Reklama

Reklama

Sen zimní noci

  • Srbsko a Černá Hora San zimske noci (více)

Obsahy(1)

Srbsko, zima 2004. Lazar se po deseti letech vrací z vězení. V domě, kde kdysi žil s matkou, nalézá nové obyvatele válečné uprchlíky z Bosny. Jasnu opustil manžel, protože se nedokázal vyrovnat s onemocněním svého dítěte, a tak tu teď, v cizím prostředí, žije sama s dvanáctiletou dcerkou Jovanou, postiženou autismem. Lazar nejprve trvá na jejich odchodu, ale když zjistí, že v ubytovně už není místo, dovolí jim zůstat. Ty dva Lazara a Jasnu spojuje snaha vyrovnat se s tragickou minulostí a zkusit začít nanovo. Nepřímo jim to usnadňuje malá Jovana, žijící ve světě determinovaném nemocí, z něhož pro ni s trpělivostí a porozuměním hledají cestu. Společná touha po lásce a rodinném štěstí dává oběma sílu zapomenout, ale před vlastní minulostí se zřejmě utéct nedá Goran Paskaljević volně navázal na dramatickou filmovou mozaiku jednoho bělehradského dne Sud prachu v níž právě Lazarův krvavý konflikt s nejlepším přítelem tvořil dominantu. Jako by cítil naléhavou potřebu dopovědět životní příběh svého hrdiny a dokončit tak osobitou analýzu balkánského charakteru homo balcanikus, jak to tehdy označil jeden z recenzentů. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Veľmi emotívne, mierne symbolické, s dávkou typicky srbskej depresie (tento južanský typ katarznej depky milujem) a s nevyčerpateľnou témou dozvukov balkánskej vojny. Smutná krása. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Hodně silný, depresivní příběh o srbském válečném veteránovi Lazarovi (skvěle zahraný Lazarem Ristovskim známým např. z Kusturicova Undergroundu), který se snaží vrátit do života a zapomenout na svou minulost. Pokud ale nemáte co dělat a jen tak chcete zajít do kina, na toto nechoďte. Je to skvělý film, ale žádná odpočinková záležitost. ()

Reklama

derryl 

všechny recenze uživatele

Velice důležitý srbský tvůrce, těžké a nesnadně uchopitelné téma, které je tíživé a pravdivě kruté. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Neveselé, truchlivé. Skvělé herecké výkony a atmosféra, která diváka vtahuje do děje. Jenom bych si odpustil ten konec. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama