Reklama

Reklama

Obři

  • angličtina The Giants
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1969, 10 min

Obsahy(1)

Satirický snímek, ve kterém se neustále hádají mezi sebou Franta a Jarda. Každý má svého obra ochránce. Pošlou na sebe své obry. Poté je však obři opustí a nastává otázka: "Co si počneme bez našich ochránců?". (zdeny99)

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co si počnem bez našich ochránců! Výborná satira kritizující naše poměry v tehdejším Československu. Velmi magický snímek, zajímavý tím že byl proložen autentickými filmovými záběry..Ocenil bych ale určitě mluvený komentář a pak jednoznačně zvuk a všechny ty ozvěny, po této stránce byl snímeček vskutku velmi efektivní..Námět, scénář, režie: Gene Deitch. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Gene Deitch rýpá do lidí téměř tak drze jako Jan Švankmajer v nejlepší formě, jen při tom používá klasickou papírovou animaci. "Co si počnem bez našich ochránců?" Josef Somr a Miroslav Macháček to skvěle nakřičeli. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si myslela, že vzhledem k roku výroby, jde tady o kritiku srpnové invaze z roku předešlého, ale mr.filo píše, že to bylo jinak. Každopádně zamyšlení je to trefné a pravdivé, použitelné na stále se opakující podobné situace lidských dějin. Animace se mi ale moc nelíbila. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipný krátkometrážní animáček amerického režiséra Geneho Deitche, který skončil v trezoru... Soudruhům zjevně vadilo, že postrádal socialisticky výchovný tón... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Gene Deitch sice stál u zrodu nejslabších (resp. jediných slabých) dílů Toma a Jerryho, tahle miniatura se mu ale povedla. Skvělá a především vtipná alegorie nejen na komunistické mocipány, ale i "běžné" občany (běžné píšu záměrně v uvozovkách, ve filmu sami uvidíte proč), dobře znázorněná vnější nadřazenost a vnitřní slabota... A ze závěru mě ještě teď mrazí. Navíc mi tento krátký film přijde vtipnější než Švankmajerův "Konec stalinismu v Čechách", který občas sklouznul k nějakému trapnému vtípku (ač je oba hodnotím stejným počtem hvězd). ()

Související novinky

Zemřel oscarový Gene Deitch

Zemřel oscarový Gene Deitch

20.04.2020

Gene Deitch, mimo jiné taky animátor slavného seriálu Tom a Jerry, zemřel ve věku 95 let. Režisér a scenárista měl na kontě Oscara za nejlepší animovaný krátkometrážní film z roku 1960, zajímavostí… (více)

Reklama

Reklama