Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

gogo76 

všechny recenze uživatele

G. Peck je dobrý a strašne charizmatický herec a táto úloha pomstiteľa mu sadla výborne. Nie je to typický western a hlavná sila filmu sa ukáže v závere, kde hlavná postava dôjde k záveru, ktorý všetko čo sa doposiaľ stalo ukáže v inom svetle. Zaslúžili si smrť? Možno áno, ale .... To nech posúdi každý sám. Jedného z banditov si zahral "Krásnoočko" alias Lee Van Cleef. Vidieť ho prosiť na kolenách o život po toľkých drsných úlohach bola trošku sranda. 80% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V době svého dospívání jsem byl z tohoto westernu nadšený - byl totiž jiný, než všechny ty ostatní, kde obtloustlý herec předstíral nejrychlejšího pistolníka a v závěrečné , několikaminutové přestřelce zlikvidoval všechny indiány i bílé a míšené padouchy. Dnes bych filmu vytknul jistou zdlouhavost, kdy některé scény jsou zbytečně natahované, a tak se ztrácí údernost celého vyznění, které je vlastně na filmu to nejlepší - to prozření a ten pocit viny! Pro našince je film zajímavý účastí Jiřího Voskovce, který tady má docela velkou roli. Pro - nejen - křesťany pak i otázkou viny a jak píše ve svém komentáři Mariin, také otázkou, zda se člověk může sám pasovat do role soudce i kata, aniž by měl dostatečné důkazy. Inu, a pak zde máme mladičkého a později věčného záporáka Henryho Silvu, mladého Lee Van Cleefa, takže i jejich účast potěší. Nadprůměrný a poněkud neobvyklý western s trochu pootočeným jedním klišé, který je dobrý i po letech přes svou občasnou zdlouhavost. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Z čistého nebe blesk. Z čista jasna dotkl se jej střep, křehkosti soukromí. Toho času šibenic. Pohledný, zastřený, brání květ citový. Hrrr na ně. Rozzlobený, rozlícený jeho stav. Láme jeden, druhý, třetí vaz, ale vůz zapřáhl před koně. Bylo tak snadné. Obrátit pozornost, svést stopy na jiné, a přitom sám mít máslo na hlavě. Nesoudný ten za humny, který rozdupal, vyraboval jeho ráj. Vysmekl se z oprátky, z přívětivé masky, úlisný to had. Až mošna s úsporami rodiny a poslední desperát, otevřou mu zrak i svědomí na vahách. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jestliže existuje western, kde Gregory Peck dokazuje své herecké umění a hlavně drsnou stránku člověka, tak je to právě tento. Ten hraje Jima Douglase, který v podstatě se vypraví na trestnou výpravu proti čtyřem grázlům, který se dopustili násilí nad Douglasovou manželkou. Ovšem nic není jasné, tak jak to může na prví pohled vypadat. Tahounem je bezesporu Gregory Peck, který doslova má jednu drsnou hlášku za druhou. Nemám rád herečku Joan Collinsovou, je mi děsně nesympatická, ale v tomto filmu mi nějak nevadila, taky proto, že moc prostoru nedostala. Potěší vidět i Jiřího Voskovce, ovšem ve filmu není nějak výrazný, že si ho divák vůbec nevšimne. Koho si naopak všimnete je partička grázlů v podání herců jako je Lee Van Cleef či Stephan Boyd. Film má poutavý příběh a je plný napětí od začátku až do konce, navíc je zde bonus nádherná krajina s vysokým roštím, trávou atd. To všechno dodává filmu další důraz na příběhu. Nemohu dát méně než 5 hvězd a 90%. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Naposled si políbil jarní úsvit. Kulatý medailonek s fotkou ženy. Ona byla mrtvá. Ten den zemřel Bůh. Prázdnota naplnila tvé srdce. Čtyři muži v cele. Stojí před tebou. Jen mříž tě odděluje od nejkolosálnějšího výplodu moderního barbarství. Jejich trest je příliš malý. Ale Ďábel ti pošle znamení. Ukáže ti cestu, jak ukojit touhu po pomstě. Hle, doba vrahů přichází. Ty jsi nyní mstitelem, soudcem i zákonem. Ten jed ti koluje v žilách. Nyní splníš ten slib, co sis dal v době šílenství. Uhlazená posedlost tyranské počestnosti nakonec pohřbí do temnot strom dobra i zla. ____(Děkuji uživateli flanker.27 za skvělý typ na film.) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Albert Salmi dostal za roli Eda Taylora od National Board of Rewiew cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Franka O´Rourka. (Terva)
  • Jeden z prvních filmů natočených barevným procesem pod značkou De Luxe. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama