Reklama

Reklama

Yu guanyin

  • Čína 玉觀音 (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Podvodníček a městský flákač Yang Rui se zamiluje do uklízečky An Xin (Vicky Zhao). Ta ho zpočátku odmítá. Nicméně Yang nepolevuje ve svém úsilí, chce se postarat o ni i jejího malého syna. Yang se postupně dozvídá od An Xin její životní příběh. Zjistí, že obavy An Xin, jestli nepřináší mužům ve svém životě smůlu, možná nejsou tak neopodstatněné, jak si myslel. (Vavča)

(více)

Recenze (11)

xpaja 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale ten překombinovaný závěr mi celkové hodnocení trošku zkazil. Přesto je to vynikající drama o ženě, která celý svůj život pyká za jedinou chybu. Škoda, že se na konci nevrátili rovnou do Pekingu, pak bych film hodnotil ještě výš. Výborné jsou jak herecké výkony, tak kamera. Zajímavý je také ten kontrast bohatého Pekingu a naprosto chudého venkova. Ale to se není čemu divit, kdybych tady nasedl na vlak a jel 4 dny na východ o mnoho lepší to nebude. Dávám --- == 86 % == --- . ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá mierne romanticky ladená dráma. Má veľmi dobrý príbeh o obyčajnom mužovi, ktorý nemá šťastie na peniaze a ani na ženy, ale práve sa mu zapáči milá upratovačka, s ktorou sa túži zoznámiť a síce ho spočiatku odmieta, postupne si k sebe nájdu cestu a spolu s jej dieťaťom vytvoria rodinu. Lenže čakajú ich aj mnohé problémy, či už jeho uväznenie, ale hlavne jej minulosť, ktorá ju stále prenasleduje. So spracovaním som dosť spokojný, ešte spočiatku to pôsobí pomerne obyčajne, za čo môže hlavne mužská postava, ktorá ma až tak moc nezaujala a pritom je túto časť hlavným hrdinom, ale po tej štvrtine filmu sa dej vráti do minulosti a začne sa venovať postave upratovačky, ktorá prevezme úlohu hlavnej postavy a toto je už omnoho lepšie, jej policajná kariéra pôsobí zaujímavo, rovnako aj jej vzťahy, či už s manželom alebo aj s drogovým dílerom, navyše to zaberie hlavnú časť filmu, takže s týmto som veľmi spokojný. A rovnako nesklame ani celá záverečná časť, kedy sa to už očakávane prepojí, takže výsledný dojem je veľmi dobrý. Dobre zvládnuté sú aj jednotlivé žánre, ten najvýraznejší je rozhodne dráma, ale čiastočné zastúpenie tu majú viaceré, krimi, thriller, romantický, ale aj akčný a všetky sú dobre zvládnuté. Síce akcia by sama o sebe neobstála, ale v rámci deja mi sadla skvelo, tých pár situácií je dosť zaujímavých a hlavne napínavých, keďže sa v nich ohrozuje rodina. Herecké obsadenie je výborné, skvelá Vicki Zhao v hlavnej úlohe, tieto postavy charizmatických žien zvláda výborne, k tomu Nicholas Tse ako hlavný záporák a dobre zvolené vedľajšie postavy. Réžia je kvalitná, zaujala ma vizuálna stránka, ale hlavne dobre fungujú všetky ingrediencie jednotlivých žánrov. Technická stránka už trochu zaostáva, ale stále je to slušná úroveň. Takže Goddes of mercy je kvalitná čínska dráma, ktorá by sa síce vo viacerých detailoch dala ešte doladiť, ale aj takto som veľmi spokojný a ani po niekoľkých pozretiach nestráca nič na svojej zaujímavosti. 77% ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Počáteční náběh na sladkobolnou limonádu (vztah sebejistého a pyšného Yanga x introvertní puťky An) se radikálně bortí do trýznivé reminiscence ženy, která jako policistka pracovala v protidrogovém oddělení. Na jeden životní příběh mnoho dějových kliček vzbuzuje alespoň elementární pocit vykonstruovanosti, čímž ovšem film rozhodně netrpí. Dramaticky odsejpá a kulminuje do sice očekávatelného, ale, pro evropského diváka, stále netradičního rozuzlení. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ann Hui je vynikající režisérka, a řekněme že do 3/4 filmu je to pěti hvězdičková záležitost. Jenže ke konci je ten děj tak násilně překombinovaný a těžko uvěřitelný, když předtím, to působilo právě docela dost realisticky, že to naprosto sráží pracně vybudovanou pavučinu vztahů a pocitů postav, které jste sledovali. Je to vážně velká škoda, protože Vicky Zhao, tu hraje výborně stejně jako Nic Tse, uslyšíte perfektně promyšlené dialogy, kamera je také vynikající. Příběh o policistce An, kterou se snaží zbalit podvodníček Yang mě prostě skoro celou dobu dostával tím, jak je na jednu stranu obyčejný a uvěřitelný, ale na druhou stranu jak je to perfektně zrežírováno, zahráno, derou se z toho na povrch silné emoce a vůbec, to je nejsilnější devíza Ann Hui, že z jejích filmů si člověk pamatuje nejen scény, ale hlavně ty pocity a atmosféru. Proč dávám jen třihvězdy? Kromě překombinovaného konce, je tu problém že v rámci kontextu tvorby Ann to není úplně nejlepší, ale co se týká konkurence, tak si jednu hvězdičku můžete přidat, pokud je to pro vás neprozkoumané území, tento druh filmů tak můžete přidat myslím rovnou dvě. Hmm, viděl jsem to s odstupem podruhé, musím přece jen přes všechny výhrady hvězdu přidat. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Hui pekne a funkčne kombinuje štylizáciu záberov na "štylizované" a "neštylizované" a úplne krásne nasvecuje Nicholasa Tse. Práve v kontexte štylizácie vytvárajú minimalistické, tlmené herecké výkony pod Huiiným vedením príjemné napätie v obraze. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné drama z čínské produkce o mladé ženě, policistce, která se zapletla, ač zasnoubená, s mladým mužem, ze kterého se vyklube drogový dealer. Od té doby se jí radikálně změnil život, i když se vdala a narodil se jí syn.Je to žen,a, která velmi dobře ví, že i za jedinou chybu v životě se až do konce musí draze platit....a tak platí....možná jako spousta z nás. Skvěle zahrané, natočené a po skončení možná ve vás zůstane otázka, proč někomu krátká láska obrátí život naruby. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Nutno přiznat, že úvodní rychlý sled událostí mne nenadchl včetně více časových linií. A tak to pokračovalo dál - ani romantická, ani akčně-dramatická stránka děje mne nevtáhla do dění a celkem jsem nějakých 45 minut prozíval. Postupně ale přišlo jisté zlepšení a druhá půlka již působila mnohem zajímavěji a emotivněji, ač nějaké ty mezery ve scénáři by se samozřejmě našly. Holt pro čínskou produkci nemám zřejmě takové pochopení jako pro korejskou či japonskou, jsou na všechno zkrátka trochu jinak. Ovšem Zhao Wei ale mám celkem rád a dobře se na ni dívá, tudíž rozhodně nelituji zhlédnutí tohoto lehce rozporuplného snímku. 72% ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Ann Hui mě baví tím, jak umí spojit romantiku s drsnou akcí a realitu s nadsázkou. Mistrně střídá psychologicky vypjaté scény s přehnanou akčností - útěk s miminem v náručí je za hranici uvěřitelnosti, ale vůbec to nevadí. Vím, že udržet ten žánrový mix na uzdě, a aby neupadl do trapnosti, je hodně těžké a to oceňuju. Project 52 Films by Woman. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Tento film bude možná někdy spolu s dalšími filmy Xu Anhua pasován na stěžejní dílo feministické kinematografie. Emancipovaná žena bojující bitvy na několika frontách - ve svém povolání drogové policistky, v partnerském vztahu, v roli matky... zaběhlé genderové role se v jejím životě komletně rozpadají. Člověku skoro připomene "Hrdinku" z filmu King Hua Dotek zenu, při jehož produkci Xu Anhua asistovala, a ze kterého možná čerpala inspiraci pro své veskrze feministicky orientované životní dílo. Příběh je zajímavě strukturován, po záměrně všední úvodní části je zpětně vylíčen život "hrdinky", nakonec se osudy všech hlavních postav spojí (musím říct, že z hlediska narativu mi některé Xuiny filmy přišly příliš šroubovité, Yu Guanyin je ale narativně dost povedený). Krásný je taky kontrast mezi lokacemi: "pozápadnělý" Peking stojí v ostrém protikladu k zapadlým městum v jihočínském Yunnanu - neosobní tvář globální civilizace vz. dojemná krása lokalismu. Z hlediska žánru jeYu Guanyin na pomezí dramatu, romantiky a trilleru (některé scény holt nejsou "dramatické", ale skutečně "trillerové"). Co se mě týče - tento film má vše, co má dobrý film mít. ()

Reklama

Reklama