Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o generálovi Dwightu D. Eisenhowerovi. Divák je seznámen s jeho situací těsně po jeho jmenování velitelem invaze i s Churchillovými pochybnostmi, se kterými tento úkol svěřil právě jemu, a ne britskému generálovi Montgomerymu. Eisenhower následně velmi opatrně vyjednává s Montgomerym o jeho nové situaci, nakonec si i k tomuto svéráznému vojákovi najde správnou cestu. I jednání jeho podřízeného – generála Pattona – je z hlediska uvažování Eisenhowera nevhodné a on ho musí usměrnit, aby společně mohli provést určený úkol. To už divák vidí plánování místa a času invaze i následný způsob provedení. Divák pochopí, že generál věc bral jako týmový úkol, ovšem s tím, že odpovědnost za zdar akce je výhradně jeho osobní záležitostí. Z tohoto důvodu byla jeho záležitostí i všechna konečná rozhodnutí. Nakonec je jako vhodná doba určen červen. Jenže několik dní před stanoveným datem se počasí nevyvíjí příznivě. Invaze musí být odložena. Eisenhower riskuje a akci odsouvá o dvacet čtyři hodin. Počasí se umoudří a generál vydává pokyn k akci, v tuto chvíli se však sám cítí velmi špatně. Chápe, že jeho rozhodnutí způsobí smrt tisíců lidí a on je teď až tím druhým, kdo může věc změnit. (TV Nova)

(více)

Recenze (40)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s malým rozpočtem, zato ale s velkým potenciálem, který je stvořen pro ty, co se zajímají o druhou světovou válku, vylodění v Normandii nebo americkou politiku (tedy i pro mě :-). Nečekejte dalšího Vojína Ryana, tenhle film nestaví na vojácích na bojišti a jejich osudech, nýbrž na tom, kdo celou akci organizoval a jejich osudy rozhodl. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Docela překvapivě povedený TV  film. Takovéto "ukecané" komorní záležitosti mi vyhovují, zvláště když jde ještě o zajímavé téma jako v tomto případě - přípravy na Den D a dilemata vrchního velitele spojeneckých sil. A Tom Selleck opětovně ukazuje, že je opravdu hodně a hodně neprávem podceňovaný herec. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Největším šokem pro mě byl Tom Selleck v hlavní roli. Když máte někoho zafixovaného jako týpka z nenáročných filmů (ať už komedií nebo westernů), docela to překvapí. No a to je taky zhruba vše, co by mohlo někoho, kdo se trochu zajímal o historii a viděl nějaký ten starší válečný film, překvapit. Dnes už prakticky tradiční historky "Ikeu, potřebuješ praštěnýho kavaleristu," a "Jen pro jistotu," se tu sejdou hezky na jednom místě a je to svým způsobem nové a dobré. Co je však daleko lepší - tato "rekonstrukce" se dokázala vyhnout přehnanému patriotismu a patosu...díky čemuž může ovšem místy působit trochu těžkopádně. Naštěstí je stopáž velmi rozumná, nehledě na to, že u tak významných událostí se snad ani nudit nelze. A za obzvláštní potěšení (mého poněkud protifrancouzsky zaujatého já;)) v podobě osoby budoucího monsieur le presidenta dám deset procent navíc. A je z toho velmi slušných 70%. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Naprosto civilní, k nepoznání, leč velice krásně zestárlý Tom Selleck. Odmítal novináře, takže jej tajemník upozorňuje: „Styk s veřejností je také práce.“ Téměř dokumentární dny před invazí a Dnem D. „To nejsou velká rozhodnutí, která jsou těžká…Ale detaily, maličkosti“ . Hovorů o tom, co udrží písek, a jaké bude počasí, těch bylo také až až. Jmen, dat, prezidentů a generálů tam na mne bylo opravdu hodně, takže jsem se v tom chvílemi ztrácela. Generál si posteskne. „Ale s de Gaullem mi Bůh moc nepomáhá.“ Historie mi není neznámou a filmů z té doby je dost. Toto bylo moc faktů na malém prostoru, škoda. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Televizní pocta generálu Eisenhowerovi, kde se hlavní role výborně zhostil Tom Selleck. Není to nic výpravného ani válečného. V podstatě se jedná o konverzační přiblížení Eisenhowerových myšlenek, jednání a plánování strategií. V oněch myšlenkách se hodně filozofuje a tak to mnohé může odradit, ale tak nejlépe je poukázáno na fakt, jak velká osobnost to ve své době byla. Dramatizace událostí vedoucí až ke dni-D je silným příběhem ve všech směrech a to jak v plánování, tak i v konzultacích mezi různými vojenskými vůdci. Atmosféra filmu je velice solidní a divácky přitažlivá. Pokud se tedy divák zaměří na děj a nebude očekávat akci. Stejně jako Eisenhower za své činy, tak i tvůrci za tento počin si zaslouží uznání. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama