Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o generálovi Dwightu D. Eisenhowerovi. Divák je seznámen s jeho situací těsně po jeho jmenování velitelem invaze i s Churchillovými pochybnostmi, se kterými tento úkol svěřil právě jemu, a ne britskému generálovi Montgomerymu. Eisenhower následně velmi opatrně vyjednává s Montgomerym o jeho nové situaci, nakonec si i k tomuto svéráznému vojákovi najde správnou cestu. I jednání jeho podřízeného – generála Pattona – je z hlediska uvažování Eisenhowera nevhodné a on ho musí usměrnit, aby společně mohli provést určený úkol. To už divák vidí plánování místa a času invaze i následný způsob provedení. Divák pochopí, že generál věc bral jako týmový úkol, ovšem s tím, že odpovědnost za zdar akce je výhradně jeho osobní záležitostí. Z tohoto důvodu byla jeho záležitostí i všechna konečná rozhodnutí. Nakonec je jako vhodná doba určen červen. Jenže několik dní před stanoveným datem se počasí nevyvíjí příznivě. Invaze musí být odložena. Eisenhower riskuje a akci odsouvá o dvacet čtyři hodin. Počasí se umoudří a generál vydává pokyn k akci, v tuto chvíli se však sám cítí velmi špatně. Chápe, že jeho rozhodnutí způsobí smrt tisíců lidí a on je teď až tím druhým, kdo může věc změnit. (TV Nova)

(více)

Recenze (40)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Škoda toho, že na tento film vybyl jen televizní rozpočet, scénář, který nám předkládá příběh o událostech těsně před vyloděním spojenců v Normandii je poměrně hodně zajímavý, vyhýbá se patosu a klišé a Tom Selleck je v roli gen. Eisenhowera velice charismatický. Mohl by z toho být parádní celovečerní film. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s malým rozpočtem, zato ale s velkým potenciálem, který je stvořen pro ty, co se zajímají o druhou světovou válku, vylodění v Normandii nebo americkou politiku (tedy i pro mě :-). Nečekejte dalšího Vojína Ryana, tenhle film nestaví na vojácích na bojišti a jejich osudech, nýbrž na tom, kdo celou akci organizoval a jejich osudy rozhodl. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

fantastický film Ike Churchil přímo nádhera děkuji že jsem se narodil v 1941 a nebyl u toho ; perfektní pohled na invazi očima velitelů . Tom Selleck představitel chlapů moc mi připomíná Gregory Pecka a ostatní aktéři výborně podaní . ten film se musí prostě vidět deda :-) Pro Ika poslat tísíce vojáků na smrt to bylo určitě deprimující, ale bylo to nutné jinak by nás rusáci sežrali všechny deda :-)souhlasím s aluskou "Máš na to, abys to dokázal, i s generály a admirály, které on urazil." - "Jsem rád, že si to myslíš, Brade, protože když to zpackáme, skončíme spolu v zásobovacím kanclu ve Washingtonu.", "Jsme obklopeni jedněmi z největších egoistů v dějinách, mým úkolem je starat se, aby táhli za jeden provaz, a to nesvedu, když se s nimi budu prát o místo v novinách."(4.10) organizace je strašně důležitá , poslat vojáky musí dostat nažrat auta benzin, dábelské deda honza:-)7,9,18 fantastické i dnes15.6.2019 :-) 18.8.2o2o:-) 23.1o.2o2o:-) 25.4.2021  jak jsem již popsal mun selek nemá chybu 3.9.2O21 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zdarilý televízny snímok o rozhodujúcom útoku 2. sv. vojny. V protiklade s názvom filmu sa jedná skôr o onen útok v podobe vylodenia než o samotnom vrchnom generálovi spojeneckých vojsk. Divák aspoň vidí vojnu z pohľadu generálneho štábu, nielen z poza zákopov uprostred prehlušujúceho hrmotu. Fajnšmekri vojenských stratégií si prídu na svoje, my ostatní oceníme aspoň zložitosť a sofistikovanosť tejto historickej megaoperácie a náročnosť rozhodovania. Istý pátos je síce citeľný, ale nič, čo by bolo prehnané. Selleck zvládol rolu na výbornú, akoby sa vojakom narodil. Vďaka nenáročnej stopáži dej rýchlo odsýpa bez nejakých hluchým miest. Na záver iba taký dodatok - v 40. rokoch sa pekelne čmudilo z papúľ, chvalabohu, že tie časy sú už dávno preč. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Televizní pocta generálu Eisenhowerovi, kde se hlavní role výborně zhostil Tom Selleck. Není to nic výpravného ani válečného. V podstatě se jedná o konverzační přiblížení Eisenhowerových myšlenek, jednání a plánování strategií. V oněch myšlenkách se hodně filozofuje a tak to mnohé může odradit, ale tak nejlépe je poukázáno na fakt, jak velká osobnost to ve své době byla. Dramatizace událostí vedoucí až ke dni-D je silným příběhem ve všech směrech a to jak v plánování, tak i v konzultacích mezi různými vojenskými vůdci. Atmosféra filmu je velice solidní a divácky přitažlivá. Pokud se tedy divák zaměří na děj a nebude očekávat akci. Stejně jako Eisenhower za své činy, tak i tvůrci za tento počin si zaslouží uznání. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama