Reklama

Reklama

Příběh o legendárním mongolském vojevůdci, sjednotiteli kočovných kmenů a utlačovateli Západu. Film ho ukazuje jako malého chlapce, odvážného vůdce partyzánů, spojence čínského vládce a zachránce říše proti nájezdným barbarům. Čingischán, to je nelítostný boj, luxus a nekonečná touha po moci. (oficiální text distributora)

Recenze (60)

Tosim 

všechny recenze uživatele

V podstatě průměrný velkofilm, který zaujme tak napůl. Divák si může připadat, že má deja vu, protože se film točil zčásti na naprosto shodných místech, jako mayovky. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdysi to prý byl v našich kinech trhák. Ale v dnešní době přetechnizovaných a přeefektizovaných velkofilmů jde spíše jen o celkem zajímavý pohled na legendárního sjednotitele Mongolska. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Určite tu je citeľné že na projekte nerobil schopnejší režisér a aj preto to nevyznie tak veľkolepo, kulisy prevažne fajn, hlavne tie v Číne, herci újdu, príbeh je dosť rozvláčny až postupne uspávajúci. /55%/ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Džingischán ako jeden z pionierov ženských práv. Zástanca rovnakého zaobchádzania a možnosti vyjadrenia vlastného názoru ženy k voľbe budúceho partnera či vzniku vzťahu. Vlastne prečo nie. Veď doba vzniku filmu mení vždy historické skutočnosti podľa toho, čo sa práva aktuálne v spoločnosti deje. V Amerike v rokoch 1964 a 1965 prijali zákony o občianskych právach a o volebnom práve. Filmári sa rozhodli len nadviazať. Vyjadrili cez historický základ filmu ideu zákonmi zakotvenej rovnoprávnosti prostredníctvom spájania muža a ženy do rovnoprávneho partnerstva a zároveň spájania znesvárených kmeňov do jedného veľkého celku. Tak vznikol podľa Američanov národ mongolský s rôznymi odnožami, ktorému nevládol barbar, ale muž ctiaci si ženy a vzdelanie: Džingischán. Ako rozprávka je to pekné pozeranie. Veľkorysé kostýmové riešenie a kolorit zase poteší oči diváka. Navyše téza o človekovi, ktorý sa venuje poézii, hudbe, maľbe a kráse žien (tu v podobe čínskeho cisára), no práve vďaka tomu je častokrát oveľa zákernejší ako rodený bojovník nebola vôbec márna. Kľukaté zástavky umeleckých diel, sledujúcich rôzne nuansy a odtienky reality, práve ponúkajú obdobné umenia milovné typy k tomu aby využili bohatosť slovného vyjadrenia a jeho najrôznejších variantov k prefíkanej manipulácii s okolím. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nesmírně utahaný film, navíc natočený bez jediného pořádného režijního nápadu, který by mě zaujal. Obsazení je sice lákavě sympatické a Čingischánův příběh také, nicméně výsledkem je snad po všech stránkách troufalá bída, která si asi chtěla hrát na Lawrence z Arábie (staršího o tři roky) a dobře jí tak, že si při tom natloukla. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí filmu lze říci, že jde o jednoduchou podívanou se vším všudy. Jinými slovy, americký režisér Henry Levin si střihl oddechový film, který je především hollywoodskou fikcí. Zbývá už jen dodat, že s historií kromě jména Temundžin má příběh opravdu málo společného a je poněkud v rozporu s pravdou o Čingischánovi. Jinak na zhlédnutí docela pohoda. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm o velkém vojevůdci... Ta "mayovska místa" byla usmevna, prakticky jsem si připomenul všechny filmy.. Indiánky. ;-) ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film o mongolech je zajímavý tím, že se mongoly doslova hemží. Největší mongolové jsou doktor Živágo, inspektor Kožák a lump Kalvera. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Takáto koprodukcia ma vôbec neprekvapuje, Džingischán mi totiž pripomínal nemecko-juhoslovanské Mayovky. Bohužiaľ ale tie slabšie a tým pádom aj nudnejšie. Pokiaľ porovnávať s americkou produkciou, spomeniem si na Alexandra Veľkého s Richardom Burtonom, podobný historický patvar. Tam ťahali film dole nepresvedčivé bitky, tu na tú v podstate jedinú musíme čakať dve hodiny a tiež z nej nepadneme na zadok. Dovtedy nám Levin ponúka iba kecy. Savalas je čisto do počtu, Wallach má dôležitejšiu úlohu, ale je skôr za karikatúru veľkého vodcu. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Můj taťka byl ztohoto filmu kdysi natčen, já poprvním zhlédnutí moc ne, ale pak se to zlepšilo. Ďábelsky skvělý ústřední motiv, znameňitě přehrávající Stephen Boyd (opakující si záporáka z Ben hura) a hezké exteriéry (sic pochybuji, že takle vypadá Mongolsko). Jeden z posledních velkofilmů. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Historicky zcela nevěrohodné, filmově však poměrně dobře zpracované v rámci velkofilmů šedesátých let 20. století. Dobrá herecká sestava, ucházející scénář i hudba; ještě za slabší 4 hvězdy. ()

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Strašné!Netuším,proč se v popisu k filmu uvádí slovo historický,já bych spíše volil slovo zoufalý.Temüdžin vypadá jako typický představitel obyvatelstva ze sídliště Chánov,kostýmy vypadají jako z evropského filmu o zbojnících,a když tak vidím,kdo hraje Mongoly a Číňany,divím se,že ve filmu hrají ženy a že muži nevystupují i v ženských rolích.Bída... ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ne, tomuhle jsem vůbec neuvěřil. Přišlo mi to jako dobře natočená účelová blamáž, bez špetky fantazie a nadšení. Mongolsko vypadá vážně jinak a Čingischán jakbysmet! ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém Eli Wallach hraje Peršana, James Mason Číňana a Telly Savalas Mongola, zkrátka nemůže být špatný. Ale chybí tomu někdo jako... David Lean. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Historický veľkofilm, jeden z toho priemernejšieho prúdu. Ale má dobrú akciu, výpravu a aj dobré herecké výkony, hlavne Stephen Boyd. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

I keď som od tohto filmu veľa neočakával, rozhodol som sa, že si opäť po rokoch znova pustím a musím povedať, že ma nijak neprekvapil, skôr ešte viac zatvrdil v tom, že aj napriek účasti hereckých hviezd, sa jedná o jeden z najslabších hollywoodskych veľkofilmov (ak sa dá tak nazvať), aké boli kedy nakrútené. Nakrúcanie v bývalej Juhoslávii by som nepovažoval až za tak zlý nápad (aj keď niekedy som si pripadal, že sa dívam na Winnetoua), avšak herecké obsadenie už bolo na tom horšie. Stephen Boyd ako záporák Jamuga sa ešte dal, aj Sharif sa dal ako tak prežiť, ale na zvyšok amerických hercov v mongolských úlohách sa naozaj nedalo pozerať. Tiež treba povedať, že celá snímka je dosť naivne nakrútená, snaží sa byť trápne vtipnou, nie je až tak výpravná, čiže ani nemá čím výraznejšie zaujmúť, takže je častokrát aj nudná. Zvažoval som, že by som dal 3*, avšak zápory mi nakoniec akosi prevýšili klady, takže u mňa je to za 2*. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Hollywoodsky nasládlé, kýčovité zpracování a co horšího - nepravdivé! Nazvat tenhle film historickým je vskutku troufalost! ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Co se týká nějaké historické věrohodnosti, je to dost mimo mísu. Takže zbývá hodnotit film jako romanticko dobrodružnou podívanou, a tady to také není zrovna výhra. Navíc divák znalý mayovek se zasměje, když vidí stejné exteriéry jako ve Vinnetouovi a když si na místě apačského puebla nad Pecosem stavějí svůj tábor Mongolové představovaní evropskými herci. ()

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama