Reklama

Reklama

Divoká Čína

(seriál)

Čína byla dlouho světem uzavřeným před očima Západu. Teprve teď se naplno otevírají brány poznání této jedinečné země plné nečekaných objevů. Rozlehlá čínská krajina je plná extrémů a rozmanitostí. Najdeme tu hory, deštivé lesy, pouště i jeskyně a v nich i jejich obyvatele, živočichy všech druhů.
Čína představuje své nejneuvěřitelnější přírodní fenomény!

1. Srdce Draka
Jižní Čína je plná rýžových políček, která svérázně tvarují místní kopce. Je to kraj plný překvapení - vedle orajících rolníků jsou řeky s trpasličími aligátory, rybáři využívají k lovu trénované kormorány a zdejší netopýři mají zvláštní chutě. Zároveň tu žije téměř 300 milionů lidí, kteří také výrazně zasahují do běhu přírody a s nimiž musí divočina koexistovat.

2. Šangri-La
V jihovýchodní Číně se nachází pravděpodobně nejvíce přírodních pokladů z celé země. Krajina je plná mocných řek a hor, na jejich návětrných svazích žijí primáti. Lesy jsou obývány pestrými ptáky, domorodými kmeny i divokými slony a ukrývají tajemství svého vzniku.

3. Tibet
Tibetská plošina pokrývá čtvrtinu Číny. Tato hornatá divočina s ledovci pokrytými Himalájemi patří k nejobdivovanějším místům na světě. Tibet je domovem medvědů, jaků a vzácných antilop orongo. Unikátní kultura spoluutvářená buddhismem činí z Tibetu zcela výjimečnou zemi.

4. Země pandy
V srdci Číny se nachází centrum civilizace staré přes 5000 let. Zde žijí jedna z nejpodivuhodnějších čínských zvířat - pandy a zlatí takinové. Za posledních padesát let prodělala Čína překotný vývoj, který s sebou přinesl i řadu negativních dopadů na životní prostředí. Jak se podaří lidem vypořádat se s těmito problémy v budoucnosti?

5. Za Velkou zdí
Velká čínská zeď měla Čínu chránit před nájezdy nepřátelských barbarů. Za ní se rozkládá země válečnických kmenů a extrémních klimatických podmínek. Stálezelené lesy, travnaté pláně i pouštní duny utvářejí tento historický region, kterým vedla Hedvábná stezka.

6. Příliv a odliv změn
Pobřeží východně od Velké čínské zdi je místem značných rozdílů. Futuristická moderní města sousedí s vesničkami a divokými mokřady, v nichž přežívají vzácná zvířata. 700 milionů lidí, znečištění a masový rybolov se musí zákonitě projevit i na stavu životního prostředí a čínský příklad je velkou lekcí i pro zbytek světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem bohužel jako první nejlepší epizodu (Šangri-La), byl jsem uchvácen... další už to zdaleka nepřekonaly. Co se mi vlastně dost líbilo proti obvyklému formátu podobných BBC filmů, že neprezentuje oblasti s hrubě vystříhanou jakoukoli stopou člověka, ale naopak tak třetina ukazuje právě interakci obyvatel s přírodou, jak to tam skutečně je. Tedy žádné melancholické snění nad už prakticky neexistujícími ostrůvky divočiny, ale realita. Takřka výborné. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jeden z dokumentů BBC, jehož sledování znamená požitek pro duševní pohodu a utišení hladu po zajímavých informacích s pohledem na bezkonkurenčně nejhezčí filmové záběry divoké přírody. Konkrétně dnes mě kupříkladu fascinovaly zpomalené záběry netopýra letícího za svitu měsíce těsně nad vodní hladinou a lovícího ryby. Všude tma, jen on a třpytící se vodní tříšť při jeho doteku, a to z několika úhlů. Nebo dosud neprozkoumané jeskyně, v nich živočichové, kteří dosud čekají na své pojmenování. Úsměvné bylo představení, jak si dokázal člověk ochočit Kormorána. Od vylíhnutého ptáčete ho učil poslušnosti a když vyrostl, odjeli na řeku lovit ryby. Podvázal jim krky, aby je nemohli spolknout a Kormouši poslušně lovili do proutěného koše. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Záběr této dokumentární série je obrovský. Nevím kolik obdobně rozsáhlých projektů o Číně existuje, ale každý díl je doslova napěchován zajímavostmi, přičemž tak 95% tvoří něco, co jsem nikde jinde zatím neviděl. Neznámá pohoří, pouště, moře a fauna, je toho nepřeberné množství. A přesto, v silné konkurenci BBC této sérii k pomyslné dokonalosti něco chybělo. Možná je to osoba průvodce, který by vyprávění učinil zúčastněnějším, i když i bez něj se může dokument obejít (jak dokazuje např. jen komentovaný dokonalý South Pacific). Bernard Hill ale tak silné charisma nemá. A další věcí je, že se zde sice zmiňují ekologické problémy Číny, ale v celkem smířlivém ukázněném duchu, který podle mého instinktu neodpovídá realitě. To jiné série jsou mnohem nekompromisnější. I tak se jedná o šestihodinový sled krásy. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument nejen o přírodních krásách Číny s překrásnými dechberoucími obrazy s výborným komentářem. Hned od první minuty při sledování všech šesti dílů jsem se ani trochu nenudil což se o naší „Na cestě po..." nebo „Cestománii " říct nedá. Vynikající !!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne perfektny dokument vysielany na Dvojke o CLR : Cinskej Ludovej Republike a o zivote v Tibete. A tento dokument nech sluzi ako dalsi vyborny dokaz toho, ze sa oplati sledovat len verejnopravne televizie /jednotka, Dvojka, CT1, CT2/ a ze sa treba vysrat na "ponuku" sukromnych TV. 92 % ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Letem světem historií, pamětihodnostmi, přírodním bohatstvím i etnickými skupinami regionů obrovské Číny. Dávám přednost obsahově sevřenějším projektům. 3-4* ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem sice viděl jen první díl, ale vemte si to takhle: je to dokument, takže je fuk, po kolika dílech se to hodnotí a navíc je to dokument od BBC, takže každý průměrně vzdělaný občan ví, že jsou jen dvě možnosti: kvalita se buď udrží a nebo se zvedne. Nevím o existenci jiného dokumentu o Číně, ale i kdyby se této zemi věnoval každý druhý, tohle jen těžko překoná. Dechberoucí dlouhé záběry, překrásná země, překrásná hudba, tradiční vizuální lahůdka a hlavně jedna neskutečně zajímavá informace vedle druhé. Opravdu, index zajímavosti je asi tak 1000, navíc se mi na tomhle líbí i to, že to není čistě jen o fauně, ale i o lidech (lov ryb pomocí ochočených kormoránů fakt stál za to). Divoká Čína je další kvalitní dokument z dílny BBC a mou touhu po věcech podobného typu naprosto uspokojil. 100%, tradičně dokonalé. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Od BBC snad nic jiného než špičkovou kvalitu čekat nelze... Jen mě trochu zaráží, že ve filmu skoro vůbec nezazněly problémy současné Číny - tedy omezování lidských práv a silně znečištěné životní prostředí. Vím, že upozornění na tyto problémy není účelem dokumentu, ten se nám snaží ukázat "Říši středu" takovou, jakou byla po staletí a tisíciletí - s tradičním životem tamních obyvatel a s původními zvířecími obyvateli a takovou, jakou již dlouho nebude a někde i dlouho není - pokud bude pokračovat krutá komunistická vláda. Aby to ale nevypadalo, že to takto vypadá všude v Číně 21. století. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

1. Srdce draka **** Číňania pestujú ryžu najmenej 8000 rokov a ryžové terasy sú najstaršie ľudské stavby. Každý centimeter štvorcový úrodnej pôdy je obrábaný a obydlia sa musia tiesniť na skalách. Tento spôsob života v industriálnej Číne nie je bežný, ale v južnej Číne na rozsiahlych oblastiach áno. Navštívime najväčšie krasové jaskyne a najzaujímavejším momentom je rybolov s pomocou cvičenych kormoránov, ktoré prinesú rybu ako cvičený poľovný pes. 2. Šangri-La *** Sviatok vody je celkom rovnaký ako naša veľkonočná oblievačka, len sa tam polieva všetko hlava-nehlava muži, ženy a deti. 3. Tibet **** Život v súlade s prírodou je jeden z menej známych aspektov budhistického náboženstva. Moderný svet je ale veľkým ohrozením pre krehkú rovnováhu tibetskej prírody. 4. Krajina pandy **** Silná spätosť s prírodou je podstatou čínskej kultúry a náboženstva po tisíce rokov. Snažil sa to zmeniť Mao Ce Tung svojím mottom, že človek si musí prírodu podrobiť, ale dnes je trend už opačný. Aspoň teoreticky podľa dokumentu. Množstvo druhov výnimočných pre Čínu je ohrozených a tak poteší pohľad na človeka, ktorý kŕmi krokodíla. 5. Za veľkým múrom *** Za čínskym múrom to už nie je priemysel a ľudia, ale je to skôr o prírode a ľadovej zime. A tiež o posledných divokých koňoch a orloch vycvičených na lov. 6. Krajina veľkých premien **** Na východnom pobreží Číny žije 700 miliónov ľudí v mnohých sídlach a tak nie je jednoduché udržať súlad človeka a prírody. Na niektorých miestach sa to darí a na to sa epizóda sústreďuje. Naopak, rieka Jang'C je najväčším zdrojom znečistenia Tichého oceánu. Posledný diel je zbierkou najrôznejších zaujímavostí z pobrežných oblastí a z mora od mrakodrapov až po delfíny a koraly. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

BBC je prostě zárukou kvality a tento dokumentární seriál není výjimkou. Trochu jsem se bál toho zakomponování čínské společnosti a její vztah k přírodě, ale bylo to nakonec uděláno perfektně. Záběry přírody nepotřebují komentář, byly totiž většinou naprosto úchvatné ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Čína je dnes skloňována především v souvislosti s režimem, nesvobodou, uzurpátorstvím (Tibet apod.). Tenhle dokument vás "neunavuje" tímhle vším, co už jste slyšeli tolikrát, nahlíží na tuto zemi úplně jinak. Odkrývá její přírdní krásy, život obyčejných lidí... ()

Reklama

Reklama