Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní zpracování slavného románu, v němž spisovatel Zikmund Winter zobrazil životní příběh profesora vysokého učení pražského, humanistického básníka Jana Campana Vodňanského (V. Postránecký) a jeho úsilí o záchranu starobylé univerzity po bitvě na Bílé hoře. Všechen boj Campanus postupně prohrává. Cesta ústupků vede k neúmyslné, ale tragické vině, když se na Campanův nechtěný popud jezuité zmocní dítěte popraveného Jesenia. Pro české země těžká doba pobělohorská postavila před Campana dilema, zda konvertovat, či si zachovat čisté svědomí, konflikt moci a cti v našich dějinách tak častý… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Divadelné, ale aj tak mám pocit, že trocha diétne spracovanie pobielohorskej doby. Čakal som niečo emočnejšie a v podstate sa dá povedať, že ak chce človek túto inscenáciu pochopiť, musí mať nejaké to historické povedomie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle celé zachraňují herci (a že jich tu je, a dokonce Kraus hraje bývalého rektora!) a slušné kulisy. Ale jinak je to neživotné, prostě takové výukové panoptikum plné postav historie jako od Cimrmana, s velkými proslovy a myšlenkami, ale jako každá výuková látka je to celé neživotné. Zachraňují to fakt jen herci. Navíc všechny ty deklamace a celkové vyznění jsou zase jen černobílé (hodní evangelíci, zlí katolíci). Netuším, jestli je to i v románu, ale tohle je prostě někdy až přehnané. Btw, chtěl bych vidět film, který dobu pobělohorskou nevidí jako prohru nebo dobu temna, protože tomu tak skutečně zcela nebylo. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi nudná historická sračka s Postráneckým v paruce. Od Wintera jsem přečetl několik děl a nuda to nebyla. Sirový to však poněkud dojebal. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Důsledná parafráze nástupu pobělohorské doby s nástupem normalizace. Bezútěšná, depresivní nálada ze situace rozpadu hodnot, z níž je únik jen do emigrace anebo přizpůsobení, které stejně ničemu nepomůže, ale vede do záhuby. ...Záslužná adaptace Winterova románu s prvotřídním obsazením. (70%) ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace z dob, kdy Václav Postránecký dokazoval svůj herecký um jinak, než později v přihlouplých seriálech. Neustále se mi vnucovalo srovnání mistra Kampana s Emilem Háchou. A výrok "Což by nebylo proti všemu právu, aby Čechové tady, na své půdě, byli jako cizinci?" mi přišel až příliš aktuální. ()

Oscar76 

všechny recenze uživatele

Těžká cesta člověka, který se upřímně snaží dostát povinnostem k druhým, svému svědomí a přežít ve zlých časech. V kulisách marasmu pobělohorské doby se odehrává příběh, který se v různých podobách, světových i jen osobních, odehrává stále. I přes tíhu tématu je radost sledovat herecké výkony představitelů snad všech rolí, vedených jistou, a přitom nenápadnou režií vyrovnaného scénáře Winterovy předlohy. ()

Reklama

Reklama