Reklama

Reklama

Lady Terminator

(festivalový název)
  • Indonésie Pembalasan ratu pantai selatan (více)

Obsahy(1)

Vraždenie Kráľovnej južných morí, ktorá zabíja mužov svojou vagínou, zastaví až jej manžel Elias. Kráľovná ešte pred smrťou vyriekne kliatbu, že sa vráti o 100 rokov a pomstí sa na jeho potomkoch.
O mnoho rokov neskôr americká študentka antropológie Tanya cestuje do Indonézie kvôli diplomovej práci o Kráľovnej južných morí. Posadne ju zlý duch Kráľovnej s cieľom nájsť a zavraždiť speváčku Eriku, ktorá je Eliasovým potomkom. Tanya zabije každého, kto sa jej postaví do cesty. Medzitým sa americký policajt Max snaží zničiť monštrum a ukončiť zmätok. Podarí sa mu zastaviť "Lady Terminator" skôr, ako nájde Eriku? (helljahve)

(více)

Recenze (60)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Komentář pro otrlého čtenáře: „H. Tjut Djalil vytvořil dílo dalece přesahující původní záměry. Na indonéské lidové moudrosti a tamním folklóru vystavěl snímek výjimečné směsice kvalit. Terminátorský motiv západního umělého materialismu ustupuje genderovým tématům vztahu muže a ženy, ovšem ani zde se Djalil nenechává ukolébat a genderová paradigmata kriticky nabourává a vede tak latentní polemiku nad úkolem ženy v dnešní společnosti. Vše je vkusně prostoupeno indonéskou lidovou moudrostí, která ovšem funguje na pro Evropana zcela odlišném a těžko pochopitelném způsobu uvažování. Způsob, jakým se kladné postavy vypořádávají se skrytým zlem, nachází své kořeny v prastarém tamním vědění, které je ostatně personifikováno záběrem v městské knihovně. Ovšem i to je zdiskreditováno a ukáže se jako neúčinné. V tomto kontextu tak můžeme Penbalasan ratu pantai selatan chápat jako demýtizaci mýtu spojenou s nástupem globální doby, kdy způsoby staré a osvědčené ustupují novým radikálnějším. Pro pozorného diváka se tak otevírá množství alternativ, které ve své poučnosti, otevírají zcela nové hranice. Takové filmy dříve nesly označení: „Pro školu a dům“.“ [FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA 2010] ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Třeskutě stupidní béčko plné úchvatných laciných momentů a toporného herectví, občas okořeněné senzací prostinkých speciálních efektů či nahoty. Jak je pro indonéský brak charakteristické, spojuje se zde klasická lokální legenda s rámcem hollywoodských žánrových vzorů. V tomto případě došlo ke splynutí legendy o Královně jižních moří s Cameronovým "Terminátorem". Výsledkem je úchvatně přímočarý akčňák, kde vyprávění nesleduje žádnou dramatickou linii a jednotlivé sekvence jsou motivovány výhradně tím, že něco takového bylo právě v "Terminátorovi". Ovšem z genderového hlediska se "Lady Terminator" ukazuje jako radikální film. Je třeba si uvědomit, že Indonésie je stát s majoritou muslimů a tamní společnost je silně patriarchální. V takovém kontextu je film, kde vyzývavá žena zabíjí muže střelnými zbraněmi (dojde také na střelbu mezi nohy) i v posteli svou vagínou, je velmi odvážný. Mužské postavy jsou často karikované (extrémní je to ve finále, kde hrdinovi na pomoc přispěchají jeho macho kámoši z Ameriky, což zavdává ke scénám mísícím náladu Modré ústřice s buranskou estetikou) a nakonec pouze žena dokáže vražedkyni zastavit poté, co ji před ní nedokázali ochránit muži se svými velkými pistolemi a puškami. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové předělávky známých globálních hitů z dílen "exotických" kinematografií jsou u publika konzumujícího brakové žánry pochopitelně oblíbené. Je ale zrovna Lady Terminator tak známá, protože ze záplavy podobných děl jakkoli vyčnívá, nebo za jejím úspěchem stojí spíše náhoda? Kloním se rozhodně k té druhé možnosti. Přesazení většiny syžetu Cameronova Terminátora do kontextu indonéské mytologie mnoho ozvláštnění nepřináší a ve všech ostatních ohledech je Lady Terminator snímkem zcela zaměnitelným s haldami jiných filmů podobné produkční a estetické kategorie (i když gore efekty a výbuchy jsou z ohledem na podmínky vzniku spíše nadprůměrné). Teze o genderové radikálnosti beru jako absurdně nadsazené, pokud tedy někdo nebude schopen ukázat, že se film v tomto ohledu opravdu vymyká jiným indonéským snímkům z této doby. Obsazování žen do akčních rolí je přeci častou konvencí dobového braku (včetně hongkongského, či filipínského točeného pro západní trh) a nezdá se, že by film s ženskou antihrdinkou pracoval jakkoli uvědoměle. A nelze přece tvrdit, že v Indonésii je každá postava ženy zabíjející chlapy radikálním gestem boje proti patriarchátu. To už bychom za výraz feministické vzpoury mohli označovat i novější indonéský trend obsazovat do filmů známé japonské pornoherečky. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA 2010) Neočekávejte zábavné béčko od začátku do konce ani vzhledem k zemi vzniku genderově radikální podívanou, protože guilty pleasure potenciál je přítomen pouze ve scénách nekopíruících první díl terminátoří ságy a vtipnost napodobování scén z Cameronova techno-noir thrilleru se brzy omrzí. Mužský machismus a americké herojství je zde sice karikováno a ženské postavy jsou prezentovány jako ty silné, schopné na rozdíl od těch chlapských vyřešit problém, ale... ženy jsou zde především na pohled a potěchu mužského diváka. Ten není znepokojován detailními scénami vaginy dentaty v akci (film o kastraci nevyvolávající kastrační komplex?), naopak se usmívá zjevné lacinosti celého projektu a hloupé doslovnosti. Ve výsledku "ani tak špatné, až je to zábavné", ani "genderově radikální", fungující nejspíš jen se správně naladěným publikem, posíleným patřičnými substancemi. ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Poriadne béčko z 80.rokoch, mimochodom z Indonézie. Je až neuveriťelné že už v tých rokoch tam dokázali natočiť takú pecku. Kiež by sa aspoň také filmy točili dnes u nás. Z dnešného pohľadu môže byť mladšiemu divákovi skôr k smiechu, možno aj preto že okato vykráda scény z Terminátora 1. Pre mňa však film ani po vyše 20.rokoch nestratil nič so svojeho kúzla, a kto má rád staršie akčné horrory tu si príde na svoje. Nebudem sa tu zmieňovať o hereckých výkonoch a iných veciach. Tento film je proste tak zlý, že je až výborný! Moje hodnotenie určite bude neobjektívne, pretože mám stále v živej pamäti ako sme to niekedy dávno, skoro so zatajeným dychom dookola pozerali na Vhs v strašnej kvalite a so simultánnym dabingom. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama