Reklama

Reklama

Life of an American Fireman

Obsahy(1)

Krátkometrážní film kombinující dokumentární a hrané pasáže, zobrazující záchranu ženy a jejího dítěte z hořícího domu. Ve filmu je použito časově narativního opakování děje. (Dragoni)

Recenze (15)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Prvá kombinace dokumentárních a hraných scén od tohoto amerického režiséra..Porter tu šikovně kombinuje dokumentární materiál z hasičských zásahů s fiktivními hranými scénami a líčí záchranu matky a jejího dítěte z hořicího domu. Pěkný detailní záběr: ruka hasiče pohybuje poplašným zvonem.. ()

Triplethink 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako Velká vlaková loupež. Nicméně je zde vidět jak se Porter snaží formovat příběh filmu obecně. Na dnešního diváka může působit zmatečně dvojí odehrání jedné situace (jednou zevnitř a jednou z venku), nicméně tato forma opakování je v té době ve filmu běžná. Velmi výrazné jsou zde přechody mezi interiérovými záběry, které jsou už opravdu filmové, a záběry dokumentárními, které dle mého názoru značně zaostávají. Možná i díky nim je film trošku nudnější. I tak toto Porterovo dílo zaslouží obdiv. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Koukám, že nám ti hasiči jeli pěkně dlouho, stihla přijít i obleva. Již v lednu 1903 se objevila má nepřítelkyně - zadní projekce, zvláštní, zde ani příliš nevadila, dokonce dávala smysl. Na tomto pionýrském hraném dokumentu jsou znát první neohrabané krůčky, když chce režisér představit záchrannou scénu z obou stran, ukazuje ji dvakrát. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Do žánru bych ještě doplnil dokumentární,protože mi to celé přišlo spíš jako ukázka hasičského zásahu,než akční film.Je to i celkem zajímavý snímeček v provnání s mnoha svými současníky,ale když vezmu v potaz,že Porter natočil ve stejném roce Velkou železniční loupež,tak je tam co do sledovatelnosti velký rozdíl. Pro mě jako člověka,který nikdy neviděl hasičský vůz tažený koňmi,je tento film tak tršoku šok. Obzvlášť by mě zajímalo co byly ty podivné kouřící přístroje na některých vozech. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Jeden z prvních filmů, který vznikl spojením dokumentárního a inscenovaného materiálu. Základem byly snímky výjezdu hasičů převzaté z Edisonova archivu, které Poter doplnil o příběh matky a ďítěte. (everlong)
  • Snímka je považovaná za prvý dejový film. (Zdroj: refresher.sk) (kacer4)

Reklama

Reklama