Reklama

Reklama

Uncle Josh at the Moving Picture Show

všechny plakáty
Komedie / Krátkometrážní
USA, 1902, 2 min

Obsahy(1)

Dvouminutový snímek z počátku 20. století, který zobrazuje vyděšeného diváka z prvních filmových snímků. Nejprve diváka velice okouzlí tančící žena, tak jde blíž k plátnu. Poté se ale na plátně objeví vlak, který diváka velice vyděsí. (zdeny99)

Recenze (15)

Matty 

všechny recenze uživatele

Krátký filmeček, který názorně demonstruje zmatenost prvních diváků nad nově se rodícím médiem. Nevěděli, co si myslet, jak k tomu přistupovat, ale naštěstí film nikdy zcela nezavrhli. Co bychom pak v dnešních dnech pořád dělali, že? ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Plné kvality tohoto ultrakraťase (ve své době průměrně dlouhý snímek:) můžeme v podstatě zhodnotit až dnes, protože svého času byl strýček Josh zjevně jenom jakousi reklamní postavičkou, která demostrovala sílu "pohyblivých obrázků" a jejich dopad na nezasvěcené obecentsvo, které do jisté míry mohlo "moving pictures" vnímat stejně. Avšak dnes právě máme možnost náhlednout, k čemu vlastně první filmy byly - k tomu, aby divákovi ukázaly, jaká je síla hybajících se obrázků... ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Kratičká komedie o strýci Joshovi,který je patrně poprvé na filmové projekci.Jeho reakce na promítané filmy možná připadaly tehdejším lidem vtipné,ale já v nich dnes už nenajdu tolik zalíbení.Ale nápad promítat film ve filmu je podle mě docela originální,nevzpomínám si,že bych to viděl v nějakém filmu z té doby.Nejsem si jistý jak spravedlive hodnotit,ale vzhledem k roku vzniku přidám třetí *. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Emócie z vynálezu. Bohvie ako to bolo, zjavné je, že premrštené pocitové efekty z nových objavov patrili medzi možné reakcie publika na prvé premietanie. Dnes, kedy prevažuje odstup a zdanlivá nadhľadová nezúčastnenosť nad vecami i javmi (= pokrytectvo povrchnosti alias postmoderny), by takúto reakciu u ľudí už nevyvolal hádam ani príchod mimozemšťanov. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Výborný skeč o strýčku Joshovi, který symbolizuje zmatení prvních filmových diváků při promítání na plátno, když se pokoušeli do filmu zasahovat nebo prchali před přijíždějícím vlakem. Dnes se ovšem mnohdy ukazuje, že tyto legendy o "děsivých" počátcích filmů nejsou tak úplně pravdivé. Podobný nápad použil také Godard ve filmu Carabiniers. ()

Zajímavosti (1)

  • S velkou pravděpodobností je film remakem staršího filmu The Countryman's First Sight of the Animated Pictures, kde nahradil Edisonovy scény za scény filmu ve filmu, včetně Parisian Dance (1897) a Black Diamond Express (1896). (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama