Reklama

Reklama

Chaloupka strýčka Toma

  • USA Uncle Tom's Cabin
všechny plakáty
Krátkometrážní
USA, 1903, 17 min

Režie:

Edwin S. Porter

Předloha:

Harriet Beecher Stowe (kniha)

Kamera:

Edwin S. Porter

Obsahy(1)

Eliza je otrokyní. Má dítě. Domlouvá se s Tomem, dalším otrokem, na společném útěku. Tom se k Elize však nakonec nepřidá, a ta tedy utíká se svým dítětem sama. Zatímco je na útěku, Tom je prodáván od jednoho otrokáře k druhému. Film je adaptací stejnojmenné novely, již napsala v roce 1852 Harriet Beecher Stowe. (Atrekan)

Recenze (5)

dwi 

všechny recenze uživatele

Vzrůstající rivalita mezi Edisonovou společností a Biographem se pozitivně odrazila v inovativních filmových nápadech. Konkurenční Biograph najal osvědčeného herce Josepha Jeffersona známého pod pseudonymem Rip Van Winkle, jehož vzrůstající popularita dráždila i samotného Edisona. Ten vsadil na osvědčenou kartu, přesněji na hereckou společnost Uncle Tom´s Cabin oblíbenou hlavně na severu Spojených států amerických. Porter do filmové podoby převedl jedno z jejich oblíbených divadelních představení, jehož děj je směsicí předramatizovaných, sentimentálních a roztančených scén tehdy mezi publikem velmi žádaných. Tradiční infantilně zdobné kulisy (plovoucí kry, bouřka..) a napínavý příběh z otrockého jihu s heroickým koncem dodal společnosti patřičnou finanční mízu, díky níž Edison mohl tvořit stále nákladnější a výpravnější podívanou. Ve filmu použity již mezititulky. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to možná pokrokové v mnoha ohledech, ale Porter se snažil spíš o to, aby byla ta pokrokovost vidět, než aby k něčemu sloužila. Zlatý Griffith co do posedlosti pokrokem oproti tomu - z něj aspoň něco vzešlo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pokrokovosť možno, no dĺžka prehnaná vzhľadom na tú nudu a divnú nadväznosť scén. Nemôžem to pochváliť, sú tam mnohé nepochopiteľné správania ľudí, nezaujalo ma to. ()

Reklama

Reklama