Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (157)

danoo 

všechny recenze uživatele

Síce býva jedna z najznámejších romantických komédií . G e o r g e a . C u k o r a . v literatúre tradične hodnotená ako vrchol subžánru s c r e w b a l l c o m e d y, možno povedať, že vo svojej podstate nie je ani tak bláznivá ako skôr rafinovaná, čo vďaka citlivej a elegantnej réžii oceníme ešte aj dnes. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem, cakal som nieco omnoho lepsie. Cely film tam boli na mna skor nudne dialogy o tom, ako prekazit svadbu a koho si nakoniec vyberie Katharine Hepburn, skor by sa tato komedia hodila do divadla, kedze sa takmer cely film odohrava v jednom dome. Vidim, ze uzivatelia, ktori tento film videli su viacmenej nadseni, takze moje hodnotenie neberte vazne. Proste ak sa mi nejaka romanticka komedia so starsich filmov poriadne pacila, tak to boli urcite PRAZDNINY V RIME (1953) s Audrey Hepburn alebo teraz nedavno videny BYT (1960) so Shirley MacLaine. Reziser George Cukor natocil okrem Pribehu z Filadelfie MALE ZENY (1933), vedla reziserskej stolicke s Victorom Flemingom aj JIH PROTI SEVERU (1939) alebo aj uspesny muzikal s Audrey Hepburn MY FAIR LADY (1964)... 01.08.2009 ____ Cary Grant - (C.K. Dexter Haven) +++ Katharine Hepburn - (Tracy Lord) +++ James Stewart - (Macaulay Connor) +++ Ruth Hussey - (Elizabeth Imbrie) +++ John Howard - (George Kittredge) +++ Produkcia: Joseph L. Mankiewicz +++ Hudba: Franz Waxman +++ ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Grant vs. Stewart? Souboj v ultimátní váhové kategorii o srdce Katharine Hepburn. Cukorova "převleková" komedie možná není tak šílená jako jiné Grantovy pecky, ale Cary tu zas musí čelit solidní konkurenci, protože Stewart je neodolatelný s kloboukem i bez něj a Katharine Hepburn je zkrátka bohyně, takže celkem rychle pochopíte, proč jí všichni padají k nohám. Tempo je zběsilé, dialogy by se měly tesat a celé to směřuje k očekávatelné, leč přesto dojemné pointě. Že je to příliš jednoduché? No právě... jak může podobně elementární zápletka rozhýbat bránici i srdeční chlopně je mi záhadou, ale nehodlám to zkoumat. Jak říkají Američané: If it ain't broken, don't fix it. :) (90%) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tohle je více méně film podle mého gusta - ať už žánrově, místem a časem původu nebo hereckým obsazením. Na Příběh z Filadelfie jsem se těšila dlouho, ač nejsem nadšená tak, jak jsem si představovala, nejsem ani zklamaná, jsem potěšená. Katharine Hepburn sice nepatří mezi ty herečky, které bych vyhledávala, ale v tomto filmu byla místy roztomilá a naprosto chápu, proč se o ni mužští kolegové poprali. Grant je moje srdcová záležitost a Stewarta mám rovněž ráda, takže u nich není co řešit. Jinak je to snímek vtipný, romantický a ač s dějem, který by za chytrost cenu asi nevyhrál, není to hloupé, což se mi líbí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkrocení zlé Katharine kooperací Caryho a Jamese. :o) Milá komedie s břitkými dialogy. Vznikala s představou benefice dosud netušených stránek slečny Hepburnové, ale upřímně... asi proto, že jsem viděl dřív její pozdější filmy, mě tady jaksi nepřekvapila. Ovšem ti dva ano! Cary Grant přece vždycky býval bytostně situační komik - hrával seriózní gentlemany, kteří se dostanou do prekérních situací a proto se chovají výstředně. Kdežto tady je komický vnitřně, aniž by zběsile pobíhal a poulil oči do kamery. Úplně stačí, že věčně někde posedává a sarkasticky glosuje situaci jako kocour Garfield. Je výborný. A James Stewart? Odjakživa mi připomíná roztomilé, neohrabané štěně. Chcete-li vidět, jak to vypadá, když se štěně opije, rozhodně se na Příběh z Filadelfie mrkněte. 80% ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Bosley Crowther, který psal pro list The New York Times, prohlásil: „Ten film má prostě všechno, co má komedie z vyšší společnosti mít, vtipný a romantický scénář z pera Donalda Ogdena Stewarta, který vychází z úspěšné hry Philipa Barryho, nádech elegance vyšší společnosti, v níž se žije v nezbytném luxusu, a k tomu vynikající obsazení.“ (Pavlínka9)
  • Filmová práva koupil pro Kathrine Hepburn její tehdejší přítel multimilionář Howard Hughes. Ta je pak prodala studiu MGM s podmínkou, že bude hrát hlavní ženskou roli, vybere si režiséra a herce. George Cukora dostala, ale Clark Gable a Spencer Tracy měli jiné závazky. (kenny.h)

Reklama

Reklama