Reklama

Reklama

Malá Hanoj

  • angličtina Little Hanoi
Česko / Německo / Slovensko, 2012, 75 min

Režie:

Martina Saková

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh Chung a Nguyet, dvou vietnamských děvčat, zápasících o svou budoucnost v České republice. V rozmezí více než šesti let sledujeme kroky, které tyto dvě nejlepší kamarádky podniknou, aby si v Evropě vytvořily nový domov a perspektivu.  Nový dokument, realizovaný v koprodukci HBO Europe a společností Projector 23 a FilmFrame, se soustřeďuje na vietnamskou komunitu v posttotalitních Čechách. Protagonistkami kroniky - natáčené šest let - jsou dvě nerozlučné přítelkyně Chung a Nguyet, jež původně pracovaly na tržišti v Dubí u Teplic, na nechvalně proslulé silnici E 55. V úvodní epizodě - natočené v zimě roku 2005 - prodávají levné zboží německým turistům. Další kapitoly chronologicky sestaveného svědectví sledují, jak se vyrovnávají s hospodářskou krizí i s vlastními klopotnými osudy. Činorodé dívky musí čelit poklesu kšeftů, způsobených otevřením nové dálnice do Drážďan. Nguyet dočasně přesídlí do Prahy, kde se snaží uspět v salónu se svatebními šaty ve známé tržnici Sapa. Chung se svým milým Tienem zplodí synka, kterému dají české jméno Petr. Nguyet se po roce vrátí zpátky do Teplic a dívky se spolu se svými partnery sejdou na oslavě vietnamského Nového roku. Nguyet se posléze rovněž stane matkou a obě mladé ženy začnou podnikat ve večerkách... Dalšími klíčovými postavami snímku jsou dvě Češky, jež si přivydělávají jako chůvy vietnamských dětí: Věra Kubáňová, jež vychovala Chung jako její náhradní babička, a Marta Bláhová, jež se stará o jejího synka. Dokument, který natočila mladá slovenská režisérka Martina Saková, líčí každodennost cizokrajné menšiny, jež se vyznačuje mimořádnou pracovitostí a odolností. Ve výpovědi postaršího vietnamského páru se ohlíží i za krušnými časy války, kdy se rodiny ve vzdálené zemi musely ukrývat před bombardováním. Vrací se také k počátkům existence vietnamské komunity u nás, jež spadají do osmdesátých let minulého století. Kontingenty mladých lidí - určených pro práci v ČSSR - podléhaly přísnému výběru a délka jejich pobytu u nás byla úředně omezena. (HBO Europe)

(více)

Recenze (4)

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Pekny vhled do poměrně posmutnělého života Vietnamců v ČR. Dal bych 3*, ale Nguyet je neuvěřitelně sympatická a přeju ji jen to nejlepší. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nevtáhlo mě to tak, jak by asi časosběrný dokument měl. Navíc 6 let je sakra málo na vydedukování nějakých dramatických změn (skoro každá mladá holka změní práci, byt a otěhotní) 4/10 ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře natočený dokument, který nás nechá nahlédnout do vietnamské komunity, nastíní jejich radosti a strasti na cestě za "štěstím" v Česku. Za těch 6-7 let si myslím to podstatné dokument pokrývá, navíc je obohacen povedenými klipovými vložkami :). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama