Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si chtěl pouze obohatit vědomosti a zjistit, kdo že to jsou ti Nibelungové. Jinými slovy – nepočítal jsem, že vydržím první část. Jenže ona to nebyla úplná hloupost a ke konci mě držela skutečná zvědavost nad tím, jak to celé dopadne. Všichni herci jsou seversky chladní a neznámí (až na „Terminátorku“ a „Bergmanovce“), režie standardně televizně nudná, triky ucházející a snad pouze hudba lehce vyčnívá z kvalitativně „šedesátkové“ linie. Těsný průměr. 60% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Televizní verze slavných Nibelungů s hudbou Ilana Eshkeriho, který se tři roky na to proslavil geniálním soundtrackem k Stardustu. Překvapí dobré obsazení, které dokonce na obrazovce i něco ze standardních výkonů pro televizi předvede a jen škoda, že Kristanna Loken je stále tolik zahalená oblečením.... No nevadí. Překvapivě mě oslovil i Benno Furmann, který se na Siegfrieda vcelku hodí. Dobře působící televizní film, který nepotřebuje žádné velké znalosti divák, což jedině potěší. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uli Edel tyhle televizni filmy fakt umi, uz jeho Julius Caesar je velmi slusnej a tohle je mozna jeste o fous lepsi. Film jsou vlasne dva 90 minutovy filmy, pricemz ten prvni je daleko lepsi nez ten druhej. Prvni je proste skvely fantasy, kde se bojuje, caruje a zabiji drak. A pak druha polovina, kde neni vlasne zadnej poradnej souboj a jen se intrikuje, pusobi krapet chudcej a krapet mi to pripomnelo Tristana a Isoldu, ale oproti Tristan a Isolda tohle bylo daleko vic zabavny i pres tu absenci souboju v druhy casti. A ackoliv je cela ta legenda docela predvidatelna, tak to dokaze zaujmout od zacatku do konce. Co se tyce hercu, tak Benno Furmann neni vubec spatnej, jen ma strasne divny oci. Kristanna Loken je jako drsna severska kralovna fakt dobra a potesi starej Sydow, kterej se ohani mecem, jak kdyby mu bylo dvacet. Dal me potesily triky, ktery jsou na televizni film docela vymazleny a hudba, ktera je fakt perfektni. Proste i pres trihodinovou delku jsem se ani na moment nenudil a rad se na film mrknu i potreti. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když si tak uvědomím, čí že to byla koprodukce, jsem až neuvěřitelně překvapenej, jak tenhle film dopadl skvěle. I když je tam spousta naivností, který jsou však zapříčiněný původní legendou z Eddy, nenašel jsem na tom nic, co bych nepovažoval za mnohem lepší než Jacksonova Pána Prstenů (jako komplet). Celkové vyznění je mnohem mně bližší, herci nejsou okoukaní, není tam žádná trapná akce ani přílišné patosování nebo tahání citů z diváka. Přestože jsem původní legendu znal již dřív, nevadilo mi ani občasné odchýlení se od originálu starého 1000 let. Třeba že Siegfried byl vychováván od malička, aby zabil Fafnira, že Regin byl Fafnirův bratr se kterým společně zabili svého otce kvůli prstenu Nibelungů (ten podle legendy plodil další zlaté prsteny, to byl jeho tahák na lidi). Že Siegfried spal s královnou Islandu jen proto, že Gunterův kůň odmítl projet kolem plamenů, kterými byla obklopena, že ona dohnala Guntera k vraždě Siegfireda, protože Brunhilda jí v záchvatu žárlivosti řekla o záměně manželů. A taky mi hodně vadily německý verze jmen převzatých od Richarda Wágnera (původně to má být: Sigurd, Brynhild, Krymhild, Gunnar, Fáfní apod). Je škoda, že to nevzniklo o pár let dřív, protože se vsadím, že by to mělo mnohem větší úspěch, než ten trikařsky nádhernej ale jinak veskrze prázdnej patetickej Pán Prstenů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Co nejrychleji vytěžit pověst Pána prstenů nedopadlo úplně katastrofálně. I když vidět největší německou legendu zpracovanou tímhle šampónovým soft způsobem není zrovna vtahující. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Teď po pár letech jsem se dopracovala do fáze, že se rozbrečím už ve chvíli, kdy se Siegfried s Brunhildou poprvé spatří u řeky. ♥ -"Dnes staří bohové opět žijí!" -"Ne. Dnes staří bohové zemřou spolu s nimi." ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný dobrodružný fantasy film, ktorý radím na špičku žánru. Má výborný príbeh o mladom, čestnom a odvážnom kováčovi, synovi zabitého kráľa, ktorého cesty sa pretnú s islandskou kráľovnou a prisahajú si večnú lásku. Po zabití draka sa spriatelí s vrchosťou zo svojho kráľovstva a zapáči sa princeznej, no kvôli chamtivosti a intrigám vo vnútri kráľovstva sa začne rozpadať šťastie všetkých. So spracovaním som veľmi spokojný, je samozrejmé, že kvôli trojhodinovej dĺžke sa tu nejaké slabšie miesta nájdu, ale je ich len pár a to je aj jediným záporom celého príbehu, dej je skvelý a výborne gradovaný a tak po trochu slabšej prvej polovici prichádza lepšia druhá a jej záverečná fáza patrí medzi to najlepšie, čo som v tomto žánri, ale nielen v ňom videl. Veľmi sa mi páči aj znázornenie nahradzovania klasických náboženstiev s novšími. Oceňujem, že fantasy prvky tu nie sú až tak moc výrazné, samozrejme tu sú a nechýba ani drak, ale všetko je správne dávkované a ničím sa nepreháňa. Čo sa akcie týka, tak o ňu tu takmer vôbec nejde, tých pár súbojov sa tu nájde a sú len priemerné, ale vôbec to neprekáža, majú za úlohu len doplňovať dej a to sa im darí. Herecké obsadenie je skvelé Benno Fürmann si touto postavou získal moje doživotné uznanie, skvelé ženské duo Kristanna Loken a Alicia Witt, z ktorých som si ani nevedel vybrať, ktorej mám fandiť, poteší aj Max von Sydow a plno výborných vedľajších postáv. Réžia je perfektná, film je celkovo skvelo zvládnutý a fungujú aj emócie, hlavne v závere a s technickou stránkou tiež nemá žiadny problém, triky určite nemajú na tú najdrahšiu produkciu, ale to ma ani vôbec nezaujíma, krásne prostredie aj kamera, dostatočné efekty, plná spokojnosť. A nemôžem zabudnúť ani na dokonalú hudbu, ktorá film výrazne povyšuje. Žáner fantasy moc nemusím, ale na jeho dvoch predstaviteľov, Merlina a práve Kráľovstvo prsteňa nedám dopustiť. 87% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle s přehledem trumfne kdejakou poslední fantasy (Eragon, Percy Jackson...) a dovedu si představit, že kdyby byl dostatečnej rozpočet, v kinech by to mělo úspěch. Příběh se opírá o legendu o prstenu Nibelungů, staletím prověřenou, takže tady si rozhodně není na co stěžovat a není nouze o takový ty moje oblíbený plky o Valhalle a Odinovi a pod. Trumfem filmu je ale určitě ústřední dvojice - Benno Fürmann a Kristanna Loken. Obzvlášť Kristanna se do svojí role neuvěřitelně hodí a hraje tam asi nejlíp. Například její souboj se Siegfriedem (v "masce" krále) má grády. K tomu dobrá hudba, lokace a ucho Pattinson s ochmýřenou bradou:) A navíc díky chladný severský předloze absentuje i klasickej happyend. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem vládne ... inspirace k jedné z největších ság z žánru fantasy, sahající hodně hluboko do minulosti, dokonce dál, než do dob, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi. Příběh začíná pěkně od podlahy (striktně vzato od postele) hlavního hrdiny, který se probudí, aby vzápětí oboustranně osiřel. Když kvůli momentální hospodářsko-sociální situaci v rodné zemi nemůže být králem, splní se mu přání "kdybych tak byl kovářem" a se ztrátou paměti činí první krok na cestě do nového života. Siegfried je opravdu pechfógl, protože tohle je jen první ztráta paměti, která ho v životě postihne. Druhá ho postihne v okamžiku, kdy začne pít. Jak jiní k témuž potřebují pro jeden večer aspoň pár litrů vína, pro dlouhodobější amnézie potom mnoho prochlastaných večerů, jemu stačí jeden pohár. Vystaven droze namíchané záludným potomkem Niebelungů, zapomene, koho má vlastně rád, zapomene taky na opatrnost a od té chvíle rozkecává svoje i cizí nejtajemnější tajemství prakticky na potkání, což nemůže přinést nic dobrého, pokud jeho smrt ze zálohy nechceme považovat za projev dobra. Vztahový propletenec téhle ságy mě vždycky bavil, člověk může hodiny meditovat, kdo to odnesl nejhůř, kdo byl hajzl, kdo nešťastný, kdo byl intrikán a kdo byl oběť okolností. Jedno je však jisté, pokud rozpářete velkému zvířeti, které je nad vámi, břicho, poteče na vás sice i krev, ale taky obsah střev a v reálu nebudete pro oči spoluobčanů zbrocení krví nebezpečné šelmy, ale od hoven od hlavy k patě. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tenhle film spolehlivě zabijí stopáž. Absolvoval jsem snímek najednou (celých 180 minut) takže vím, o čem mluvím. Je zajímavé, jak jsou rozdílné ty dvě části. Protože první část mě bavila. I přes to, že draka si jako přerostlého leguána s pár ostny nepředstavuji a hlavně v těchto scénách mi přímo do očí bila ta TV výprava. Ale nenudil jsem se nijak výrazně a takových 6/10 bych tomu dal. Jenže pak přichází druhá část a to je Beverly Hills 90210 hadra. Nezajímalo mě, kdo s kým a za kolik, hlavně proto, že bylo jasné i mně, (člověku, který legendu o Nibelunzích nikdy neslyšel) jak to dopadne. Opravdu mě to silně nudilo a já se nemohl dočkat konce. Této části bych dal tak 2/10. Takže celkově mi vychází dvě hvězdy. Potěšila mě Kristanna Loken a (překvapivě) ne tak bledý, ale mnohem snesitelnější Pattinson. Pochybuju, že si tohle ještě někdy pustím, a když tak, tak skončím u první částí. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Fantasy pohádka, která přes poněkud béčkové pojetí nepostrádá hezký příběh, naprosto jí však chybí sympatický hlavní hrdina - slizký Benno Fürmann má z mého hlediska charisma paviáního zadku... těsně po velké potřebě. Takovému hrdinovi nelze fandit, ba právě naopak, nejde tedy ani film patřičně prožívat. Být obsazení této role lepší, možná bych hodnotila o hvězdičku výš. Takhle je to na 60%. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Království prstenu aneb smrt krásných Nibelungů na plátně. Německá coolovka na motivy jednoho z nejstarších evropských eposů. Rozdělení na 2 části má plus (1. část má ještě slušnou atmosféru) i mínus (druhá část je letargická nuda). Vizuální "televizita" filmu není až tak hrozná, ale dějová už ano. Tahle legenda je natočena prachmizerně, vévodí jí odporná ženská (Kristanna Loken) a herecké krbové polínko Benno Fürmann. Ne, Němci chtěli svůj počin tak naleštit a vybrousit, aby se dotkli filmových hvězd prostřednictvím hollywoodských pozlátek, až si pod sebou ukopli příslovečnou bednu od whisky a jejich cesta do pekelného báru je o to jednodušší. A stačilo by málo...nechtít vytvořit vizuální "nadčlověčenskou" fresku. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá fantasy, samozřejmě tím nehodnotím klasický příběh (ten jsem nikdy nečetl), ale film jako takový. 3 hodin jsem se bál, ale vydržel jsem až do konce, a to znamená rozhodně úspěch a +1 hvězdičku k těm čtyřem, které si pro mě bezesporu zaslouží vším ostatním - atmosférou, výpravou, prostředím, obsazením, zpracováním, prostě vším. Jediné, co tomu chybí, jsou stamiliony nacpané do různých Pánů Prstenů, jinak je to rozhodně nadprůměrná fantasy záležitost, která si opravdu těch 5 zaslouží i tím, že 3 hodiny vydržím zaujatý jen u minima 3hodinových věci. edit: Den poté. Dávám čtyři, přecijen z toho filmu nemůžu dělat něco, co asi není. Ale stejně je moc pěknej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Napriek televíznemu spracovaniu ide o prekvapivo dobrú záležitosť. Aj keď je to pomerne dlhé, film sa veľmi dobre pozerá a tie tri hodinky ubehnú ako voda. Naozaj si nepamätám nudnejšie pasáže. Nejaké ti odchýlky od pôvodnej legendy o Nibelungoch by sa síce našli, ale oceňujem, že autori, hlavne v závere, neskĺzli k lacnému citovému vydieraniu diváka a vo filme zachovali typickú atmosféru severskej tvrdosti a citového chladu. Určite vzhľadom k severskej mytológii takáto predstava vyhovuje viac. 70/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Pěkně udělaná Fantasy.Příjemní herci a pěkná filmová hudba. Na mě sice dosti rozvleklé, mnohdy utíkající od hlavní dějové linie, ale na to že jde o (TV film) spracované dobře. Na Top Fantasy to sice nemá, ale třeba Eragona to hravě předčí. Za mě 70% ()

k212 

všechny recenze uživatele

Televizní syrový nadprůměr (ostatně neúnosně drsné až úchylně svůdné bývají všechny ty braky z německé provinience v nočních hodinách na komerčních televizích). Chvíli mi ovšem dalo, než jsem detekovala a správně zařadila Benno Furmanna, že ten kukuč znám od Tykwera z Princezny a bojovníka. No prostě charismaťák od pohledu, ač herecky nic moc. Ono totiž to plonkovaté postávání a pohledy nikam jsou kapánek nudné, nicméně proč se nepodívat :-)) Jinak jsem byla celkem spokojena s dějem, ani jsem nedoufala, že zůstane závěrečná vraždící katarze, takže jsem byla vlastně spokojena. Protože tak Prsten Nibelungů znám (ze středoškolské čítanky:-o) a tak jsem ho chtěla vidět! ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Prsten Nibelungův je hutná story sama o sobě, tady je úspěch skoro zaručen. Jen je škoda, že nám ho tvůrci trochu učesali. Pořád ale zůstala pořádně drsná tragická love story, kde vám Kristanna Loken bude sympatičtější než sterilní Benno Fürmann, který stráví na plátně dvakrát víc času. ()

Reklama

Reklama