Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marcos (Antonoi Banderas) je mladý reportér. Jednoho dne je vyslán do cirkusu udělat pár fotek a rozhovor s krasojezdkyní, krásnou Anou (Francesca Neri). Marcos se do Any zamiluje a začne s ní jezdit na její turné. Přísahá, že za ní půjde třeba do pekla. Jednoho dne je Any brutálně znásilněna a následně jsou nalezeny mrtvoly tří mužů. Přívěs, ve kterém Ana žije, je plný krve. Policie ji začne podezřívat. (Terva)

(více)

Recenze (8)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Banderas hraje reportéra, který s jakousi slavnou cirkusačkou (krásná Francesca Neri z Na dno vášně) dělá rozhovor a zamiluje se. Jednoho rána ji po jeho odchodu přepadnou a brutálně znásilní tři mladíci. Ona sebere zbytek sil a pušku a vydá se za pomstou. Utkvělo mi to nadlouho v hlavě, ale na český název si ne a ne vzpomenout. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Rape and revenge komorní drama od mistra Saury. Po mnoha letech jsem se na to znovu podíval a stále je to mimořádně působivý. Žádný velký dojáky, prostě "jen" jedno znásilnění a jedna pomsta a žádnej happyend, přesně tak, jak to má ve filmu být! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Marcos doprovodí Annu třeba i do pekla. Dlouho se však v pekle nezdrží, Anna tam zůstává... Mám pocit, že pro diváka současných filmů je nezbytná znalost střelných zbraní, jinak se možná zbytečně diví, že pro střelbu do balónků je třeba puška s takovou ráží.... Anna je nejspíš Saurovo "posvátné" jméno (spíše než obchodní artykl), vzpomeňme na "Anna a vlci", jeden z mých filmů tabu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj treti Carlos Saura a tentokrat detektivka. Zenska je znasilnena a jej muz Antonio Banderas sa musi ocistit. Saura mi vacsinou pripomina obdobu spanielskeho Luisa Bunuela, najma castymi psychologickymi sondami, ale tentokrat sa mi tento Carlos Saura pacil. Film dobre odsypa, ma tempo, Banderas je na urovni. Okrem neho som sice vo filme nikoho nepoznal, ale nuda nehrozi a 108 minut ubehne dost rychlo. Saura mi zacina smakovat. 77 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Střílej! je temnotou lidské duše. Přestože jde sice u Saury o neobvyklé téma, i zde jde především o revoltu. Revoltu jedince proti prožitému traumatu, proti hrubiánské machistické nadřazenosti života, proti systému spravedlnosti (neúčinnému v nejzákladnějších principech), proti porobování lidské důstojnosti. Pomsta je bezprostřední a intenzivní, způsobuje zatmění emocí, a tím i následné chyby v úsudku. A právě v chybách nade vše vyniká beznaděj i odhodlanost jedince, který je brutální okolností svého vlastního osudu vržen proti krvelačně trestajícímu systému, stojí sám proti všem a všemu. Hrdinkou tragédie antického rozměru je Ana (pozoruhodná Francesca Neri), cirkusová střílející krasojezdkyně. A právě ve chvíli, kdy život nabídne naplňující náruč lásky, se osud krutě zvrtne a zvalchuje povážlivě nejen její důstojnost. Vše, co následuje, je instinktivní reakcí sebeobrany, jež víceméně nemá ani slitování se sebou samou. Hlavní mužskou postavou je Marcos (příjemný Antonio Banderas), novinář kulturních sloupků. Láska je mocnou čarodějkou a slibuje nevšední rozkoše, avšak osud je zkrátka někdy velký prevít a sadista. Z dalších rolí: trojlístek nevybíravých automechaniků Juan (Achero Mañas), Maria (Coque Malla) a Paco (Rodrigo Valverde), vnímavý malý klučík Alberto (Daniel Poza López), či jeho situací zaskočení rodiče (Eulàlia Ramon a Chema Mazo). Film Střílej! je ponurou cestou do inferna lidských duší, je spravedlivou pomstou i za cenu sebedestrukce, je revoltou proti aktům ponížení. Je to zásadní postavení se za vlastní lidskou důstojnost! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ešte stále celosvetovo vtedy neznámy Banderas v roli novinára a čerstvého partnera cirkusovej jazdkyne. Slabší rozjazd i slabší záver vyrovnáva fungujúci dejový stred filmu, v ktorom nastáva nielen znásilnenie, aj aj 'horkokrvná' pomsta. Škoda, že sú to jediné dva zaujímavejšie momenty filmu. Nezmyselné odprásknutie dvoch policajtov nevyzerá vôbec vierohodne, aj keď zamotáva situáciu, ktorá sa mohla vyvýjať očakávateľne. Nudnejší záver a divná až smiešna práca policajtov iba podčiarkujú, že Španieli na viac nemali. ()

Reklama

Reklama