Reklama

Reklama

Execution of Czolgosz, with Panorama of Auburn Prison

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
USA, 1901, 4 min

Obsahy(1)

Tento krátký snímek je rekonstrukcí popravy polského anarchisty Leona Czolgosze, který spáchal atentát na amerického prezidenta Williama McKinleyho. Prezident na následky atentátu v roce 1901 zemřel. Czolgosz byl odsouzen k smrti na elektrickém křesle a rozsudek byl dne 29. října 1901 vykonán. (zdeny99)

Recenze (12)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Vlastně snad první dokument ze skutečné popravy na elektrickém křesle, který jsem viděl. Žádné dlouhé průtahy, žádný odchod do oddělené kabiny, vyzkoušet - posadit - "chce odsouzený něco říci?"- zapnout - hotovo - lékař konstatuje smrt. Dneska jsme to sfoukli za 3 minutky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Americký prezident William McKinley zomrel v roku 1901 na následky atentátu, spáchaného anarchistom poľského pôvodu Leonom Czolgoszom. Film od začiatku navodzuje pošmúrnu atmosféru panorámou dymiaceho fabrického komplexu Auburnskej väznice, aby vzápätí zaznamenal priebeh popravy atentátnika na elektrickom kresle. Policajní zriadenci prizerajúci sa natriasajúcemu sa Czolgoszovi pod prúdom, pripomínajú nezúčastnených poštových úradníkov, čím sa emocionálny účinok scény paradoxne vyostruje. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

NEJDE O SKUTEČNOU POPRAVU NA ELEKTRICKÉM KŘESLE, ALE O DOKUDRAMA. Je to jasné? Velmi zajímavé a mrazivě technicky provedené dokudrama o popravě atentátníka Czolgosze. Porter tentokrát nezobrazil mechanicky událost, kterou dal do názvu filmu, ale zasadil ji do širšího kontextu a použil aspoň trochu scénáristiky. Ponuré prostředí věznice dokáže dokonce vzbuzovat patřičné emoce. Dle mého názoru Porterovo opus magnum. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Trochu mě přes 100 let staré video v "rotten.com" stylu zklamalo. Čekal jsem světelnou megashow a dostal jsem jen několikánásobné nevýrazné "pokynutí" vězňovy hlavy. Bez zvuků ( a čichových vjemů ) taková poprava člověku moc nedá...mimochodem Electrocuting an Elephant je lepší :-) ()

Zajímavosti (3)

  • V některých verzích byly i ukázky prezidenta Williama McKinleyho v den atentátu následované záběry z jeho pohřbu. (Mr.Ocek)
  • Panoramatický úvod byl natočen v den, kdy proběhla poprava skutečného Leona Czolgosze. (Mr.Ocek)
  • Film je detailní rekonstrukcí, která vycházela z vyprávění očitých svědků. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama