Reklama

Reklama

Země mrtvých

  • Kanada Land of the Dead (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Země mrtvých George A. Romera je dlouho očekávaným návratem zakladatele žánru zombie hororu k jeho kořenům. Muž, který před 35 lety hororovým fanouškům naservíroval kultovní Noc oživlých mrtvol, natočil film, při kterém živí umírají hrůzou a mrtví ožívají vzrušením. V Romerově děsivé představivosti se zrodila Země mrtvých, místo, v němž svět, tak jak jsme ho znali, je pouhou vzpomínkou. Pozůstatky lidské civilizace přežívají uvnitř opevněného města, zatímco živí mrtví se potulují pustinou, která ho obklopuje, a hladově hledají známky života. Uvnitř města ale také existují dva oddělené světy. Ti vyvolení obývají mrakodrap Fiddler´s Green, v němž si užívají absolutního luxusu, ti méně šťastní pak živoří na ulicích. Obě dvě skupiny jsou ale závislé na týmu žoldáků, kteří v obrněném transportéru pravidelně vyrážejí z městských bran do země mrtvých, aby v ní doplnili zásoby. V jejich čele stojí dva muži, kteří se navzájem liší jako voda a oheň. Cholo (John Leguizamo) si chce nebezpečnými výpravami zajistit vstupenku do Fiddler´s Green, Riley (Simon Baker) touží najít svět bez zombií a bez plotů. Konflikt, který se mezi nimi rozhoří, ohrozí nejen je samé, ale i poslední baštu lidské civilizace. Armáda mrtvých stojí před jejími branami, připravená využít i sebemenší zaváhání jejích ochránců. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (449)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mezi přetchenizovanými, hyperaktivními zombies (nebo i "ne úplně zombies") filmy současnosti je Romerova Země mrtvých návratem ke klasické zombie atmosférické řezničině staré školy (definované vlastně samotným Romerem). Vše navíc opět prošívá sociální satirou... A opět mu to funguje, stejně jako mu vychází přidání nových prvků, jimiž svůj žánr zajímvě obohacuje. A v neposlední řadě je to samozřejmě dokonale k posrání!! :)) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Exhumace Romera se vcelku povedla, ale je až příliš poznat, že Romero je typickým zástupcem pomalých hororů, který mu před 30 lety přinesly slávu. jenže dneska už to neni ono. Ale čim je to pomalejší tak tim je to brutálnější, sice nic moc triky, ale ty haldy střev a vykousnutých kusů masa vypadaj celkem slušně a v šeru, ve kterým se to většinou odehrává to nakonec působí dobře. Ovšem s příběhem to je mnohem horší, je to takový divně poslepovaný, že se nakonec zdá že to bylo vpodstatě o ničem. Ani zombáci se mi moc nelíbili, tada spíš jejich chování, bylo až přehnaně chytrý, přece jenom jsem učenlivýho zombáka ještě neviděl, ale možná chtěl Romero jen zvýšit strach tim, že ukázal, že zombák nemusí být jen chodící kus masa, jenže na mě to moc nezapůsobilo. Slabší 4*, spíš skoro 3* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Byť i jen letmý pohled na filmografii George A. Romera vypovídá, že šlo o notorického béčkaře typu Johna Carpentera. Ten byl ale mnohotvárnější a byl schopný, minimálně z mého pohledu, natočit i překvapivě slušný kousek, který rozčeřil hororové vody. Romera celý život fascinovalo téma zombie, kteří mně nikdy nepřišli atraktivní a dlouhou dobu jsem si myslel, že mě film o jejich světě nemůže zaujmout, až přišel Zack Snyder a dokázal mě přesvědčit o omylu. Měl podstatně větší drajf, dokázal světu zombie dát dynamiku a jeho Úsvit mrtvých je jediná zombiárna, které jsem kdy dokázal dát čtyři hvězdičky. Romero ani ve své poslední návštěvě světa oživlých mrtvol nedokázal překročit své limity a ten scénář zkrátka patří do kategorie tupého béčka, kde všechny postavy volí tu nejidiotštější cestu k dosažení svých cílů a kde se situace řeší ve stylu "deus ex machina". Určitou řemeslnou zručnost Romerovi neupírám, konec konců se v branži pohyboval dost dlouho, ale strhující a chytrá podívaná vypadá úplně jinak. Navíc - pokud něco opravdu nemám rád, když si film hraje na něco, na co nemá. Romero se pokusil do svého filmu propašovat sociální motivy, vzpoury proti kapitalistickému společenskému řádu, jenže bez ohledu na to, že jeho svět je nefunkční, dělá to strašně povrchním a vlastně i směšným způsobem. Celkový dojem: 40 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Úžasná podívaná, už jsem se pomalu začínal bát, že klasický zombie film nikdo nenatoči. Geroge Romero opět dokazuje, že je právem nazývám králem žánru a rozhráva úchvatný příběh, při němž se nebojí udělat tak razantní krok a dát nemrtvím schopnost myslet, čímž vezme lidem jejich hlavní výhodu. Chytrý a logicky převyprávěný příběh ukazuje dnešním diváků, že klasická léta ještě nejsou zapomenuta. Opravdu, na samotném začátku jsem myslel, že sleduji mnohem starší film. Prostě paráda, nemám slov. [TOP 19/6 93%] ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

V dnešní záplavě zombie hororů jde o pouhý standart. Přesto oceňuji, že se Romero dokázal po 20 letech vrátit k žánru, který stvořil před více jak 38 lety. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak Romero prohrál se Snyderem na celé čáře. Kdo by to byl čekal, že divákům se budou více líbit zombíci z řádu rychlejších, zato hloupějších a nekřísených samotným Darwinem. Myslící zombie, co to kurv... ano, a Santa Klaus existuje, a děti nosí čáp, Elvis je stále naživu. Větší kravinu jsem neviděl. A ten truck měl znamenat co? Konkurenci pro minibusy z Úsvitu? Pche, další trapárna. No myslím, že víte co tím vším chci říci. Úsvit je o hodně lepší, tohle je už jen Romero upadající v zapomění. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Škoda za slabý dej. Problém je v samotnom scénári. Vizuálna stránka a prevedenie je však supeeer. Zdá sa mi, že filmy so zombie námetom bere každý producent a režisér s ľahkou váhou, kde charaktery hrajú len lovcov a obete. Čo tak pridať trocha psychológie? Plus slušný rozpočet, a mohlo by to byť niečo výnimočné. Niečo, čo by dokázalo, že zombie žáner môže súťažiť aj v lige A. Filmu Dawn of the dead sa to podarilo. Bude jediným? Napäto čakám... Land of the Dead ním nebol. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý zombie film od George A. Romera. Má výborný príbeh o dobe, kedy zombie ovládli svet a tak ľudia žijú v uzavretom meste, kde si vyššia vrstva žije v prepychu a bezstarostne, nižšia živorí na ulici a medzi tým sú ozbrojené jednotky, ktoré jazdia na ohrozené územie po zásoby. No okrem nenávisti k najvyššej vrstve začínajú byť veľkým problémom zombie, ktoré sa začali psychicky vyvíjať. So spracovaním som veľmi spokojný, dej upúta už od začiatku a bez jediného slabého miesta vydrží až do konca, pričom je tu množstvo výborných prvkov, ktoré dej zásobujú celý čas. A veľkým plusom a zároveň výrazným oživením celého žánru je pohľad na zombie, ktoré tu sú nielen najrozumnejšie, ale sú predstavené tak, aby im divák fandil, keďže film sa na celú situáciu pozerá aj z ich pohľadu a dokonca majú aj niekoľko výrazných postáv. Akcie je tu plno a je výborná. Je rozmanitá, slušne natočená, s množstvom perfektných momentov a nezabudnuteľných situácií a dobre sú na tom aj efekty. Veľký podiel na akcii majú obe strany, teda je tu množstvo zväčša postrieľaných zombií, ale aj brutálne zmasakrovaných ľudí tými najdrsnejšími spôsobmi, aké len v tomto žánru môžu fungovať, ale aj celkovo je to jeden z najbrutálnejších filmov, čo som vôbec videl. S hereckým obsadením som veľmi spokojný, síce Simon Baker je trochu zvláštny výber pre hlavnú úlohu, ale zvládol ju dobre a k tomu ešte John Leguizamo, Asia Argento, Dennis Hopper a viacero iných zaujímavých postáv. Réžia je výborná, je to s prehľadom najlepší Romerov film a veľmi som spokojný aj s technickou stránkou. Spolu s novým Úsvitom mŕtvych je pre mňa Krajina mŕtvych úplný vrchol žánru, ktorý má všetko, čo má podobný film mať. 85% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Pokud bych to měl srovnávat s remakem Úsvitu mrtvých z roku 2004, tak tohle prostě musím posoudit lépe, i když vidím, že mnozí "běžní diváci", kteří podobné filmy nevyhledávají a hodnotí jen akci a efekty, to hodnotí hůř. Podle mě jsou zde zombíci mnohem realističtější, efekty nejsou přehnané, příběh je propracovanější, místy se vyskytnou nějaké omyly, ale jinak mnohem zajímavější. Závěr sice není tak drsný, ale myslím, že celkově je to opravdu mnohem lepší. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Je zde celá řada důmyslných nápadů na kvalitní zombijárnu, ale prostě to mohlo být mnohonásobně lepší. Nedokážu pochopit, jak může být malá skupinka pomalých hlupáků tak efektivní v boji proti připraveným, opevněmým a hbitým lidem s vybavením automatických zbraní a výbušnin. Začatek byl dost dobrý, ale na závěr jsem se už vážně nudil a jelikož už se v druhé půli ani nic zajímavého nestalo, považuji konec za zcela zbytečný. Mimo zajímavý nápad učenlivých zombíků, bylo toto dílo slabé a nakonec zakotvilo přesně uprostřed. Byť patří mezi průkopníky zombie hororů, příběh byl prázdný a většina věcí na mě absolutně nezapůsobila. Jsem zklamaný a teď váhám jak hodnotit. Kvůli dobré náladě, bych se přiklonil ke třem hvězdám, ale průměr hodnocení ostatních mne přesvědčil o opaku. 50% PS: Alespoň milovníci Gore si příjdou na své. PSS: Shlédnuta verze DC (97 min) ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Sákra...co říct? Romero holt umí a ne nadarmo se mu říká otec zombíků :) Je to správně brutální (tedy alespoň režisérská verze je celkem dost brutální) a správně atmosférické. Herci se svých rolí ujali naprosto perfektně a teď k zombákům, hodně se mi líbil Romerův nápad s "učením" ... navíc po celou dobu jsem s nimi tak nějak sympatizoval a bylo mi jich i líto :) Vypadá to, že se blýská na lepší časy. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Romerovu tvorbu poznám len z počutia a čítania, a ak sú jeho staršie kúsky lepšie ako toto, tak sa je veru na čo tešit. Skoro tak dobré ako Snyderov Dawn, ale pritom úplne odlišný prístup k látke. Najviac poteší poriadna konfrontácia undead vs. live, kedy iné filmy sledujú surviving partičky vyvolených a likvidovanie prevažne zombíkov, v Land of Dead padajú zmetení civilisti na 100+1 spôsobov, krvavo a hlavne s nápadom (piercing, pretiahnutie xichtu cez hlavu) ako na bežiacom páse. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Temnější, dějově zajímavější a mnohem brutálnější než Snyderův Úsvit. Oproti tomu však méně dynamické a kompaktní, což divákovi (a zvláště pokud je dotyčný Romerův fanda) nutně nemusí vadit. Netroufám si tvrdit, který snímek je lepší, ale více se mi líbil Snyderův pokus. Přece jen postavy byly lépe vykreslené a obrazová forma ještě o chlup vytříbenější. Romero se spíše spolehal na cool brutalitu a silnou dávku temnoty a stínu. Originální nápad s městem, Greenem a revolucí zombíků. Solidní hudební složka a Asia Argento se na filmu podepsaly také více než kladně. V konečném zúčtování tedy poměrně spokojenost. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ďaleko za hranicami civilizácie blúdia státisíce čakateľov, čo už stratili reč, tváre aj životy. Jediné čo chcú, je spoluúčasť na pôžitkoch, ktoré sa zaiste odohrávajú za stenami vysvieteného vežiaku v diaľke. Neuvedomujú si, že poklady (a podklady) pre život v blahobyte im poskytuje priestor, v ktorom žijú. Na oblbnutie týchto umŕtvených primitívov stačí zopár farebných svetelno-zvukových efektov, pri ktorých ľahko zabudnú. Túžba po zdieľaní „lepšieho sveta“ je ale silnejšia než ilúzia neba, a tak sa plíživo, nebadane blížia. Zrazu sú všade okolo, hlasne sa dožadujúci svojho kusu žvanca. Vnútri priepustných hraníc žijú ľudia, lepšie zabezpečení ako tí odpísaní chudáci, ale v skutočnosti rovnako pacifikovaní k zabúdaniu, len rádovo silnejšími dráždidlami, než sú iskričky ohňostroja. Skupina zabezpečených, ovládajúcich masy pod nimi, sa pohybuje v raji dostatku, vzdialená od problémov podľudí, ktorých k životu, až na pár výkonných žoldnierov, vôbec nepotrebujú. Toto nie je vízia, ale skutočnosť požierajúcej sa civilizácie, živenej zdrojmi tretieho sveta (ktorý si postupne uvedomuje, že si necháva srať na hlavu). Človek = výlučne námezdná pracovná sila, jediným kritériom užitočnosti je jeho výkon. Heslá o individualite v praxi vytvárajú homogénnu masu. Varianty úniku zo zovretia stále viac kontrolovaného a kontrolujúceho sveta sú spochybnené. Všetko obsiahnuté v príbehu, ktorý je možné pochopiť rôzne, ako to pri filme, poskytujúcom možnosť pre viaceré výklady býva: slušnú zombie jazdu, odvar predchádzajúcich romeroviek s niekoľkými krvavými chuťovkami, spoločenskú satiru bez atmosféry strachu, atmosférické depresárium beznádeje so slušnými hercami, nudu bez hlavy a päty atď. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V době, kdy jsme o zombie zakopávali skoro na každém druhém rohu, přispěchal sám velký George A. Romero a vytasil další brutálně černohumornou exkurzi mezi nemrtvé. A diváci to kvitovali s povděkem. Romero má totiž kuráž, drží se pravidel žánru, i když svůj příspěvek naservíroval v moderním kabátě. Hladoví nemrtví už nejsou součástí společnosti, zdravá společenství vybudovala okolo měst neprostupné zdi a mají klid. Jenže scénárista Romero dupl, a tak platí, že ten vždycky jednou skončí. Tvůrci se nepokouší o žádné hluboké myšlenky, je to řezničina se vší parádou, bez kompromisů a temnější, než býváme zvyklí. Nicméně škoda, že jí chybí kompaktnost. Postavy jsou poměrně mizerně vykreslené, vztahy mezi nimi jsou nezajímavé, tempo je kolísavé. Přesto má tenhle dědula pořád co říct!! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Oživlé mŕtvoly. Nepochované telá sa bezducho túlajú svetom a útočia na živých ľudí. Prežívajú vďaka pojedaniu ľudského mäsa. Kto zomrie stane sa jedným z nich. Koho pokúšu ten sa tiež zmení na krvilačnú beštiu. Jediná možnosť ako ich zneškodniť je poškodiť im mozog. Sú to zombie. Kráľom tohto horrorového subžánru je americký režisér George Andrew Romero. Jedným z jeho zombie klenotov je aj snímok "Krajina mŕtvych", ktorý natočil v roku 2005. **** ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Romero je prostě frajer a dokázal všem těm jeho napodobitelům,že ještě nepatří do starého železa a ke všemu to ovládá pořád ze všech nejlépe. Je to prostě king. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Od tohoto starnúceho režiséra som čakal naozaj hocičo, ale že vyrukuje s takou precíznou réžiou to ma prekvapil. Pokračuje v štýle minuloročného Dawn of the Dead, kde sme však boly svedkami toho ako to začalo. Tu však skočíme rovnými nohami do zabehnutého sveta zamoreného zombíkmi a film sa tvári že tento svet tak už nejaký čas funguje. Je to Romerov svet. A predsa na rozdiel od Snyderovho filmu je tento bez akejkoľvek akcie a vôbec nie tak komerčne zameraný. Zombíci tu vôbec nebehajú, sú inteligentnejší, hlavne ich vodca a proste všetci zombíci sú úplne super. To čo je však najlepšie na tomto filme je však príbeh. Čo už na tom, že to končí akoby bez konca, keby to pokračovalo ešte ďalšie dve hodiny určite by som sa nenudil. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Přemýšlející zombíci půlka svěží zábavy. Konečně i temná strana nemrtvé síly má svého naštvaného bosse, který má navíc k ruce sexy prohnilé roztleskávačky! Jinak je nabíledni, že to zombies zrovna začne myslet ve filmu, kde hraje Mentalista. Vtipe, vylez. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Napočítal jsem od Romera 6 filmů a tenhle se mě líbí nejvíce. Skvělí herci + dobré nápady + akorátní délka + uspokojivá akce + na vysoké úrovni gore scény = rozhodně jeden z nejlepších a nejpohodovějších zombíí snímků. Mrzí mě, že jsem neodhalil Simona Pegga (důvod proč si film zase někdy znovu pustit). 70% ()

Související novinky

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Die House, Grind Smith!

Die House, Grind Smith!

08.01.2007

Pro mnohé jistě nejočekávanější film tohoto roku, režijní spolupráce dvou odchovanců filmu Tarantina a Rodrigueze, Grind House, se vedle Roba Zombieho a Eliho Rotha rozšířila o další jméno spojené v… (více)

Předělaný Romero podruhé

Předělaný Romero podruhé

13.07.2006

Když se nejaký ten čas zpátky začalo proslýchat, že jeden z pionýrů vyvražďovaček Steve Miner rozjíždí natáčení remaku Day of the Dead, mnozí fanoušci originálu byli skeptičtí. A budou asi i nadále,… (více)

Druhá Země mrtvých

Druhá Země mrtvých

02.12.2005

Po našich kinech si právě v Zemi mrtvých vykračují hordy zombies, díky kterým se k tomuto hororovému žánru vrátil jeho praotec George A. Romero. A protože konec filmu zůstal poměrně otevřený, dolary… (více)

Reklama

Reklama