Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o generálovi Dwightu D. Eisenhowerovi. Divák je seznámen s jeho situací těsně po jeho jmenování velitelem invaze i s Churchillovými pochybnostmi, se kterými tento úkol svěřil právě jemu, a ne britskému generálovi Montgomerymu. Eisenhower následně velmi opatrně vyjednává s Montgomerym o jeho nové situaci, nakonec si i k tomuto svéráznému vojákovi najde správnou cestu. I jednání jeho podřízeného – generála Pattona – je z hlediska uvažování Eisenhowera nevhodné a on ho musí usměrnit, aby společně mohli provést určený úkol. To už divák vidí plánování místa a času invaze i následný způsob provedení. Divák pochopí, že generál věc bral jako týmový úkol, ovšem s tím, že odpovědnost za zdar akce je výhradně jeho osobní záležitostí. Z tohoto důvodu byla jeho záležitostí i všechna konečná rozhodnutí. Nakonec je jako vhodná doba určen červen. Jenže několik dní před stanoveným datem se počasí nevyvíjí příznivě. Invaze musí být odložena. Eisenhower riskuje a akci odsouvá o dvacet čtyři hodin. Počasí se umoudří a generál vydává pokyn k akci, v tuto chvíli se však sám cítí velmi špatně. Chápe, že jeho rozhodnutí způsobí smrt tisíců lidí a on je teď až tím druhým, kdo může věc změnit. (TV Nova)

(více)

Recenze (40)

golfista 

všechny recenze uživatele

Rozpočtem malý, ale svým tématem velký film. Na relativně malém prostoru jsou zobrazeny zlomové dny druhé světové války, kdy se velení největší armády v historii světa dostalo do rukou jediného muže.... Pro mě spousta neznámých skutečností, pro fanoušky "D-Day" povinnost. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Největším šokem pro mě byl Tom Selleck v hlavní roli. Když máte někoho zafixovaného jako týpka z nenáročných filmů (ať už komedií nebo westernů), docela to překvapí. No a to je taky zhruba vše, co by mohlo někoho, kdo se trochu zajímal o historii a viděl nějaký ten starší válečný film, překvapit. Dnes už prakticky tradiční historky "Ikeu, potřebuješ praštěnýho kavaleristu," a "Jen pro jistotu," se tu sejdou hezky na jednom místě a je to svým způsobem nové a dobré. Co je však daleko lepší - tato "rekonstrukce" se dokázala vyhnout přehnanému patriotismu a patosu...díky čemuž může ovšem místy působit trochu těžkopádně. Naštěstí je stopáž velmi rozumná, nehledě na to, že u tak významných událostí se snad ani nudit nelze. A za obzvláštní potěšení (mého poněkud protifrancouzsky zaujatého já;)) v podobě osoby budoucího monsieur le presidenta dám deset procent navíc. A je z toho velmi slušných 70%. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Škoda toho, že na tento film vybyl jen televizní rozpočet, scénář, který nám předkládá příběh o událostech těsně před vyloděním spojenců v Normandii je poměrně hodně zajímavý, vyhýbá se patosu a klišé a Tom Selleck je v roli gen. Eisenhowera velice charismatický. Mohl by z toho být parádní celovečerní film. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vynikající televizní drama se skvělým obsazením velkých osobností, které pořád vyhulují jednu cigaretu za druhou:) Ike: Countdown to D-Day přináší dokonalou ukázku "malého velkého filmu." Žádná válečná vřava, scény z bojiště, křik umírajících či děsivé výjevy. Tento snímek přináší pohled na klíčové události dějin z druhé strany. Ze strany "za stolem." Divák jakoby měl tak jedinečnou šanci nahlédnout do místností, kde se plánovala jedna z nejzásadnějších a nejlegendárnějších válečných akcí, která vstoupila do dějin. Výborný scénář, poutavé rozhovory mezi nejvyššími představiteli a jakýsi stupňující se neklid a vzrušivé napětí, před tím, než "to" všechno začne. Tom Selleck exceluje a díky jeho podání jsem nabyla dojmu, že Dwight D. Eisenhower byl správný chlap:) Ve spoustě scén jsem cítila jemné mrazení a dokonce i slzy. Zvláště, když jsem si vzpomněla, že "tam někde" bylo také Bratrstvo neohrožených:) Tak se psaly dějiny. Den, který vstoupil do dějin jako Den D... "Oči celého světa jsou upřeny na Vás..." "Máš na to, abys to dokázal, i s generály a admirály, které on urazil." - "Jsem rád, že si to myslíš, Brade, protože když to zpackáme, skončíme spolu v zásobovacím kanclu ve Washingtonu.", "Jsme obklopeni jedněmi z největších egoistů v dějinách, mým úkolem je starat se, aby táhli za jeden provaz, a to nesvedu, když se s nimi budu prát o místo v novinách." ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s malým rozpočtem, zato ale s velkým potenciálem, který je stvořen pro ty, co se zajímají o druhou světovou válku, vylodění v Normandii nebo americkou politiku (tedy i pro mě :-). Nečekejte dalšího Vojína Ryana, tenhle film nestaví na vojácích na bojišti a jejich osudech, nýbrž na tom, kdo celou akci organizoval a jejich osudy rozhodl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá konverzačka s vynikajícím Tomem Selleckem a neméně skvělými neokoukanými herci v rolích jeho "bratrů ve zbrani". Obzvlášť představitelé Churchilla, Montgomeryho a de Gaulla se předvedli, potěšilo však i Pattonovo mihnutí se, stejně jako nečekaně vtipná kuřácká epizoda při představování invazních plánů králi a královně. Scénář se obratně vyhýbá přehnanému patosu a je velice lidský, líbila se mi i hudba. Ovšem škoda, škoda, že film není delší, to je jeho jediná slabina. Třeba dvouhodinové stopáže bych se vůbec nebál. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Docela překvapivě povedený TV  film. Takovéto "ukecané" komorní záležitosti mi vyhovují, zvláště když jde ještě o zajímavé téma jako v tomto případě - přípravy na Den D a dilemata vrchního velitele spojeneckých sil. A Tom Selleck opětovně ukazuje, že je opravdu hodně a hodně neprávem podceňovaný herec. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jedna invaze - jeden velitel! '' Těm, kterým se spojí název filmu resp. toto slavné jméno s invazí tleskám. Tento muž nesmírných kvalit si totiž už za svého života zasloužil a zaslouží i nadále nebýt zapomenut. Těm, kteří se ale těší na potápějící se LC, výbuchy, kulometnou palbu, výsadky na pláže, výsadky z Dakot a kluzáky.. zkrátka tu šílenou řež co v roce 1944 zažili někteří výsadkáři a na některých plážích vyloďující se spojenecké jednotky - těm rovnou říkám, že o tom tenhle film není. Pokud se nezajímáte o válku, nebudou vám asi nic říkat jména jako Monty, Bradley, Patton, Harris, Spaatz, De Gaulle ad... Ovšem ti kteří je znají a těm je tento film určen, je poznají ihned když přijdou na scénu! Ike byl formát. Je neuvěřitelné, že ač nikdy (až na jeden mini případ) nebyl v žádné bojové linii jako třeba skuteční polní generálové Monty a Patton, je dnes mezi ně regulérně řazen a je právem řazen mezi geniální stratégy. Jeho boj byl však neméně náročný. Mezi spojeneckými generály mimo národnostní rozdíly a rozpory (americká přezíravost Britů, historická řevnivost mezi Brity a Francouzi atd..) bylo mnoho egoistů. Každý generál chtěl být tou největší hvězdou, tím nejvyšším velitelem, být co nejhvězdičkovatější generál, než ten celý bordel skončí. (V USA řada vysokých důstojníků válka přivítala z důvodů vidiny povýšení, protože v mírových časech se taková možnost rovnala skoro nule). Ike nejen, že mezi nimi udržel ,,příměří'' ale dokázal je řídit tak, že dokonale spolupracovali. Zároveň naplánoval největší výsadkovou operaci v dějinách lidstva. Veškerou odpovědnost za případný nezdar hodlal vzít na sebe. Věděl, že nezdar nebude znamenat jen další roky Evropy v okovech nacismu, ale hlavně obrovské lidské ztráty mezi mladými muži. Naštěstí i přes mnoho faktorů, které mohly celou operaci zvrátit se operace podařila a spojenci se úspěšně vylodili v Normadii. Smekám před ním. Trochu jsem se bál jak Ika podá Selleck známý ze seriálu Matlock. Ačkoliv si oholil knír a nechal se armádně vylepat, Ikovi podobný nebyl. Ale jeho roli jsem mu věřil do posledního gesta a do poslední vrásky. Uvidíte jiný druh vedení války. Ten z pozice nejvyššího velitele. Uvidíte přípravu vylodění vypilovanou do nejmenších detailů. Ike nevěděl, to co my dnes víme. Nevěděl zda i přes dokonalé plány to ti mladí kluci ze všemožných jednotek zvládnou. To břímě muselo být strašné! Tenhle TV film rozhodně! - stojí za vidění. Dávím 4 cigarety zapálené v Montyho štábu :-)! * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, bez akčních scén, přesto s nepopiratelnou dávkou napětí rozehrané konverzační drama, kterému někdo chtěl ublížit a nesmyslně mu přidělil do popisu žánry klamající diváka. Selleck byl skvělý. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Žádná válečná vřava, žádné akční scény z bojiště,pouze niterný pohled do nesmírně těžkého plánování a zvažování všech eventualit vojenské invaze v Normandii. Přesto silná emocionální nálož, hlavně díky Tomu Selleckovi, v kůži vrchního velitele spojeneckých sil. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

fantastický film Ike Churchil přímo nádhera děkuji že jsem se narodil v 1941 a nebyl u toho ; perfektní pohled na invazi očima velitelů . Tom Selleck představitel chlapů moc mi připomíná Gregory Pecka a ostatní aktéři výborně podaní . ten film se musí prostě vidět deda :-) Pro Ika poslat tísíce vojáků na smrt to bylo určitě deprimující, ale bylo to nutné jinak by nás rusáci sežrali všechny deda :-)souhlasím s aluskou "Máš na to, abys to dokázal, i s generály a admirály, které on urazil." - "Jsem rád, že si to myslíš, Brade, protože když to zpackáme, skončíme spolu v zásobovacím kanclu ve Washingtonu.", "Jsme obklopeni jedněmi z největších egoistů v dějinách, mým úkolem je starat se, aby táhli za jeden provaz, a to nesvedu, když se s nimi budu prát o místo v novinách."(4.10) organizace je strašně důležitá , poslat vojáky musí dostat nažrat auta benzin, dábelské deda honza:-)7,9,18 fantastické i dnes15.6.2019 :-) 18.8.2o2o:-) 23.1o.2o2o:-) 25.4.2021  jak jsem již popsal mun selek nemá chybu 3.9.2O21 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Spíš drama z období války, akce žádná (což nevadí) a dobrodružství skutečně pomálu (v takové době a v takové pozici, jakou si Dwight vydobyl, to zrovna moc dobrodrůžo nebylo). Příjemné překvapení Tom Selleck, Patton vyobrazen jako blb, de Gaulle jako idiot. Příjemná televizní podívaná ze zákulisí přípravy jedné z nejdůležitějších vojenských operací, bohužel jen televizní. Větší rozpočet by film uvítal, klidně bych byl i za mnohem větší příděl podrobností, možná by tím ale zase trpěla Ikeova role. Politicko-armádní konverzačka. ~~~ Normálně film za ***, za Sellecka, McRaneyho (Patton) a Shevtsova (de Gaulle) nakonec o hvězdičku víc. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemná konverzačka 1)  výstižně předvádí válečnou situaci pár týdnů před invazí do Normandie._____ 2)  Zaujali mě dobře typově vybraní herci.                         .                       .                          .                    . ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá v lásce konverzační filmy, ať tenhle radši vynechá, protože tady se nedělá nic jiného než diskutuje. Někdy možná až moc, takže ti, co se o II. světovou vyloženě nezajímají, se mohou začít nudit. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Malý velký film o pozadí Dne D, náhodou viděno dnes, při 79 výročí vylodění v Normandii! Památka uctěna, Ike byl poměrně sympaťák! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Do maxima zbývalo opravdu minimum, ačkoli se válečná akce vůbec nekonala. Zákulisí přípravy Overlordu však bylo natočené tak poutavě a zajímavě, že jsem ani žádnou řežbu nepotřeboval. K tomu špičkový Selleck a naprosto věrné fakty, takže velká spokojenost. 90% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zdarilý televízny snímok o rozhodujúcom útoku 2. sv. vojny. V protiklade s názvom filmu sa jedná skôr o onen útok v podobe vylodenia než o samotnom vrchnom generálovi spojeneckých vojsk. Divák aspoň vidí vojnu z pohľadu generálneho štábu, nielen z poza zákopov uprostred prehlušujúceho hrmotu. Fajnšmekri vojenských stratégií si prídu na svoje, my ostatní oceníme aspoň zložitosť a sofistikovanosť tejto historickej megaoperácie a náročnosť rozhodovania. Istý pátos je síce citeľný, ale nič, čo by bolo prehnané. Selleck zvládol rolu na výbornú, akoby sa vojakom narodil. Vďaka nenáročnej stopáži dej rýchlo odsýpa bez nejakých hluchým miest. Na záver iba taký dodatok - v 40. rokoch sa pekelne čmudilo z papúľ, chvalabohu, že tie časy sú už dávno preč. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Může být jen jeden velitel, jeden dirigent tohoto orchestru. Jeden vrchní velitel ve vzduch, na zemi, na moři" Tento film ukazuje, jak ono naprosté a neomezené velení při plánování a následné realizaci operace Overloard fungovalo v praxi a ukazuje to dosti přesvědčivě. Sice mi to místy přišlo až poněkud dost upovídané, ale ono plánování takto kolosální akce, jakou byla invaze ve Francii v červnu 1044, asi vskutku vyžadovalo vše dokonale a do detailu prodiskutovat, ať už s členy vojenského štábu či politiky (zde zejména W. Churchill a Charles de Gaulle). Film však i velmi názorně ukazuje, že ono konečné rozhodnutí a konečná odpovědnost ležela nakonec výhradně na bedrech muže, který se možná až do té doby nemohl pochlubit tolika úspěchy na frontě (jako třeba britský polní maršál Montgomery), přesto však ve své roli stratéga nakonec obstál na výbornou. Stejně jako na výbornou obstál Tom Selleck v titulní roli. ()

Reklama

Reklama