, že romantické komedie nikdy nebudou úplně mým šálkem čaje, ale tahle byla opravdu výborná. Komedie roku 1940. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy mám rád, většinou se mi trefí do vkusu a já si u nich užiju pohodový večer. Americké romantické komedie z první poloviny dvacátého století mají své kouzlo. První, co z nich vždy cítím, je bezstarostnost. Doba byla těžká, tak co se budeme babrat ve složitostech, tím hlavním je diváka pobavit. Najmeme pokud možno ty největší hvězdy (to se tady opravdu podařilo), napíšeme jim sympatické postavy (to se naopak nepodařilo vůbec), dáme jim do úst pohotové a vtipné dialogy (tady to bylo tak na půl, pohotoví jsou všichni až až, ale vtipní jenom občas) a celé to zabalíme do lehkého a komediálního příběhu (to splněno bylo). Bohužel právě nesympatické postavy byly největším kamenem úrazu. Všechny byly sebestředné a ostatní vždy jen pohotově dokázaly odpálkovat. Záchvaty upřímnosti (a lepšího vtipu) se dostavily vždy jen s potřebným množstvím alkoholu. Také dialogy mi přišly až moc umělé a někdy zbytečně rychlé. Občas se zkrátka zaměňuje rychlost za inteligenci, což je škoda. Například prozření namyšlené hlavní postavy v podobě Katharine Hepburnové vyznělo jen slabě a do ztracena. Přesto se Příběh z Filadelfie dá označit za lehkou a pohodovou komedii… slabší tři hvězdy. Možná někomu sedne více. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Skvelá herecká zostava, kde sa všetci navzájom predbiehajú vo výkonoch (v dobrom slova zmysle). Katharine osobne nemusím, ale v tomto filme je skvelá, Cary je tu viac-menej za fešáka a James Stewart má neskutočné charizma, a všetci hrajú naprosto presne. Gagy sú samozrejme niekedy viac, niekedy menej vtipné a niektoré úplne hviezdne. Aj tak sa mi najviac pozdával Uncle Willi... ()

Revolver 

všechny recenze uživatele

No tedy tahle romantická komedie mi přišla značně slabší, než zlatá díla žánru tipu Někdo to rád horké, nebo Africká královna. Příběh z Filadelfie je v mých očích naprosto chaotická, nezáživná a neuvěřitelně umělá záležitost, která zaujme pouze kvalitnímy výkony Katharine Hepburn a Caryho Granta. Oscar pro Jimmyho Stewarta je pro mě naprostou záhadou a z mého pohledu si ho odnesl prakticky zadarmo. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, protože tahle předsvatební taškařice mě jednoznačně dostala. Proč už se takové komedie netočí a takové dialogy nepíšou? ()

Reklama

Reklama