Reklama

Reklama

Mizu no naka no hachigatsu

  • angličtina August in the Water

Recenze (3)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Meditativní a ne úplně nejjednodušeji uchopitelný snímek, který velmi brzy z coming-of-age dramatu plynule přejde do hloubavé sci-fi polemiky divokých (nejen) Gaia myšlenek. Vláčné tempo je nedílným prvkem a jen podtrhuje stylisticky bezchybnou stránku tohoto filmu. Luxusní vizuál nemá obdoby a díky podbarvení těžce popsatelným hypnotickým soundtrackem vynikne o to víc. Přesný ambietní doprovod je potřeba skutečně vyzdvihnout, poněvadž filmu vdechl obrovskou porci atmosféry. Obsazení je velmi sympatické a není mu co vytknout. Příznivci jednodílných plavek si přijdou na své. Prkennost hlavního hrdiny, která sice občas udeří do očí na druhou stranu skvěle dotváří jeho charakter. Film není pro každého a do každého rozpoložení, hranice mezi ukolébáním a učarováním je v August in the Water velmi řídká. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Zpráva o konci světa zahuštěného lidmi, odpadem a kouřem. A mezi nimi poslední obracečka vody, která jej jako jediná může spasit. Film dvě hodiny balancuje na laně, když zprvu roztomilé středoškolské romanci postupně přidává vrstvy metafyziky, astrologie a ezoterismu. Co může působit jako obrovské sousto, se v rukou Išiiho stává meditativním pojednáním o destrukci a nepříznivém vlivu člověka na své okolí. Devadesátky jsou tu navíc v plné síle, doplněné nepopsatelně éterickým soundtrackem, čarovnou barvohrou mořsky modré s vyprahle žlutou a lehce naivním herectvím přesně zapadajícím do atmosféry letního japonského maloměsta. Neuvěřitelná je pak zejména lehkost, s níž dokáže fungovat na rovině intimní i veřejné, lokální i kosmicky rozlehlé, aniž by ztratil kousíček pověstné magie. Dnes už zapomenutý film, který si díky internetu vybudoval pověst nepolapitelného kultu, jehož krása může být oceněna jenom v kvalitě kostičkovaného DVD. V době klimatických změn, vnitrozemských tornád a úmorných veder je o to pravděpodobnější, že vás strhne na svou stranu. 90 % ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Plavec Isuku se spolužačkou Ukiyou se zamilují. Když se zdá, že vznikne hlubší vztah, dívka po nehodě při skoku do vody zcela změní svou povahu, zapomene na předchozí život a získá nadpřirozenou sílu. Zatímco se ve městě projeví záhadné síly jako je pád dvou meteoritů a podivná choroba měnící lidi v kámen....Pozoruhodné stylistické prostředky nenechají diváka lhostejným, hudba, záběry zesilují vnímavost a vytvářejí jeden z nejzajímavějších a nejjemnějších příběhů o lásce z japonského filmu 90.let. To citové se v druhé části mění ve sci-fi a film se stává zvláštním, tajemství se mění do podivných paranormálních efektů, scénář zatuhne, napětí se ztratí a v ústech zůstane pachuť. Film se stane divákovi buď vzdálený nebo hypnoticky krásný....Jde o New Age sci-fi, v němž působí astrologie, kameny vydávají kryptické významy a hrdinka má kosmické poznání, že všechno na zemi je táž molekula....Film je o vodě a kameni, je to dvouhodinový výlet do surreálného světa.(70%) ()

Galerie (50)

Reklama

Reklama