Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jeden z westernov, na ktorých by si kritici schematickosti tohto žánru vylámali všetky zuby vrátane tých na kolieskach vo svojich hodinkách :-). Gregory Peck prenasleduje údajných vrahov svojej ženy a nemilosrdne ich likviduje. Až kým nezistí, že... Nádherné prevrátenie klasického klišé. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,400,000Tržby Celosvetovo $-║ Ničím prevratný dej ale dalo sa to zniesť. /60%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na 50. léta hodně progresivní zpracování tématu pomsty, stejně jako v před pár dny viděném jiném westernu - Boetticherově Decision At Sundown. Možná to začali Stopaři Johna Forda, ale ted už vím, že westernů vyhýbajících se schematičnosti a klišé se dá v 50. letech objevit mnohem více. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Western Drzá čela (uváděný v TV pod názvem Bravados) s uhlazeným Gregory Peckem v roli cizince - mstitele popisuje hledání čtyř vrahů Peckovy ženy (jeden z nich je i Lee Van Cleef). Ti mají být za úsvitu pověšeni za jiný zločin, falešný kat jim však umožní útěk. Pak následuje dlouhé pronásledování, kdy Gregory Peck vede pěknými přírodními scénami výpravu zcela nesamostatných dobrovolníků, radí jim a všechno střílení vyřizuje sám... Překvapivý závěr a pokání vyzdvihne film zpět na solidní průměr. Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=qG7QQvGX0PQ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro westerny, ve kterých žene hrdinu pomsta nekompromisně po stopách padouchů. Tentokrát jsem však poněkud zklamán tím, že Jim sice zločince honí, oni před ním předpisově prchají, ale bohužel se přitom víc dumá než střílí a to mi moc nesedí. Já od westernu nečekám nic míň než divoké řádění na koních, nadsamectví s rychlými kolty a nějaké ty dámy padající do upocených náručí, ale tento snímek je vystavěn na jiných základech. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výborný neschématický western, který spíše než o tasení koltů je o spravedlnosti, svědomí a právu na pomstu. Filmu se v mnoha ohledech až nápadně podobá o deset let mladší žánrový souputník Bandolero!, tento je však díky fantastickému závěru o několik tříd výše. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck a obličej lovce? Herec, který měl za svou tvář dostat Nobelovu cenu míru a který v Bravados zabíjí buď tak, že to není vidět a nebo je to zobrazeno velice decentně? Pokud ovšem mysleli zářezy na pažbě za lovení dívčích klínů, tak ano.. Křesťanský western zrcadlící dobovou zášť vůči mccarthismu a jeho honby za nevinnými (i když tihle čtyři desperáti byli nevinní jak Ceaucesku před popravčí četou), zakončený hryzajícím svědomím, zpovědí u kněze a modlete se za mě, ámen. Potěší drobná role mladičkého Lee "Il Brutto" Van Cleefa, ale žádný zázrak nečekejte. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Brilantní western o psychicky nalomeném muži, pronásledujícím čtyři ničemy, kteří údajně zabili jeho ženu. Tíha svědomí a problém pomsty je tu stavěn nad dobrodružství a přestřelky. Netypický drsný western s typicky výtečným Gregory Peckem v pro něho netypické roli drsňáka. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní podívaná s ledovým pohledem Gregoryho Pecka v hlavní i vedlejší roli. Myšlenka filmu chvályhodná (kolikrát mě při sledování jiných westernů napadlo, že to mohlo být třeba takhle) a závěr mrazivý. Ještě by to bývalo chtělo výraznější hudbu a o trochu sugestivnější režii.___P.S. Televizní ořez (projeví se opět až po titulcích) je peklo. Peklo! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

G. Peck je dobrý a strašne charizmatický herec a táto úloha pomstiteľa mu sadla výborne. Nie je to typický western a hlavná sila filmu sa ukáže v závere, kde hlavná postava dôjde k záveru, ktorý všetko čo sa doposiaľ stalo ukáže v inom svetle. Zaslúžili si smrť? Možno áno, ale .... To nech posúdi každý sám. Jedného z banditov si zahral "Krásnoočko" alias Lee Van Cleef. Vidieť ho prosiť na kolenách o život po toľkých drsných úlohach bola trošku sranda. 80% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tradicna zapletka, svizne tempo a Gregory Peck, Lee van Cleef aj Jiri Voskovec. To by stacilo k relativnej spokojnosti. Potom vsak nastupi zaver a vsetko to posunie na high new level. Cumel som na to s otvorenou hubou a neveril, ze niekto mal na podobnu vec v tej dobe odvahu. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku netradičněji pojatý western, ve kterém jsou divákovi postupně dodávány informace a na konci čeká dokonce jeden nečekaný zvrat. Takže žádné městečko, příjezd banditů a jejich střet s místním šerifem se tentokráte nekoná. Bravados je cesta za pomstou, která skončí hodně trpkým zjištěním. Gregory Peck se pro westernový žánr narodil. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych lepšími 4*. Proč lepšími? 1) hudba; 2) pointa + myšlenka; 3) Gregory Peck; 4) Lee Van Cleef + Jiří Voskovec (jeho role potěší). Ad 1) dokonale se hodí k odehrávajícímu se ději na obrazovce, obzvláště při jízdách na koni a poté v závěru, kdy Gregory Peck zjišťuje, že _________. Ad 2) myšlenka spravedlnosti a sebejmenovaní soudcem, porotou i katem známe z více filmů, ale na mě osobně vždy zabírá. Ad 3) Gregory Peck je jako obvykle skvělý, ale zde je ještě navíc nezvykle chladný a tvrdý. Jen v některých scénách mi připadal neohrabaný. Ad 4) Známé tváře....zejména první jmenovaný je legenda westernů. Drobnůstky: 1) Ve věznici je šerif zraněn nožem. Ve scéně, kdy se to stane, jednoznačně vidíme, že bodná rána je velmi blízko páteři. V záběru, kdy se šerif "belhá" do kostela, ovšem krvácí více z pravé strany....Je to však jen dorbný detail, neklasifikoval bych jej jako velkou chybu. 2) Možná je to jen mylný dojem, ale poslední obrázek v galerii jsem ve filmu neviděl! A přitom jsem sledoval velmi pozorně! Že by režisérská verze? ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Fantastický western s priamočiarym ale dobre vyskladaným príbehom, ktorý disponuje výborným záverečným zvratom a na svoju dobu je tu dosť veľa drsných scén a motívov. Gregory Peck je fantastický, skoro celý film sa odohráva v exteriéroch a kamera nádherne zachycuje tak americkú prírodu ako aj westernové lokácie a kostýmy. Vynikajúca žánrovka. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Western s psychologicky prokreslenými postavami, ale při zachování všech atributů žánru, to se jen tak nevidí. Ale vyšlo to výtečně. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Čas od času je dobré si pustit nějaký film, který by obsahoval jen samá klišé. Western The Bravados přesně takovým filmem je. Ale jen zdánlivě... Gregory Peck hraje přesně tak, jak ho všichni známe (a máme ho za to rádi) a dokonce se objeví i Jiří Voskovec (v českém dabingu mu hlas propůjčil Jan Přeučil). ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Naposled si políbil jarní úsvit. Kulatý medailonek s fotkou ženy. Ona byla mrtvá. Ten den zemřel Bůh. Prázdnota naplnila tvé srdce. Čtyři muži v cele. Stojí před tebou. Jen mříž tě odděluje od nejkolosálnějšího výplodu moderního barbarství. Jejich trest je příliš malý. Ale Ďábel ti pošle znamení. Ukáže ti cestu, jak ukojit touhu po pomstě. Hle, doba vrahů přichází. Ty jsi nyní mstitelem, soudcem i zákonem. Ten jed ti koluje v žilách. Nyní splníš ten slib, co sis dal v době šílenství. Uhlazená posedlost tyranské počestnosti nakonec pohřbí do temnot strom dobra i zla. ____(Děkuji uživateli flanker.27 za skvělý typ na film.) ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama