Reklama

Reklama

Země mrtvých

  • Kanada Land of the Dead (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Země mrtvých George A. Romera je dlouho očekávaným návratem zakladatele žánru zombie hororu k jeho kořenům. Muž, který před 35 lety hororovým fanouškům naservíroval kultovní Noc oživlých mrtvol, natočil film, při kterém živí umírají hrůzou a mrtví ožívají vzrušením. V Romerově děsivé představivosti se zrodila Země mrtvých, místo, v němž svět, tak jak jsme ho znali, je pouhou vzpomínkou. Pozůstatky lidské civilizace přežívají uvnitř opevněného města, zatímco živí mrtví se potulují pustinou, která ho obklopuje, a hladově hledají známky života. Uvnitř města ale také existují dva oddělené světy. Ti vyvolení obývají mrakodrap Fiddler´s Green, v němž si užívají absolutního luxusu, ti méně šťastní pak živoří na ulicích. Obě dvě skupiny jsou ale závislé na týmu žoldáků, kteří v obrněném transportéru pravidelně vyrážejí z městských bran do země mrtvých, aby v ní doplnili zásoby. V jejich čele stojí dva muži, kteří se navzájem liší jako voda a oheň. Cholo (John Leguizamo) si chce nebezpečnými výpravami zajistit vstupenku do Fiddler´s Green, Riley (Simon Baker) touží najít svět bez zombií a bez plotů. Konflikt, který se mezi nimi rozhoří, ohrozí nejen je samé, ale i poslední baštu lidské civilizace. Armáda mrtvých stojí před jejími branami, připravená využít i sebemenší zaváhání jejích ochránců. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Charlie (Robert Joy) používá pušku M1 Carbine ráže .30, tedy 7,62 mm. Jedná se o lehkou samonabíjecí karabinu, vyvinutou a používanou v období druhé světové války, ale i poté. Další historickou zbraní, kterou lze spatřit v rukou Charlieho spatřit, je revolver Colt Single Action Army, známý také pod přezdívkou "Peacemaker". Jedná se o revolver s 4,75palcovou hlavní ráže .45 Colt, tedy 12,2 mm. Původní model byl navržen již v roce 1873 a dočkal se mnoha provedení v rozličných rážích a délkách hlavní. Často je tento revolver označován jako "zbraň divokého západu". Útočná puška Big Daddyho (Eugene Clark) je pak rakouský model Steyr Aug. (Kirman)
  • Scéna, ve které zombie vylézají z řeky, je pocta filmu Carnival of Souls (1962), kde mrtví povstanou z Great Salt Lake před taneční scénou. (topesto)
  • Na začátku filmu hrají zombie na tubu a tamburínu melodii "The Gonk" z filmu Úsvit mrtvých (1978). (topesto)
  • Scény, kdy Charlie (Robert Joy) olízne mušku u své pušky, byla původně použita ve filmu Seržant York. Ten to dělal, aby se muška pušky při výstřelu neleskla. (Horryx)
  • V předešlém snímku Úsvit Mrtvých (2004) umí zombie narozdíl od původní série velice rychle běhat. Důvodem změny bylo obsazení jiného režiséra než Romera, který tvrdil, že děsivost zombie pochází rpávě z jejich pomalé chůze. V sequelu se opět ujal režisérského postu, takže zombie schopnost běhat "ztratili". (Zackk)
  • Útočná puška Big Daddyho (Eugene Clark) je rakouský model Steyr Aug. Puška Charlieho (Robert Joy) je M1 Carabine. (Mr.Hudson)
  • Jméno postavy Johna Leguizama Cholo odpovídá hanlivému pojmenování Peruánce, Bolívijce či Ecuatoriánce s výraznými indiánskými rysy. (Mr.Hudson)
  • Hlas režiséra George A. Romera je možné slyšet při loutkovém představení pro děti, kde namluvil lidskou loutku. (Mr.Hudson)
  • Filmovou krev tvůrci namíchali z obyčejného potravinářského barviva a saponátu. (Reiniš)
  • I se směšným rozpočtem 15 miliónů dolarů jde o nejdražší film režisérovy kariéry. (Reiniš)
  • Legendární maskér Tom Savini se ve filmu mihne ve stejné roli, kterou ztvárnil i v původním Úsvitu mrtvých. (Reiniš)
  • Snímek vznikl v kanadském Torontu. (Reiniš)
  • Film je částečně založen na scénáři Dne mrtvých (1985), který byl původně o dost delší. (imro)
  • Herečka Asia Argento je dcerou italského veterána hororu Daria Argenta, který byl spoluproducentem Romerova Dawn of the Dead (1978) a taky se podílel se na hudbě k němu. (imro)
  • Film se měl původně jmenovat „Dead Reckoning“, ale producenti si to potom rozmysleli, neboť stejný název má klasický noirový film s Humphreym Bogartem z roku 1947. Další potenciální názvy byly „Dead City“, „Twilight of the Dead“ a „Night of the Living Dead: Dead Reckoning“. (imro)
  • Snímek je první z Romerovy série o živých mrtvolách, ve kterém používá počítačové efekty. (imro)
  • 15-milionová zombie párty vydělala během úvodního víkendu (24. – 26. 6. 2005) slušných 10,2 mil. dolarů. Celkový obrat v kinech Severní Ameriky se pak vyšplhal na 20,7 milionu. (imro)

Související novinky

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Die House, Grind Smith!

Die House, Grind Smith!

08.01.2007

Pro mnohé jistě nejočekávanější film tohoto roku, režijní spolupráce dvou odchovanců filmu Tarantina a Rodrigueze, Grind House, se vedle Roba Zombieho a Eliho Rotha rozšířila o další jméno spojené v… (více)

Předělaný Romero podruhé

Předělaný Romero podruhé

13.07.2006

Když se nejaký ten čas zpátky začalo proslýchat, že jeden z pionýrů vyvražďovaček Steve Miner rozjíždí natáčení remaku Day of the Dead, mnozí fanoušci originálu byli skeptičtí. A budou asi i nadále,… (více)

Druhá Země mrtvých

Druhá Země mrtvých

02.12.2005

Po našich kinech si právě v Zemi mrtvých vykračují hordy zombies, díky kterým se k tomuto hororovému žánru vrátil jeho praotec George A. Romero. A protože konec filmu zůstal poměrně otevřený, dolary… (více)

Reklama

Reklama