Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Recenze (157)

Scevola 

všechny recenze uživatele

Romanticka komedia obsadena tromi velkymi hviezdami starej skoly, z ktorych ma najviac presvedcil Cary Grant. Ako celok to malo skladbu typicku pre takyto typ komedii, ale musim priznat ze ma to nejako nechytilo. Najma preto 3*. 6/10 ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Začíná to pozvolna uštěpačnými a štíplavými dialogy, ve kterých to jiskří hlavně mezi Carym Grantem a Katharine Hepburn. Můj oblíbenec James Stewart zde hraje s pozdějším puncem Oscara druhé housle, ale bylo fajn ho oproti Hitchockovským filmům vidět v roli mladého zamilovaného snílka. Po značnou dobu mi film, i přes rostoucí tempo, nedokázal nabídnout jakýsi top pocit až...no prostě gradace jako hrom! Očekávaná? Jednoduchá? Ba dokonce kýčovitá? Nevadí! Přesně o tohle ve Filadelfii šlo, protože kvůli srdci jedné mocné red woman uděláte cokoliv. ()

thierry_14 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pro mě docela zklamání a osobně nechápu ani Oscara pro Stewarta, protože jsem ho rozhodně viděl v lepších rolích. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Pomerne jednoduchý, ale prekvapivo sofistikovaný film. Hviezdne obsadenie, parádne dialógy a úsmevný koniec. Klasika. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Špičková konverzačná komédia s hviezdnym hereckým obsadením. Z filmu je cítiť jeho divadelný pôvod (myslené v dobrom), príbeh je vystavaný najmä na výborných dialógoch, ktoré občas dosahujú kadenciu guľometu a na skvelých hereckých výkonoch. Platí to hlavne o Jamesovi Stewartovi (Oscar) a Katharine Hepburn (nominácia na Oscara), ktorých opilecké scény boli geniálne, ale vonkoncom nezaostával ani Cary Grant, ako chlapík s ironickým nadhľadom. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

No konečně jsem se dočkal filmu, kde budou hrát mí nejoblíbenější herci ze Zlaté éry Hollywoodu. Cary Grant versus James Stewart. Souboj se vším všudy i když ne zrovna obvyklý o Katharine "Zrzku" Hepburn, která nevím proč je mi nesympatická. Nejlepší byl ale stejně opilý James Stewart. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert ve skvělé romantické komedii, kde jsem se ani chvíli nenudil. Hepburnová hraje úžasně, a to ji moc rád nemám, ale tentokrát jsme byl unesen, Stewart jako vždy perfektní. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Fronta tehdejších zářivých hvězd stříbrného plátna na "hřišti" George Cukora, který tento hvězdný tým vede správnou cestou k úspěchu. Ve Filadelfii se odehraje příběh, který zamíchá aktuálním děním v životech všech protagonistů. Katharine Hepburn, která je zde nejvýraznější hvězdou, s převahou šarmu v porovnání s ostatními nadmíru dobrými herci. Její bezprostřední talent a půvab výměny replik snoubený s lehkostí fyzického projevu vyvolává v divákovi (alespoň v mém případě) pocit spokojenosti, s jakýmsi požitkem kvalitního herectví. Sekunduje jí Cary Grant, který jistojistě fungoval v tehdejších dobách jako spolehlivý tahoun, už i vzhledem k faktu, že dokázal ztotožnit jakékoli role v různých žánrech: drama, komedie, thriller. Proto Hepburnovým partnerem v dialogových vodopádech nemohl být nikdo jiný (asi mohl, ale proč si představovat někoho jiného - Grant je Grant). Dalším účastníkem je James "výšková budova" Stewart s rolí, která mu přesně pasuje, nejen kvůli nižšímu věku oproti ostatním. Nicméně pisálek od novin kontra citlivý spisovatel (ne)vhodně zamotá situací, ve které se další "kvalitář-nastávající ženich" John Howard ocitá a s nelibostí, ale s nonšalancí nese celou zápletku odehrávající se před i za jeho očima. Tudíž jeho Kittredge zůstává mým favoritem coby jeden z tří nápadníků Hepburnové. Závěr je trochu nesourodý a mírně přemrštěný, avšak snímek zůstává klasickým projevem Cukorovy filmařiny jakožto unikátního uměleckého řemesla. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Já v tomhle díle nevidím nic velkolepého. Další z řady filmů, u kterých od desáté minuty víte, jak dopadne. Téma uvědomění si svých citů pár hodin před svatbou, to je už takové klišé. Navíc to není ani moc vtipné. Nejvíc jsem se těšil na souboj velikánů Stewarta a Granta, ale taky nic moc. Stewart tady jasně vládne. Dále se musím přiznat, že na těchto starých filmech mi už docela začíná vadit, jak je příběh většinou zasazen do luxusu a bohatství. Moc sociálních filmů není. Nechápejte mě špatně, nejsem žádnej komunista, ale tenhle stereotyp prostě začne za chvíli nudit. ()

Ronaldo79 

všechny recenze uživatele

Vynikající podívaná zabývající se soukromím jedné zámožné rodiny nucené se skrývat za přetvářku, že všechno je nadpozemsky bezproblémové, avšak skutečnost se má tak, že i ti privilegovaní řeší podobné všední záležitosti jako obyčejní smrtelníci. Duší filmu je uchvacující chemie mezi hereckým triem, která se v dnešní době téměř nevidí, alespoň ne u herců takové kalibru. Škoda, že závěr nemá silnější emocionální dopad, jeho naivita mě nutí zůstat na čtyřech hvězdách. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

To se musi nechat, porad je to skvela konverzacka, ktere vevodi Hepburn, Grant a Stewart. Skvele vypilovane dialogy. Pokud je tento zanr vasim salkem caje, nenechte si tento film ujit. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Láska na první pokoukání, Katharine Hepburn mám už delší dobou v povědomí, ale touhle rolí si mě opravdu získala...pánové Grant a Stewart jí skvěle sekundují. Film má už teď místo v mém zlatém fondu. Miluju módu 40. let, taky Vám přijde že ženy vypadaly více žensky a muži mužněji? ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám oddechovka. A nemusí tam být nic explicitně o kopulaci - viz Babovřesky. Nějakou dobu trnete, kdo teda vlastně? Ale pak jste vlastně asi spokojeni. Dokonce i "záporný" nápadník není v závěru nějak brutálně znemožněn (ve smyslu - je to sňatkový podvodník nebo tak...). Jo. 5 hvězd. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Ano, Cary na správných místech šarmantně hláškoval, James se roztomile opil a Katharine...prostě byla Katharine :-) Individuální výkony skvělé, ale jako celek mi to do sebe jaksi ne a ne zapadnout tak, abych si z toho sedla na zadek a netrhala všechna vysoká hodnocení, což už tu jsou. Snad jsou mi více sympatické filmy, kde vím, komu mám fandit a tady jsem ani neměla chuť se rozhodnout - proto, jen tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama